Europa la răscruce: ce urmează după ce China a interzis importul de deșeuri din plastic?

Interzicerea importurilor de deșeuri în China pune Europa să decidă. Prima opțiune, menținerea stării de fapt în detrimentul mediului, sănătății și drepturilor omului. Cealaltă, o nouă oportunitate pentru economia circulară. Autor: Ferran Rosa Traducere: Silviu Lungu Auzim des zilele acestea expresia „Europa este la răscruce”. O auzim referitor la economie, la îmbătrânirea populației, la guvernarea UE…

Citește mai departe
stonehemp green homes

Premieră în România: O casă din cânepă, în construcție la Sibiel

Clădirile izolate cu cânepă devin din ce în ce mai populare în România. Din vara acestui an, însă, vom avea pentru prima dată pe piața românească o clădire construită chiar din cânepă. Va fi ridicată conform criteriilor caselor verzi și va obține certificarea Green Homes din partea Romania Green Building Council. Aflați cine sunt cei…

Citește mai departe

Gazele de sist remodeleaza peisajul enegetic al lumii

Dupa revolutia energetica declansata in Statele Unite, gazele si petrolul de sist sunt pe cale sa modifice peisajul energetic al intregii lumi. Consecintele noii revolutii energetice nu sunt pe deplin cunoscute insa multumita avansului tehnologiei de fracturare hidraulica, utilizata la extragerea petrolului si gazelor naturale din rocile de sist, SUA vor deveni principalul producator de…

Citește mai departe

Gazele de sist, un fenomen care schimba harta mondiala a energiei, dar cu un impact de mediu care pune sub semnul intrebarii profitul economic

Dupa ce au bulversat datele economice in Statele Unite, gazul si petrolul de sist incep sa modifice peisajul energetic mondial, cu efecte din ce in ce mai vizibile, chiar daca ramificatiile sunt inca nesigure, scrie AFP. Unul dintre exemplele cele mai frapante este carbunele american, la care producatorii nationali au inceput sa renunte tot mai…

Citește mai departe
Lucia Varga, fost ministru al Padurilor: “Proiectul de lege initiat de Ponta permite taierea padurilor fara documente”

Garda de Mediu a sanctionat mai multe socitati de prelucrarea a lemnului, in Arges si Valcea

In perioada 25 februarie – 01 martue, o echipa de comisari ai Garzii Nationale de Mediu (GNM)-Comisariatul General a efectuat o serie de controale pe raza judetelor Arges si Valcea, la operatorii economici care activeaza in domeniul prelucrarii materialului lemnos. Cu ocazia acestor actiuni de control, ca urmare a neconformitatilor constatate, au fost sanctionati urmatorii…

Citește mai departe
Cercetarea ?i înv???mântul superior, controlate de corpora?ii precum Monsanto

Cercetarea si invatamantul superior, controlate de corporatii precum Monsanto

Cercetarea academica este adesea dictata de corporatii care numesc profesorii, dau bani universitatilor si isi pun directorii executivi in consiliile educationale, prezinta Alternet.org. Iata ce se intampla atunci cand corporatiile incep sa controleze educatia. “Atunci cand am abordat profesorii pentru a discuta despre proiectele de cercetare care se refera la agricultura organica, prima persoana care mi-a…

Citește mai departe

Geoingineria si schimbarile climatice

De la umbrelele solare la inmultirea algelor pana la densitati uriase, exista o multime de idei pentru racirea planetei. Dar exista oare si pericole ascunse? Geoingineria – interventia pe scara larga asupra sistemului climatic planetar – poate oferi unele raspunsuri. OOPS. Noi nu am vrut-o, dar se pare ca am imbolnavit planeta. Ce putem face…

Citește mai departe

Pentru a preveni incalzirea globala trebuie sa renuntam la jumatate din cantitatea de carne pe care o consumam

Oamenii de stiinta la Universitatea Exeter din Marea Britanie afirma ca cetatenii tarilor dezvoltate trebuie sa renunte la jumatate din cantitatea de carne pe care o consuma pentru a preveni incalzirea globala provocata de agricultura. Reducerea consumului de carne, mai ales cel al carnii de vita, reciclarea unei cantitati mai mari de deseuri si folosirea…

Citește mai departe

Dezastru prin suprapopulare: Populatia Terrei creste cu 75 de milioane de oameni pe an

Pamantul se va confrunta in viitor cu un dezastru imens cauzat de suprapopulare – planeta va fi secatuita de resursele vitale, arata un studiu. Suprapopularea este o problema mult mai mare decat schimbarile climatice, potrivit Institutiei inginerilor mecanici, din Marea Britanie. In urmatoarele sase decenii populatia Pamantului va exploda, crescand de la 6.9 miliarde in…

Citește mai departe

Energia regenerabila va creste factura cu 15% pentru consumatorul final

Potentialul utilizarii de resurse regenerabile de 20% din total consum, pana in anul 2020, implica o crestere cu 15% a facturii pe care trebuie sa o plateasca consumatorul final, a declarat presedintele Comisiei de Industrii si Servicii din Camera Deputatilor, Iulian Iancu, la Energy Forum 2010, desfasurat la Londra. „Pentru atingerea potentialului de consum energetic…

