Cultivarea coniferelor, în detrimentul arborilor cu frunze mari, a contribuit la incalzirea globala - studiu

Cultivarea coniferelor, in detrimentul arborilor cu frunze mari, a contribuit la incalzirea globala – studiu

Anumite specii de copaci, in principal coniferele, au contribuit in ultimele secole la incalzirea globala, releva un studiu realizat de Laboratorul pentru Stiintele Climei si Mediu din orasul francez Gif-sur-Yvette, relateaza revista Science, citata de Mediafax. Cercetatorii au analizat evolutiile fondului forestier din Europa in ultimii 260 de ani, descoperind ca, desi suprafata impadurita a…

Citește mai departe
Înc?lzirea global?, un fenomen de necontestat. Septembrie 2014 a fost cea mai cald? lun? septembrie înregistrat? pe P?mânt din 1880 încoace

Incalzirea globala, un fenomen de necontestat. Septembrie 2014 a fost cea mai calda luna septembrie inregistrata pe Pamant din 1880 incoace

Septembrie 2014 a fost cea mai calda luna septembrie inregistrata in lume, la suprafata pamantului si oceanelor, de cand a inceput masurarea temperaturilor, in 1880, a anuntat luni Agentia americana pentru oceane si atmosfera (NOAA), potrivit AFP. A fost, de asemenea, a 38-a luna septembrie consecutiva in cursul careia temperatura globala terestra s-a situat deasupra…

Citește mai departe

Experti: Energia nucleara este necesara pentru incetinirea incalzirii globale

Unii dintre cei mai renumiti experti in domeniul schimbarilor climatice sustin ca energia solara si eoliana nu vor fi de ajuns pentru a preveni incalzirea globala extrema si, prin urmare, cer ecologistilor sa sustina dezvoltarea unor centrale nucleare mai sigure ca modalitate de reducere a poluarii produse de combustibilii fosili, relateaza Associated Press. Patru cercetatori…

Citește mai departe

Studiu: Marea Groenlandei s-a incalzit de 10 ori mai rapid decat Oceanul Planetar

Oamenii de stiinta au dezvaluit planurile de a examina schimbarile de temperatura in Oceanul Arctic, dupa ce un studiu de lunga durata a descoperit ca Marea Groenlandei s-a incalzit de 10 ori mai rapid decat Oceanul Planetar. Oamenii de stiinta de la Institutul Alfred Wegener Germania (AWI) au analizat indicii de temperatura ai Marii Groenlandei…

Citește mai departe

Climatologii se confrunta cu o noua problema care le da batai de cap: ‘Pauza’ incalzirii globale

Incetinirea cresterii temperaturii globale mondiale de 10-15 ani, chiar daca nu pune in discutie proiectiile de incalzire pe termen lung, reprezinta o noua bataie de cap pentru climatologii din GIEC, grup stiintific de referinta in domeniu, si care urmeaza sa prezinte vineri, la Stockholm, noul lor raport dedicat modificarilor climatice, scrie AFP. Grupul interguvernamental de…

Citește mai departe

Banca Mondiala preconizeaza o criza alimentara din cauza schimbarilor climatice

Banca Mondiala (BM) se teme ca s-ar putea inregistra o crestere a temperaturii globale cu doua grade Celsius pana in 2040, provocand ‘grave penurii alimentare’ si inundatii, se arata intr-un raport publicat miercuri, relateaza AFP. ‘Temperaturi extreme ar putea afecta culturile de orez, de porumb, de grau si alte culturi importante, amenintand siguranta alimentara’ in…

Citește mai departe

Temperatura globala va creste cu patru grade pana in 2100

Efectele incalzirii climatice vor fi destul de semnificative pentru intrega umanitate. Planeta se va incalzi cu patru grade Celsius, pana in 2100, in cazul in care comunitatea mondiala nu va face nimic pentru a incetini efectele schimbarilor climatice. Potrivit unui raport al unei organizatii internationale independente, „evolutiile emisiilor si estimarile efectelor acestora arata ca temperatura…

Citește mai departe

Idealismul verde se topeste sub caldura bugetelor in flacari

Dupa trecerea in noul an, New York Times a anuntat, cu durere in suflet, ca desfiinteaza biroul specializat in problemele mediului. Propaganda verde continua, insa, pe blogurile celui care a fost odata un prestigios cotidian american, devenit intre timp „Pravda de pe Hudson”. Concluziile unui studiu recent al institutiei guvernamentale norvegiene Consiliul Cercetarii, in care…

Citește mai departe

Temperatura globala pe Terra ar putea creste cu sase grade Celsius

Planeta se indreapta cu pasi repezi spre schimbari climatice cu efecte devastatoare, urmand ca in acest secol temperaturile globale sa creasca cu pana la 6 grade Celsius, concluzioneaza un nou raport elaborat de PricewaterhouseCoopers, cea mai mare companie de servicii profesionale din lume. Cauza acestei incalziri globale periculoase este esecul guvernelor in a gasi alternative…

Citește mai departe
Ministrul Mediului: Romania si-a redus la mai putin de jumatate emisiile de gaze cu efect de sera din '89

Racirea artificiala a Terrei prin eliberarea in atmosfera a tone de particule de sulfat care sa reflete lumina solara in spatiu

