Renasterea castanului american prin intermediul biotehnologiilor. Metoda prin care cercetatorii vor sa salveze aceasta specie

Castanul american era candva un frumos copac cu lemn masiv care se gasea in padurile de foioase din estul Statelor Unite, in special in muntii Apalasi. El ajungea la 24-36 de metri inaltime si avea un diametru de aproape 2,5 metri. Padurile de castan ofereau adapost si hrana animalelor salbatice. In plus, reprezentau o sursa…

Citește mai departe
Monsanto Romania alaturi de mediul academic in crearea de locuri de munca pentru viitorii absolventi

Monsanto Romania alaturi de mediul academic in crearea de locuri de munca pentru viitorii absolventi

Monsanto se implica in mediul academic din Romania printr-un program dedicat studentilor, intitulat MORE & Future. Specialistii companiei vor fi prezenti in universitatile partenere, unde vor impartasi experienta lor pasionatilor de agronomie. Proiectul se va desfasura in perioada 28 mai – 11 iunie 2014, in 4 centre ale Univesitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara,…

Citește mai departe
CE adopt? decizia privind restric?ionarea, de la 1 decembrie, a utiliz?rii unui num?r de 3 pesticide nocive pentru albine

Consiliul Uniunii Europene va relua votul pentru interzicerea a trei tipuri de pesticide care dauneaza grav albinelor

Pe 29 aprilie 2013, in Consiliul Uniunii Europene (Consiliul de Ministri) se va relua votul legat de interzicerea, pe o perioada initiala de doi ani, a folosirii a trei tipuri de pesticide in Uniunea Europeana, care dauneaza grav populatiilor de albine. Pe 15 martie, interdictia a intrunit o majoritate simpla, insuficienta insa pentru ca votul…

Citește mai departe

Beneficiile agriculturii ecologice, prezentate la USAMV

Agricultura ecologica este cea mai importanta sursa de alimente sanatoase pentru populatie. Aproximativ 150 agricultori bio din tara si din strainatate, reprezentanti ai mediului academic, factori de raspundere din institutii, asociatii agricole si societati comerciale, participa, sambata, la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) din Cluj-Napoca la conferinta cu tema „Agricultura ecologica –…

Citește mai departe

Conferinta BIOTERRA: agricultura ecologica – concepte si realitati

Asociatia Bioagricultorilor din Romania „BIOTERRA”, in colaborare cu Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj-Napoca, organizeaza cea de-a XIII-a Conferinta Nationala cu participare internationala, avand ca tematica „Agricultura ecologica – concepte si realitati”. Evenimentul va avea loc sambata, 10 noiembrie 2012, incepand cu ora 8, in aula „Mihai Serban” a Universitatii de Stiinte Agricole…

Citește mai departe

Conferinta Nationala a Asociatiei Bioagricultorilor din Romania „BIOTERRA”

Asociatia Bioagricultorilor din Romania „BIOTERRA”, in colaborare cu Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj-Napoca, organizeaza cea de-a XIII-a Conferinta Nationala cu participare internationala, avind ca tematica „Agricultura ecologica – concepte si realitati”. Evenimentul va avea loc simbata, 10 noiembrie 2012, incepind cu ora 8, in aula „Mihai Serban” a Universitatii de Stiinte Agricole…

Citește mai departe

Produse eco sau modificate genetic? Siguranta alimentara pusa sub microscop

Vineri, 26 octombrie 2012, la Universitatea din Oradea a avut loc workshop-ul „Legislatie actualizata a normelor de siguranta alimentara”. La eveniment au participat aproximativ 50 de persoane care au dezbatut subiecte variate, de la alimentatie si biologie alimentara la utilitatea alimentelor modificate genetic. Organizat de Facultatea de Stiinte, in cadrul proiectului „Burse doctorale de pregatire…

Citește mai departe

Cum pariaza un tanar clujean pe agricultura: un teren agricol nelucrat de 10 ani, cultivat ecologic

Florin Baci are 28 de ani, este student la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj-Napoca si este unul dintre putinii care pariaza pe agricultura: pe un mic teren in apropiere de Sannicoara, nelucrat de zece ani, vrea sa faca agricultura ecologica, folosind doar metode si produse naturale. „Vreau sa produc anul acesta…

Citește mai departe

Targ de produse traditionale la USAMV

Clujenii pot cumpara horinca, branza de oaie, branza cu marar, carnati afumat, silvoita, prune uscate sau prajitura creata din Maramures. 15 producatori traditionali si-au adus produsele in parcarea Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara. Clujenii pot merge astazi si maine la Targul de produse traditionale, desfasurat in parcarea Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina…

Citește mai departe
Proiect pilot pentru instalatie pe biogaz in orasul Seini

Biogazul si hidroenergia – doua surse de energie regenerabila in Romania Conferinte nationale la Arad in cadrul evenimentului

In prezent, instalatiile de biogaz sunt foarte raspandite in Europa, iar tendinta este in crestere. In schimb ponderea biogazului din Estul si Sudul Europei este foarte scazut, cu toate ca in aceasta zona exista un potential ridicat. Acest potential nu se evidentiaza doar prin folosirea materiei prime regenerabile, ci si in mod special prin utilizarea…

Citește mai departe

Prima enciclopedie online a plantelor

Cercetarea romaneasca a finalizat catalogarea fondului national de plante medicinale Incepand din aceasta sap-tamana, informatiile stiin-tifice despre proprietatile tuturor plantelor medicinale din Romania pot fi obtinute, liber, pe pagina de Internet http://www.plante-medicinale.ro . Proiectul de realizare a sistemului informatic integrat pentru identificarea, evaluarea, planificarea si gestionarea fondului national de plante medicinale a durat 2 ani…

Citește mai departe

Targul de toamna pentru prouse ecologice certificate, Iasi 21-22 noiembrie 2008

Bioma Agro Ecology Co va invita in perioada 21-22 noiembrie 2008, la TARGUL DE TOAMNA PENTRU PRODUSE ECOLOGICE CERTIFICATE ce se va desfasura incinta USAMV Iasi, programul de vizitare fiind intre orele 10:00 – 17:00. Targul, organizat de Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara „Ion Ionescu de la Brad” Iasi si Asociatia Producatorilor Agricoli…

Citește mai departe

Simpozion consacrat dezvoltarii si conservarii biodiversitatii zootehnice prin biotehnologii de reproductie

Marti, 2 septembrie 2008, la Casa Academiei Romane s-au desfasurat lucrarile simpozionului cu tema „Dezvoltarea si conservarea biodiversitatii zootehnice prin biotehnologii de reproductie”, manifestare organizata de Institutul National de Cercetari Economice/ Centrul de Biodiversitate Agrosilvica (CSCBA) „Academician David Davidescu”, in colaborare cu specialisti de prestigiu din invatamantul superior zootehnic, din cercetarea stiintifica zootehnica si din…

Citește mai departe