Nucile verzi

Nucile verzi

Miezul de nuca este un aliment foarte concentrat, cu valoare energetica de 650-700 kcal/100 g, mult mai ridicata decat la alte fructe. Bogatia in vitamine si in saruri minerale constituie o sursa principala de biocompusi, necesari pastrarii echilibrului nutritional si nervos precum si unei bune functionari a muschilor si oaselor. Nucile prezinta multiple proprietati terapeutice:…

Citește mai departe
De?eurile pot produce energie în sectorul logistic

Deseurile pot produce energie in sectorul logistic

Incepand din luna mai 2014 compania Expert Consulting Timisoara deruleaza in parteneriat cu Centrul National pentru Productie si Consum Durabile si Clusterul de Energii Sustenabile din Romania – ROSENC, proiectul “Cresterea eficientei utilizarii deseurilor ce pot produce energie in sectorul logistic”. Proiectul este co-finantat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala, in baza contractului de finantare…

Citește mai departe

Salcia energetica – Solutia la problema disparitiei surselor de energie clasice

Una dintre cele mai actuale probleme ale erei noastre o reprezinta disparitia accentuata a resurselor de energii clasice, precum si poluarea extrem de ridicata a naturii, determinata de arderea acestora. O multime de cercetatori s-au ocupat de-a lungul deceniilor trecute (si se ocupa neschimbat, pana in ziua de astazi) de descoperirea diferitelor surse de energii regenerabile,…

Citește mai departe

Secretele biscuitilor Daria

Consumatorul care nu cunoaste limba engleza sau care nu este suficient de atent incat sa se uite si pe traducerea ingredientelor in alte limbi straine nu va afla ce mananca de fapt. Producatorul biscuitilor Daria Sandwich a tradus in limba romana doar ce i s-a parut lui mai convenabil. Grasimile vegetale sunt al doilea ingredient…

Citește mai departe

11 E-uri, o prajitura

Prajitura cu crema de cacao cu aroma de ciocolata Zgloby este un produs dezechilibrat din punct de vedere nutritional, cu un exces de glucide cu index glicemic ridicat si absorbtie rapida. Pancreasul endocrin va avea de suferit, fiind nevoit sa secrete o cantitate mai mare de insulina intr-o perioada scurta de timp, atentioneaza profesorul doctor…

Citește mai departe

Rulada cu zece E-uri

Rulada cu crema cu gem de capsuni Meredith este un produs dezechilibrat din punct de vedere nutritional, cu un exces de glucide cu absorbtie rapida. Din aceasta cauza, pancreasul are de suferit, fiind nevoit sa secrete o cantitate de insulina mai mare intr-o perioada mai scurta de timp. Produsul analizat contine si o cantitate mare…

Citește mai departe

Castanele, indicate in refacerea dupa boala

Bauturile preparate din castanele comestibile sunt recomandate in special persoanelor cu afectiuni ale rinichilor, inimii, anemicilor si convalescentilor. Eugen Giurgiu, doctor in biochimie, cu competente in fitoterapie si nutritie, recomanda decoctul si siropul de castane. Aceste fructe au o compozitie chimica bogata in substante nutritive, asemanatoare cu cea a graului. De asemenea, frunzele tinere de…

Citește mai departe

Cavit cu 5 E-uri

Cavit junior sirop ar trebui sa fie un produs care sa intareasca sistemul imunitar al copiilor, aducandu-le un aport suplimentar de vitamine. Numai ca citind lista de excipienti ne dam seama ca are o serie de efecte adverse. Principalul excipient al produsului analizat este zaharul, glucid rafinat, cu index glicemic ridicat, care afecteaza buna functionare…

Citește mai departe

Biscuiti hipercalorici

Ikram sunt biscuiti produsi din zahar, ulei vegetal hidrogenat, aditivi alimentari si arome artificiale. Din aceasta cauza au o valoare energetica foarte mare, 504 kcal/100 g. Biscuitii Ulker Ikram sunt un produs dezechilibrat din punct de vedere nutritional, cu un exces de glucide cu index glicemic ridicat si absorbtie rapida. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul…

Citește mai departe

Energie din zahar rafinat

Sportivii sunt publicul-tinta al bauturii energizante „Duracell energy drink”, insa continutul mare de zaharuri reprezinta o sursa de stres pentru organismul acestora. „Duracell energy drink” este, dupa cum scrie pe eticheta, un supliment alimentar recomandat celor care fac efort. Din punct de vedere nutritional, produsul este dezechilibrat, avand un exces de glucide cu index glicemic…

Citește mai departe

Knoppers, zahar si ulei hidrogenat

Compozitia napolitanelor Knoppers s-ar putea rezuma la zaharuri si grasimi, peste care s-au mai adaugat cacao, pasta de alune si cativa aditivi alimentari. Din aceasta cauza, mai ales cei cu probleme de greutate si bolnavii de inima si de ficat trebuie sa evite consumul. Napolitanele cu ciocolata si crema de lapte si alune Knoppers sunt…

