Iarna ne trebuie vitamina C

Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi a explicat in cadrul unei mese rotunde organizate de Danone care este rolul alimentatiei in sezonul rece. O data cu venirea iernii, organismul nostru este mai vulnerabil, din cauza temperaturilor scazute, iar obiceiul de a manca sanatos devine si mai important. Aportul nutritional trebuie adaptat tinand cont de sezonul in care…

Citește mai departe

Afectiuni combatute prin dieta

Desi unele afectiuni se pot „citi” usor prin semnele pe care ni le arata corpul, specialistii atentioneaza ca acest lucru nu se poate substitui vizitelor medicale Vergeturile, insomniile sau transpiratiile excesive pot semnala lipsa anumitor vitamine sau minerale din organism, spune omul de stiinta Jim Campbell, intr-un articol aparut in ziarul Daily Mail. Totusi, odata…

Citește mai departe

Mango ajuta la digestia alimentelor grase

BENEFIC – Bogat in vitamina C si caroten, fructul previne oboseala nervoasa, tensiunea mentala, isteria si insomniile Nutritionistii spun ca mango ince-tineste procesul de imbatranire datorita continutului de fitoelemente. In plus, medicul nutritionist Mihaela Bilic completeaza ca, datorita continutului de betacaroten, fructul intareste sistemul imunitar. „Mango ajuta la digestia alimentelor grase, deoarece usureaza absortia proteinelor…

Citește mai departe

Arborele Moringa – o imensa sursa de sanatate

Arborele Moringa, avand denumirea stiintifica Moringa oleifera, reprezinta o imensa sursa de sanatate. Originar din India, s-a raspandit in alte zone tropicale si subtropicale. Cercetatorii i-au descoperit numeroasele beneficii. Frunzele contin aminoacizii esentiali pentru un organism sanatos. Statisticile arata urmatoarele concentratii de vitamine ale frunzelor acestui arbore: de 7 ori mai multa vitamina C decat…

Citește mai departe

Astenia de primavara

A venit primavara! Pazea incep asteniile. Oboseala acuta, tristetea, comportamentul alimentar haotic, insomnia, nervozitatea, cefaleea, palpitatiile, scaderea memoriei, depresia usoara toate sunt semnele asteniei de primavara. Primavara este un anotimp mai dificil pentru unii dintre noi. Organismul este epuizat, lipsit de vitalitate si forta din cauza carentelor alimentare, deoarece iarna se consuma multe alimente conservate,…

Citește mai departe

Sursele naturale de nutrienti din alimente

Vitaminizarea alimentelor este, poate, cel mai complex proces tehnologic, datorita sensibilitatii deosebite a acestora, dar mai ales datorita necesitatii standardizarii. Pentru vitaminizarea produselor alimentare se pot folosi atat vitamine naturale, cat si sintetice. Din ce in ce mai mult, numerosi producatori isi indreapta atentia asupra utilizarii vitaminelor naturale, deoarece se constata efecte fiziologice mai bune,…

Citește mai departe

Grasime total chimica

Margarina „To sandwiches” este un produs foarte periculos pentru sanatatea consumatorilor, deoarece este fabricat din grasimi modificate prin procedee chimice. Pentru a le da consistenta dorita, producatorul a adaugat si aditivi alimentari cu potential periculos asupra organismului. Uleiurile vegetale rafinate hidrogenate reprezinta un real pericol pentru sanatatea tuturor consumatorilor. Celor bolnavi le poate agrava suferinta,…

Citește mai departe

Tehnologii – Alimente din laborator

Unii cercetatori considera metodele de inginerie genetica parte integranta a biotehnologiilor. Termenul generic „Organisme modificate genetic” este utilizat pentru a desemna plante, animale sau microorganisme care au ADN introdus in celule prin alte mijloace decat conjugarea bacteriana naturala sau fecundarea naturala. Modificarea genetica a fost posibila o data cu elucidarea structurii ADN-ului. Watson si Crick…

Citește mai departe

Betacarotenul si cancerul de plamani

Betacarotenul, E160a, este un aditiv alimentar care coloreaza mancarurile in portocaliu. De cele mai multe ori il puteti gasi in margarina, unt, prajituri, produse lactate si bauturi racoritoare. Aceasta substanta poate fi obtinuta din surse naturale cum ar fi legumele cu frunze verzi, morcovii, cartofii dulci si piersicile. E160a consumat din surse naturale nu are…

Citește mai departe

Laptele de iac, afacere in Tibet

O companie chineza va pune in vanzare, in orasele Beijing, Shanghai si Guangzhou lapte pasteurizat de iac din Tibet, in speranta ca acesta va deveni un „superaliment” cautat pentru proprietatile sale deosebite. Laptele va fi vandut sub numele de Feifan – „neobisnuit de bun” si o cutie de 250 de mililitri ca costa aproximativ 2,5…

Citește mai departe

Branza care ne fura calciul

Apetito Kidiboo este o branza topita cu profil nutritional dezechilibrat, cu exces de grasimi de origine animala (31%), bogata in acizi grasi saturati aterogeni (provenind din branza, smantana, unt, lapte praf). De asemenea, produsul contine o serie de aditivi alimentari bogati in fosfor (E450, E542), care dezechilibreaza balanta calciu-fosfor, impiedicand fixarea calciului in oase. Produsul…

Citește mai departe