Incalzirea globala a topit ultima regiune stabila din calota glaciara a Groenlandei

Ultima portiune stabila din calota glaciara a Groenlandei, dupa ce a rezistat multa vreme asalturilor incalzirii globale, a inceput la randul ei sa se diminueze, marind contributia acestei regiuni a globului la cresterea nivelului marilor, potrivit unui studiu publicat duminica. Potrivit acestui studiu, publicat pe site-ul revistei Nature Climate Change, cresterea importanta a temperaturilor din…

Citește mai departe

Topirea gheturilor face din ce in ce mai atractiv Polul Nord

Incalzirea globala are, in general, consecinte nefaste asupra progresului statelor, modificand conditiile climatice, ceea ce afecteaza multe domenii de dezvoltare economica. Paradoxal, ea influenteaza in doua directii opuse o regiune a lumii si anume cea arctica. Se cunoaste impactul negativ al fenomenului topirii ghetii . Dar, acest proces ofera posibilitati nebanuite de exploatare a bogatiilor…

Citește mai departe

Polii geografici si schimbarile climatice

Incalzirea globala duce la modificarea pozitiei polilor geografici ai Terrei, conform un studiu acceptat spre publicare de revista Geophysical Research Letters, informeaza site-ul stiintasitehnica.com Intre anii 1982 si 2005, pozitia Polului Nord s-a deplasat catre SudEst, catre Nordul Labradorului, cu o viteza de circa 2 milisecunde de arc. Asta inseamna vreo sase centimetri in fiecare…

Citește mai departe
Kvanefjeld, considerat a fi, ca m?rime, cel de al doilea depozit global de oxizi de p?mânturi rare, ca ?i al ?aselea depozit de uraniu.

Topirea gheturilor scoate resursele minerale ale Groenlandei la indemana celor 60 000 de locuitori care pana acum traiau aproape exclusiv din pescuit.

Uraniu, pamanturi rare, fier, cupru, aur… Topirea gheturilor scoate resursele minerale ale insulei la indemana celor 60 000 de locuitori care pana acum traiau aproape exclusiv din pescuit. Dar aceasta binecuvantare este totodata un blestem, fiindca ea atrage China si Statele Unite. Annelien De Greef Numele propriu Nuuk, capitala Groenlandei, seamana mult cu „nuke”, cuvantul englezesc…

Citește mai departe

Calota glaciara a Groenlandei, erodata de curentii marini

Calota glaciara a Groenlandei este erodata de curentii marini calzi ce urca de-a lungul fiordurilor si contribuie la topirea partii ghetarilor aflata sub nivelul marii, potrivit concluziilor a doua studii publicate de revista Nature Geoscience. Topirea calotei groenlandeze contribuie la cresterea nivelului marilor la nivel general, care a trecut de la, in medie, 1,8 milimetri…

Citește mai departe

Topirea gheturilor montane din SUA „incinge” climatologii

Climatologii americani nu se mai inteleg in privinta cauzelor care determina o topire accentuata a gheturilor din muntii Cascadei, situati pe teritoriul statului Washington. Importanta acestor gheturi este deosebit de mare in asigurarea sursei de apa potabila a regiunii. Contrar afirmatiilor unor prestigiosi cercetatori, un studiu elaborat la Universitatea din Washington arata ca topirea cu…

Citește mai departe