Conditii mai dure pentru cultivarea organismelor modificate genetic

64 de organizatii de protectia mediului din Romania, reunite intr-o Coalitie pentru Mediu, cer ministrului de resort, Lazlo Borbely, introducerea unor conditii mai dure pentru fermierii care vor sa cultive organisme modificate genetic. Cererea coalitiei se refera la cele doua organisme modificate genetic autorizate pentru cultivare in UE (porumbul MON810 si cartoful Amflora) si a…

Citește mai departe

Atentie la copii: spatiile verzi ale orasului vor fi deratizate cu substante toxice

Municipalitatea avertizeaza oradenii ca incepand de joi vor fi deratizate zonele publice, spatiile verzi si locurile de joaca pentru copii. Parintii care vad inscriptia „Teren otravit”, trebuie sa caute alt loc de joaca pentru micutii lor. Primaria municipiului Oradea anunta locuitorii orasului ca, in perioada 15.04.2010 – 28.04.2010, se executa lucrarea de deratizare in zonele…

Citește mai departe

Ministerul Agriculturii: Porumbul nu are „rude compatibile sexual cu alte culturi agricole”

Porumbul nu are „rude compatibile sexual cu alte culturi agricole sau flora spontana din Europa”, astfel ca nu are impact asupra alterarii biodiversitatii, se arata intr-un document al Ministerului Agriculturii, care neaga unele informatii privind toxicitatea porumbului modificat genetic. „Referitor la informatiile aparute in mass-media, privind toxicitatea porumbului modificat genetic MON 810, autorizat pentru import,…

Citește mai departe
Consumul de carne procesata sporeste riscul mortii premature

Carnea, o otrava?

Conform unor statistici recente, peste un milion de romani prefera regimul lacto-vegetarian, renuntand complet la consumul de carne. Pe de alta parte, la nivel mondial, in anul 2005, existau nu mai putin de un miliard si jumatate de vegetarieni sau de lacto-vegetarieni, multi dintre ei provenind din tari unde consumul carnii era, pana nu demult,…

Citește mai departe

Pesticidele maresc riscul de aparitie a bolilor

Daca un pacient diagnosticat cu ulcer mananca legume si fructe care contin aceste substante toxice, crizele gastrice se vor accentua, avertizeaza cercetatorii Expunerea la anumite tipuri de pes-ticide, identificate cel mai adesea in continutul produselor agricole, mareste riscul de boli ale tiroidei, cel putin in cazul femeilor. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de un…

Citește mai departe

Porumbul modificat genetic, cultivat si in Romania, este toxic pentru organele interne

Agent Green cere ministrului Mediului, Laszlo Borbely, sa protejeze sanatatea oamenilor si a mediului de riscurile OMG si sa interzica importul si cultivarea porumbului modificat genetic MON810. Agent Green a facut public un nou studiu realizat de Universitatile din Rouen si Caen care arata ca porumbul modificat genetic MON810 cultivat si in Romania prezinta semne…

Citește mai departe

Intram intr-o Europa modificata genetic?

Abia „uns” sef al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso vrea sa raspandeasca culturile transgenice la nivelul Uniunii Europene. Intentia presedintelui CE de a forta autorizarea „alimentelor mutante” a trezit deja dezbateri aprinse in presa si ecouri negative la nivel de guverne. Introduse pe piata in 1996, ca „produse-minune”, mai ieftine, mai rezistente la daunatori etc.,…

Citește mai departe

Vanata modificata genetic pentru culturile din India

Autoritatile indiene vor decide azi daca permit plantarea primelor legume transgenice. Sustinatorii consumului de organisme modificate genetic spun ca acestea vor salva lumea de criza hranei, in timp ce ecologistii sustin ca sunt toxice pentru populatie. Vanata modificata genetic ar putea fi prima leguma transgenica plantata pe teritoriul Indiei, informeaza publicatia britanica „The Times”. Aceasta…

Citește mai departe

Top 7 mituri ecologice

Pe GreenLiving Blog putem afla adevarul din spatele miturilor care stau la baza unui stil de viata ecologic. Desi nu toate sfaturile sunt aplicabile inca in tara noastra si multe dintre ele pot parea putin exagerate, acestea contin si informatii interesante care ne arata ca atunci cand vine vorba de ecologie, intotdeauna exista un „totusi”,…

Citește mai departe

Plasticul ecologic

O echipa de cercetatori din Coreea de Sud a reusit sa produca plastic fara a folosi combustibili fosili. Materialul biodegradabil recent descoperit ne poate scapa de recipientele conventionale toxice in care sunt imbuteliate majoritatea bauturilor de pe piata. Armate intregi de sticle din plastic ocupa rafturile buticurilor si ale marilor magazine. Modificarea proprietatilor petrolului prin…

Citește mai departe

Peste toxic din Spania

Pentru a curata un rau de pestii contaminati cu mercur, Executivul regiunii Catalunya a angajat o firma romaneasca. Piata de desfacere: Romania. Autoritatile romane se pregatesc sa blocheze un import toxic din Spania. Intoxicatiile cu mercur pot fi mortale, in functie de concentratie. Importatorul este un lipovean din Tulcea. Ovidiu Dumitrean, rezident in orasul Castellon,…