Citește mai departe

Salata mincinoasa

Salata de icre de crap „Pestisorul de aur” are o eticheta care induce grav in eroare consumatorul si incalca legislatia in vigoare privind etichetarea produselor alimentare. Hotararea nr. 106/2002, privind etichetarea alimentelor, precizeaza ca ingredientele trebuie trecute pe eticheta in ordinea descrescatoare a cantitatii folosite. Producatorul salatei de icre de crap „Pestisorul de aur” a…

Citește mai departe

Lapte cu cafea si sase aditivi alimentari

Produsul „Zuzu Espresso” contine, pe langa lapte si cafea, aditivi alimentari care pot afecta buna functionare a organismului. Mai mult, in majoritatea magazinelor se gaseste la raionul de lactate, desi nu se incadreaza in aceasta categorie. Prin aceasta asezare este usor accesibil chiar si copiilor, care, vazandu-l langa iaurturi, isi pot imagina ca il pot…

Citește mai departe

Drajeuri chimice

Drajeurile frantuzesti Francia nu sunt recomandate in primul rand copiilor, pentru ca au in compozitie coloranti chimici de sinteza care induc sindromul de hiperactivitate si deficienta de concentrare (ADHD). Principalul ingredient al drajeurilor Francia este zaharul, glucid cu index glicemic ridicat si absorbtie rapida, care afecteaza buna functionare a pancreasului. Acesta va fi nevoit sa…

Citește mai departe

Salam cu rom

Grasimile si zaharurile sunt ingredientele principale ale mixului de salam Zimbo. Pe langa acestea au mai fost adaugati aditivi alimentari, sare si un element-surpriza, rom. Mixul de salam Zimbo este un produs dezechilibrat din punct de vedere nutritional cu un exces de lipide de origine animala, care, consumate excesiv, pun in pericol sanatatea sistemului cardiovascular,…

Citește mai departe

Salata de icre cu sase aditivi

Salata de icre de stiuca Negro 2000 este un produs dezechilibrat din punct de vedere nutritional, cu un exces de lipide de natura vegetala. Icrele au o pondere foarte mica in produs, majoritatea ingredientelor fiind aditivii alimentari. Pentru ca produsul analizat sa aiba o consistenta potrivita, au fost folositi doi gelifianti – guma xanthan si…

Citește mai departe

Iaurt cu mult zahar

Iaurtul Muller Froop contine o cantitate mare de zaharuri (zahar si glucoza), motiv pentru care nu este un produs care poate fi recomandat tuturor categoriilor de consumatori, cum s-ar intampla in cazul iaurturilor simple. Pe eticheta iaurtului Muller Froop scrie ca nu are conservanti si nici coloranti artificiali, ceea ce este adevarat. Insa, aceasta nu…

Citește mai departe

Crema de unt cu amidon modificat

Crema de unt cu mirodenii Sole este un produs dezechilibrat din punct de vedere nutritional, avand un exces de lipide de origine animala. Acestea, consumate in cantitati mari, pot duce la disturbarea bunei functionari a inimii si a ficatului. Din aceasta cauza, produsul analizat are si o valoare energetica mare, avertizeaza profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi,…

Citește mai departe

Salam rustic din resturi de pasare

Salamul rustic Agricola este un produs care se remarca prin faptul ca nu are aproape nimic natural in compozitie, fiind un amestec de resturi de pasare , grasimi si aditivi alimentari. Principalul ingredient al salamului rustic Agricola este carnea de pasare separata mecanic (MDM) care este de fapt o pasta din resturi fara valoare economica…

Citește mai departe

Pateu proaspat cu conservant

Pe eticheta pateului de porc Tartini scrie ca este „proaspat si delicios”. Nu punem la indoiala gustul produsului, dar in ceea ce priveste prospetimea, lista de ingrediente contrazice afirmatia. Prezenta conservantului nitrit de sodiu este principalul motiv pentru care pateul de porc Tartini nu poate fi proaspat. Pe langa acest aditiv alimentar cu potential cancerigen,…

Citește mai departe

Pacaleala Prodsper

Crenvurstii Prodsper au inscris pe eticheta urmatoarea sintagma: „Sanatos si natural!”. Analizand eticheta, ne dam seama ca ce ar putea fi natural nu este sanatos, iar ingredientele sintetice sunt de-a dreptul nocive. Producatorul nu avea voie sa faca mentiunea „sanatos si natural” pe eticheta. Regulamentul European 1924/2006 interzice astfel de inscrisuri fara sa fie verificate,…

Citește mai departe

Iaurt din lapte proaspat, pacaleala de la Brenac

Iaurtul din lapte proaspat Brenac (2,8% grasime) nu este chiar asa de proaspat cum spune eti-che-ta, pentru ca laptele a trecut printr-un pro-ces de industrializare. Poate laptele a fost proaspat inainte de pasteurizare, insa trecand prin acest proces nu mai corespunde acestei caracteristici, apreciaza profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Mai mult,…