Vara aceasta este cel mai calduros si mai secetos anotimp estival din ultimii 12 ani, se arata intr-un raport american. Potrivit US Drought Monitor, temperatura medie la sol si la suprafata oceanelor a fost, in iunie 2012, de patru ori mai mare fata de media secolului al XX-lea. Cercetatorii americani spun ca aproape fiecare regiune…

Citește mai departe

Ultimele studii de la NASA arata ca Pamantul sufera schimbari majore din cauza incalzirii globale

Ultimele studii de la NASA arata ca Pamantul sufera schimbari majore din cauza incalzirii globale. Potrivit expertilor, analiza datelor climatice din ultimii 100 de ani arata ca temperatura globala a crescut cu 0.75 de grade Celsius. NASA a marturisit ca topirea ghetarilor de la Polul Nord face ca pamantul sa se deformeze, la propriu. In…

Citește mai departe

„Stop” schimbarilor climatice!

Orice schimbare de clima influenteaza starea de sanatate a organismului uman, cei mai afectati fiind copiii, batranii, bolnavii de astm, diabet si inima. Sunt insa afectate si fauna si flora. Furtunile si inundatiile sunt din ce in ce mai frecvente, iar extinderea si intensitatea fenomenelor meteorologice extreme diminueaza anual productia agricola cu cel putin 30-50%….

Citește mai departe

Ursii polari, amenintati de topirea gheturilor

Faimoasele mamifere risca sa nu se mai poata adapta de data aceasta la cresterea temperaturii globale. In ultima etapa a Erei Glaciare, cand clima a inceput sa se incalzeasca, ursii polari s-au adaptat. Acum, nu mai sunt norocosi. Ursii polari s-au transformat intr-un simbol al campaniilor menite sa atraga atentia asupra amenintarii incalzirii globale. Ecologistii…

Citește mai departe

Expertii ONU pe probleme de climat recunosc o noua „imprecizie” a estimarilor pe care le-au realizat

Grupul interguvernamental de experti pentru evolutia climatului (GIEC) a recunoscut ca a mai comis o „imprecizie”: a estimat „in graba” ca 55% din teritoriul Olandei se gaseste sub nivelul marii, avertizand ca este vorba despre un teren „care risca sa fie inundat”. Guvernul olandez a anuntat pe 5 februarie ca va cere o „clarificare” de…

Citește mai departe

„STOP CLIMATE CHANGE!”

La Brasov, Centrul Pilot de Voluntariat Brasov impreuna cu Asociatia „Brasovul Verde” ii invita pe toti cei interesati de protectia mediului sa participe sambata, 12 decembrie 2009, incepand cu ora 18:30, la o actiune ce vizeaza schimbarile climatice. Campania se va desfasura atat in Piata Sfatului din Brasov, cat si pe strada Republicii. Ea urmareste…

Citește mai departe

Efectele incalzirii globale in Romania

Pana in 2030, consumul de energie pe perioada verii ar putea creste cu 28% din cauza temperaturilor ridicate, fenomen cu atat mai grav, cu cat centrala nucleara de la Cernavoda nu va fi functionala daca nivelul Dunarii va scadea semnificativ.Schimbarile climatice preconizate de specialisti pentru urmatorul secol vor afecta din plin Romania. Desi studiile fenomenului…

Citește mai departe

Copenhaga: bursa intereselor climatice

Summitul privind incalzirea globala, ce incepe azi, va fi teatrul confruntarilor dintre state. Costurile incalzirii climatice s-ar ridica la trilioane de dolari. Nimeni nu stie insa cui i-ar reveni nota de plata si nici macar cum ar trebui calculata. Copenhaga va gazdui, pe durata a 12 zile, un summit-mamut, ce va reuni sefi de stat…

Citește mai departe

Viitorul Pamantului depinde de o cifra

Mentinerea sub control a emisiilor de dioxid de carbon este vitala pentru soarta omenirii, sunt de parere expertii internationali. Agentia Internationala pentru Energie (AIE) a prezentat public un scenariu privind reducerea emisiilor de carbon din zona cu cel mai mare impact: producerea energiei. Scenariul a fost elaborat in vederea Conferintei ONU asupra schimbarilor climatice, care…

Citește mai departe

Temperaturi mai mari cu 4 grade pana in 2050

Temperaturile globale ar putea creste cu 4 grade Celsius pana in 2050 daca nivelul emisiilor de gaze cu efect de sera se mentine, se arat intr-un studiu citat de Reuters. „Rezultatele noastre sunt asemanatoare cu cele obtinute de Grupul Interguvernamental pentru Schimbari Climatice din cadrul Natiunilor Unite (IPCC), insa arata ca ne-am putea confrunta cu…

Citește mai departe

22 Aprilie – Ziua Pamantului

Aer toxic, ape otravitoare, temperaturi anormale, mii de specii de plante si animale pe cale de disparitie. Acesta este portretul planetei tale. Pe data de 22 aprilie, in fiecare an, se sarbatoreste Ziua Pamantului. Aceasta traditie se pastreaza din 1970, cand senatorul american Gaylord Nelson a propus stabilirea unei zile in care sa ne amintim…

Citește mai departe