Citește mai departe

Marea Neagra, in pericol

Mai multe specii de pesti, plante si alte vietuitoare din Marea Neagra au disparut sau sunt pe cale de disparitie din cauza poluarii excesive a mediului marin, potrivit unui raport ecologist. Marea Neagra risca sa devina o mare moarta in adevaratul sens al cuvantului, pentru ca apa moarta continua sa inghita apa oxigenata, mediul propice…

Citește mai departe

Toxicitatea va trebui platita

Romania are obligatia ca pana in 2010 sa interzica accesul pe piata a unor substante cu caracteristici speciale de toxicitate, daca acestea nu vor fi inregistrate conform Regulamentului REACH, un act normativ obligatoriu pentru toate statele membre UE. Aceasta este tema unei conferinte ce a inceput ieri la Bucuresti si care se va desfasura pe…

Citește mai departe

Creme solare care ne ard pielea!

Trei din cinci branduri de creme solare nu asigura protectie impotriva razelor ultraviolete sau ar putea contine o substanta toxica pentru organism, sustine raportul unui grup de lucru din Statele Unite. Enviromental Working Group este un organism care militeaza pentru protejarea copiilor impotriva substantelor toxice din compozitia alimentelor, aerului, apei si a unor produse folosite…

Citește mai departe

Poliaminele – alternativa ecologica a hidrazinei si fosfatilor

Tratarea anti-coroziune a apei in sistemele apa-abur-condens din majoritatea industriilor din Romania nu este tocmai ideala. Termocentrale, rafinarii, combinate chimice, fabrici de bere si multe alte obiective folosesc produse daunatoare mediului precum fosfatii la care se adauga hidrazina, un pericol real nu numai pentru natura, ci si pentru om. Coroziunea in sisteme cu cazane cu…

Citește mai departe

Toriul, materialul nuclear care poate inlocui uraniul

Se pune la cale folosirea unui alt tip de combustibil pentru reactoarele atomice care functioneaza pe baza de apa grea. Metalul radioactiv care poate fi folosit in reactoarele nucleare de ultima generatie se gaseste in nisipurile de pe plajele indiene. Gasirea resurselor de uraniu, singurul combustibil folosit pana acum in centralele nucleare, reprezinta o problema…

Citește mai departe

Studii privind tratarea levigatului de la gropile de gunoi ecologice

LUCRARILE CE STAU LA BAZA REALIZARII UNEI GROPI ECOLOGICE Lucrarile care se au in vederea realizarii unui depozit de deseuri sunt urmatoarele: – lucrari terasamente ; – lucrari de etansare ; -controlul de calitate al materialelor de etansare (geocompozitului, geomembranei, geotextilului de protectie) ; – realizarea sistemului de drenare a levigatului ; – realizarea sistemului…

Citește mai departe

Atentie la E-urile autorizate!

Aditivii dau mai mult gust, culoare sau miros alimentelor, insa unii dintre ei s-au dovedit deosebit de daunatori pentru sanatate. Aditivii (cunoscuti sub numele de E-uri) sunt niste substante chimice care se adauga alimentelor pentru a le imbunatati aspectul, gustul, mirosul, culoarea, dar si pentru a usura procesul de fabricatie. Exista edulcoloranti (zaharina, aspartam etc.),…

Citește mai departe

Un pas pentru o viata verde

Am descoperit anumite conexiuni intre noile informatii eco si diferitele eforturi pentru a imbunatati sanatatea noastra. In cartea „O suta de ani minciuna” („The hundred year lie”), scrisa de Randall Fitzgerald, se explica modul in care mii de substante chimice la care suntem in fiecare zi expusi pot cauza probleme de sanatate. Avand in vedere…

Citește mai departe

Pungile de plastic elibereaza substante toxice in alimente

Reprezentanti ai unor organizatii pentru protectia consumatorului din SUA propun inscriptionarea pungilor, sticlelor si cutiilor de plastic cu o serie de noi coduri, care atentioneaza clientii despre compozitia ambalajului. Astfel, se vor transmite printr-o singura imagine informatii despre gradul de toxicitate al materialului plastic si posibilele efecte daunatoare asupra alimentelor. Codul 3 atentioneaza consumatorii ca…

Citește mai departe

Un nou studiu al UE evidentiaza impactul negativ al pesticidelor asupra creierului uman

Reuters – Multe pesticide utilizate in Uniunea Europeana pot dauna cresterii creierului la bebelusi si copii, dupa un studiu efectuat. Studiul a urgentat luarea unor masuri stricte de catre Uniunea Europeana. „Toxicitatea pentru creier nu este inclusa in analizele efectuate asupra pesticidelor” afirma Phillipe Grandjean, Scoala Harvard pentru Sanatatea Publica, Universitatea Southern Denmark. „Deoarece multe…

Citește mai departe

Marea Mediterana sau Marea de Plastic?

     Dupa cum stim, Marea Mediterana este lipsita de curenti si maree puternice, iar in ultimul deceniu se confrunta cu o alta problema, si anume sufera intens din cauza poluarii cu plastic si substate toxice. Principalele state vinovate in acest sens sunt Spania, Franta si Italia.       Sticle de plastic, farfurii, pahare si tacamuri de…

Citește mai departe