Citește mai departe

Sunca cu E-uri pentru copii

Polifosfatul, caragenanul si nitritul de sodiu sunt trei aditivi alimentari care nu sunt indicati in alimentatia copiilor si totusi se gasesc pe lista de ingrediente a produsului „Dodolina”, sunca de pui pentru cei mici. Sunca de pui pentru copii „Dodolina” (Unicarm) este un produs care nu are ce cauta in dieta copiilor din cauza aditivilor…

Citește mai departe

Ciocolata din margarina si zaharuri

Batonul de ciocolata Metro este un produs realizat in mare parte din zaharuri si uleiuri modificate chimic prin hidrogenare, cu o valoare energetica foarte mare si cu o multime de efecte adverse asupra sanatatii. Batonul Metro este dezechilibrat din punct de vedere nutritional, avand un exces de glucide cu index glicemic foarte ridicat si absorbtie…

Citește mai departe

Iaurt din lapte proaspat, pacaleala de la Brenac

Iaurtul din lapte proaspat Brenac (2,8% grasime) nu este chiar asa de proaspat cum spune eti-che-ta, pentru ca laptele a trecut printr-un pro-ces de industrializare. Poate laptele a fost proaspat inainte de pasteurizare, insa trecand prin acest proces nu mai corespunde acestei caracteristici, apreciaza profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Mai mult,…

Citește mai departe

Tiramisu cu „spectaculoos”

„Tiramisu spectaculoos” este un produs ce sfideaza legile etichetarii din Romania si din Uniunea Europeana. Producatorul ar trebui sa ne spuna de unde a cumparat „spectaculoos” si daca putem sa achizitionam si noi de undeva acest ingredient-minune. Al doilea ingredient al desertului „Tiramisu spectaculoos” este „spectaculoos”, folosit intr-o proportie de 18%. Drepturile consumatorilor sunt incalcate,…

Citește mai departe

Doar miros a miere

Mierea are o pondere de doar 3% din produs, in schimb zaharul si uleiul vegetal hidrogenat sunt materia prima pentru biscuitii cu miere Tess. Biscuitii cu miere Tess au mai mult zahar decat miere, ceea ce face ca produsul sa fie dezechilibrat din punct de vedere nutritional. Totusi, nu este clar daca zaharul invertit este…

Citește mai departe

Pastrama cu sapte aditivi

Pastrama de pui Caroli este un produs care contine multi aditivi alimentari, unii dintre ei cu efecte adverse asupra sanatatii. Conservantul nitrit de sodiu, E250, este aditivul folosit in cea mai mare cantitate. Din cauza potentialului cancerigen ridicat, este intezis in produsele destinate copiilor si nu este recomandat femeilor insarcinate si care alapteaza, batranilor si…

Citește mai departe

Choco margarina

Nestle Choco poate fi dusmanul siluetei daca este consumata in mod frecvent. De asemenea, din cauza grasimilor hidrogentate, devine un potential pericol pentru ficat si inima. Nestle Choco, specialitate instant pe baza de cacao si lapte, este un produs dezechilibrat din punct de vedere nutritional, cu un exces de glucide cu index glicemic foarte ridicat…

Citește mai departe

Ciocolata umpluta cu margarina

Ciocolata Malaga Baron este un produs dezechilibrat nutritional, cu un exces de glucide si lipide, atrage atentia profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Din aceasta cauza, produsul analizat are si o valoare energetica ridicata. Mai mult, in compozitia ciocolatei Malaga Baron intra si un aditiv alimentar care poate afecta sa-na-tatea daca este…

Citește mai departe

Alune, stafide, mult zahar si doi conservanti

Conservantul benzoat de sodiu este cel care afecteaza calitatea arahidelor si stafidelor in ciocolata mixta Fiesta. Acesta are o serie de efecte adverse asupra sanatatii. Produsul „arahide si stafide in ciocolata mixta” Fiesta este dezechilibrat din punct de vedere nutri-ti–o-nal, cu un exces de glucide, cu index gli-ce-mic ridicat si absorbtie rapida. Din aceas-ta cauza,…

Citește mai departe

Cascaval din cartofi

Il gasiti la raionul de lactate, pentru ca seamana foarte bine cu cascavalul. Numai ca este un amestec de apa, amidon de cartofi, proteine lactice si aditivi alimentari, care pot provoca diverse alergii. Preparat alimentar pe baza de grasimi vegetale si proteine din lapte „del Family” este un produs pe care il gasiti la raionul…

Citește mai departe

Resturile vegetale – o sursa sigura de bioenergie si materie organica pentru mentinerea si sporirea fertilitatii solului

Dupa incheierea campania de recoltare a culturilor paioase si a altor culturi agricole, institutiile responsabile de agricultura, dar si ecologice, ar trebui sa aplice masuri adecvate, in primul rand, cu cei ce practica arderea resturilor vegetale (care anul 2008 au fost foarte multe), ca metoda de igiena solului. Or, aceasta metoda nu are sustinere stiintifica….

Citește mai departe