Compania care produce Nutella, acuzata ca ar contribui la defrisari masive

Ministrul francez al ecologiei, Segolene Royal, a sustinut ca ar trebui sa se renunte la consumul cremei Nutella deoarece folosirea uleiului de palmier la fabricarea acestui produs alimentar a dus la o „despadurire masiva”, relateaza Agerpres. Aceste declaratii au fost facute luni seara, in timpul emisiunii ‘Le Petit Journal’ a postului de televiziune Canal+, demnitarul…

Citește mai departe
Biocombustibilii vor p?mânt

Biocombustibilii vor pamant

Afacerile cu biocombustibili devenisera o moda nebuna prin 2007. Decizia Uniunii Europene de a cere ca biocombustibilii sa fie adaugati la toata benzina si motorina destinate transportului vehiculelor a creat o piata garantata prin lege. Multe guverne au fost impinse in business-ul biocombustibililor odata cu discursul presedintelui american de la acea vreme, George W. Bush….

Citește mai departe

Google a lansat un observator mondial al despaduririlor. Vezi cum sta Romania

Grupul Google, organizatii ecologiste si guvernele din mai multe tari au prezentat joi o baza de date foarte sofisticata, creata pentru a urmari procesul de despadurire la nivel global, in speranta de a intensifica lupta contra unuia dintre factorii majori ai incalzirii globale. Site-ul, www.globalforestwatch.org, va urmari disparitia copacilor pe plan mondial cu ajutorul unor imagini…

Citește mai departe

Sute de urangutani din Indonezia au murit in incendiile de padure pornite de companiile care produc ulei de palmier

Sute de urangutani din Indonezia au murit in incendiile de padure pornite de companiile care produc ulei de palmier. Ecologistii spun ca urangutanul de Sumatra, o specie deja rara, ar putea disparea de pe fata Pamantului in doar cateva saptamani. „Nu mai este vorba de cativa ani, ci doar cateva luni sau chiar saptamani, pana…

Citește mai departe

Producatorii taie masiv padurile pentru a mari terenurile destinate productiei de ulei de palmier

Uleiul de palmier este cel mai consumat ulei vegetal din lume (25%), datorita costului de productie relativ mic. Este folosit in industria agroalimentara, in cosmetica si la agrocarburanti. Din nefericire, are si un impact semnificativ asupra planetei, relateaza 7sur7.be. Cererea creste de la un an la altul, productia urmand sa se dubleze pana in 2020….

Citește mai departe

Gunther Oettinger: „Biocarburantii obtinuti din ulei de palmier pot satisface criteriile de durabilitate”

Comisia Europeana incearca sa determine regulile care definesc caracterul „durabil” al biocarburantilor. Miza este respectarea mediului: pana in 2020 Europa vrea ca 20% din consumul de energie sa se faca din surse regenerabile. In ceea ce priveste solul alocat culturilor de plante pentru biocarburanti, documentul ce urmeaza a fi redactat estimeaza ca padurile si plantatiile…

Citește mai departe

Disputa Greenpeace – Nestle pe tema habitatului urangutanului din Indonezia. Gigantul alimentar cere inlaturarea unui clip viral de pe YouTube

Un videoclip care arata un functionar deschizand o ciocolata Kit Kat in care gaseste un deget de urangutan a fost repostat pe YouTube, la o zi dupa ce fusese inlaturat, in urma cererii grupului alimentar Nestle, relateaza CNN. Campania virala, care parodiaza reclamele la ciocolata Kit Kat, a fost creata de Greenpeace pentru a arata…

Citește mai departe

Islanda, cel mai eco stat in 2010

Cercetatorii americani ierarhizeaza la fiecare doi ani performantele de mediu ale tuturor tarilor. Statele Unite ale Americii si China, cei mai mari poluatori ai lumii, sunt codasi in noul studiu, coborand zeci de pozitii comparativ cu clasamentul din 2008. Islanda ocupa primul loc in topul realizat de oamenii de stiinta de la Universitatile americane Columbia…

Citește mai departe

Femeile isi fac vocea auzita

   Cu prilejul Zilei Internationale a Femeii, o sarbatoare la nivel global a realizarilor inregistrate de catre femei pe plan economic, politic si social, organizatiile Miscarea Mondiala a Padurilor Tropicale si Prietenii Internationali ai Pamantului au lansat trei noi studii de caz si un film cu privire la impactul pe care monoculturile de arbori il…

Citește mai departe

Utilizarea biocombustibililor poate contribui, indirect, la distrugerea padurilor tropicale

Utilizarea din ce in ce mai raspandita a biocombustibililor poate provoca accelerarea distrugerii padurilor tropicale, potrivit unui studiu al cercetatorilor de la Stanfords Woods Institute, citat de presa britanica de specialitate. Potrivit cercetarii, fermierii de la tropice ar putea taia paduri intregi pentru a cultiva terenul defrisat cu plante ce pot fi folosite la producerea…

Citește mai departe

Recuperarea deseurilor vegetale rezultate din producerea uleiului de palmier

Uleiul de palmier este folosit in industria alimentara, in cea a produselor cosmetice si in productia de etanol. Indonezia si Malaiezia  detin 85% din productia mondiala de astfel de ulei, piata fiind in continua expansiune. Incepand cu anii `60, plantatiile de palmier de ulei s-au dezvoltat si in interiorul padurilor tropicale, in detrimentul acestora. Ca urmare, Indonezia,…

Citește mai departe

Alegerea viitorului: hrana sau combustibil

Securitatea energetica a devenit cel mai important lucru pentru marile puteri ale lumii, dar si pentru statele medii si mici. Toate conflictele izbucnite in ultimele decenii s-au datorat, intr-un fel sau altul, dorintei marilor puteri de a-si asigura viitorul energetic, cu orice pret. De parca nu ar fi fost de ajuns, lumea cunoaste o noua tendinta, aceea de a inlocui grane de pe ogoare cu plante „energetice”.

Citește mai departe