Citește mai departe
Primul workshop internaţional privind Bio-CSC în Orléans, promiţător pentru grupul operativ coordonat de Bellona

Primul workshop international privind Bio-CSC in Orleans, promitator pentru grupul operativ coordonat de Bellona

Pe data de 14 si 15 octombrie, aproximativ 40 de experti internationali din domeniul cercetarii si industriei s-au reunit in Orleans pentru a discuta despre provocarile, oportunitatile si modalitatile de a dezvolta caile posibile pentru conceptul de Bio-CSC si potentialul sau de emisii negative de carbon. Prin combinarea proprietatilor dioxidului de carbon de crestere a…

Citește mai departe

UTCN, interesata de Centrul de deseuri

Consiliul Judetean intentioneaza sa deschida, pe 18 noiembrie, ofertele pentru proiectarea si construirea Centrului Integrat de Management al Deseurilor. Printre cei care au ridicat caietul de sarcini se numara si Universitatea Tehnica Cluj-Napoca (UTCN). Acesta este al doilea termen al licitatiei, la cererea companiilor Alpine SA, Iridex, ACI, UTI, Starbag, Tecnologica Radion, Hidroconstructia si EMIT,…

Citește mai departe

Clima prea calda duce la inmultirea marmotelor

Verile mai lungi provocate de incalzirea globala au marit considerabil numarul marmotelor nord-americane inainte ca acestea sa intre in hibernare, astfel ca sansele lor de supravietuire vor creste simtitor, se arata intr-un studiu publicat, pe 21 iulie, in revista Nature. Marmotele cu burta galbena (Marmota flaviventris), care traiesc la 3.000 de metri altitudine in Muntii…

Citește mai departe

Caldura naste supermarmote

Verile tot mai lungi si mai fierbinti au condus la „transformarea” marmotelor. Potrivit unui studiu recent, facut de cercetatorii de la Imperial College din Londra, rozatoarele asemanatoare veveritelor ies mai repede din hibernare si, pana cand intra din nou in aceasta perioada, au mai mult timp la dispozitie sa se reproduca, dar si sa castige…

Citește mai departe

Cel mai cald an la Polul Sud

In 2009, Polul Sud a experimentat o vara „fierbinte”, cu o temperatura medie de – 47, 9 grade Celsius. Anul trecut a fost cel mai cald an din istoria inregistrarii temperaturilor in aceasta regiune, care a inceput in 1957. Temperatura medie inregistrata anul trecut la statia Amundsen-Scott de la Polul Sud a fost una foarte…

Citește mai departe

Despartirile din aeroporturi dauneaza mediului

Obisnuinta de a conduce o persoana draga la aeroport si de a petrece cu ea ultimele momente de dinaintea decolarii dauneaza grav mediului inconjurator, avertizeaza oamenii de stiinta din Marea Britanie. Momentele emotionante in care indragostitii isi iau ramas bun in terminalul aeroportului sau pe peronul garii au facut ani la rand deliciul iubitorilor de…

Citește mai departe

Dieta care poate salva planeta

Britanicii au publicat primele recomandari oficiale pentru o dieta sanatoasa atat pentru om, cat si pentru mediul inconjurator. Comisia pentru Dezvoltare Durabila din Marea Britanie le cere consumatorilor sa manance mai putina carne. Diabetul, bolile de inima si cancerul sunt afectiunile cele mai frecvente la persoanele cu o alimentatie nesanatoasa. Iar numarul devoratorilor de hamburgeri…

Citește mai departe

The Economist: Tancuri de etanol

Bio-combustibilii erau vazuti ca si o solutie pentru reducerea dependentei de combustibilii fosili, insa, acum au devenit un factor indispensabil domeniului agrar, daunand mediului si pacalind platitorii de taxe, scrie The Economist. Un raport al Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) nu aproba niciuna dintre cele doua extreme – acorda note foarte mari anumitor combustibili bazati pe…

Citește mai departe

Summit G20 fara rezultat. Temele care au divizat marile puteri: finantarea luptei impotriva schimbarilor climatice si instalarea taxei pe tranzactiile financiare internationale

Ministrii de Finante din statele G20, reuniti sambata in Scotia, nu au ajuns la niciun acord in ceea ce priveste finantarea luptei impotriva schimbarilor climatice. Potrivit Le Figaro, in suspensie a ramas si propunerea de introducere a unei taxe pe finante, subiect cu atat mai delicat cu cat premierul britanic, Gordon Brown, a facut apel…

Citește mai departe

Un Nobel pentru salvatorii Planetei

Prestigiosi oameni de stiinta cer Comitetului Nobel sa introduca distinctii pentru cei care lupta in domeniul Mediului. Fostul vicepresedinte american Al Gore, care s-a remarcat pentru lupta impotriva schimbarilor climatice, a primit in 2007 Premiul Nobel pentru Pace. Zece oameni de stiinta si ingineri de renume au trimis o scrisoare Comitetului Nobel prin care au…

Citește mai departe