A fost adoptată legea compostului, care impune obligația colectării separate a biodeșeurilor

Legea privind gestionarea deșeurilor nepericuloase compostabile a fost adoptată în unanimitate de către Parlament în 28 iulie și a fost trimisă spre promulgare în 3 august. Aceasta este un act normativ cu impact deosebit de important asupra țintelor de reciclare a deșeurilor municipale asumate de România în fața Comisiei Europene.  Într-un comunicat de presă transmis…

Citește mai departe

Cel mai mare producător de deșeuri din Europa promite să reducă incinerarea. Germania dezbate taxarea CO2 emis de fabricile de cancer

Autor: Oriana Irimia Bloomberg anunța, într-un articol recent, o răsturnare neașteptată de situație din partea Danemarcei. Statul nordic cu cea mai mare producție de deșeuri pe cap de locuitor din Europa a decis, ca parte a angajamentului pentru combaterea schimbării climatice, să își reducă amprenta de carbon cu 70% până în 2030, potrivit expertului organizației…

Citește mai departe

Presiune din partea industriei impotriva legislație anti-plastic de unică folosință

Industria reacționează, pentru a opri legislația referitoare la plastic, adoptată la presiunea publică. Atunci când Dicționarul Collins a anunțat faptul că ‘cuvântul anului 2018’ este „de unică folosință”, a rezumat într-un mod neașteptat modul în care nevoia arzătoare de a rezolva problema supra-consumului de plastic a explodat pe agenda publică din ultimii ani. Reducerea plasticului…

Citește mai departe

O victorie de etapă în lupta cu poluarea naturii cu plastic

Comisia Europeană face un pas în față în lupta cu poluarea cu plastic, prin noi legi care vor reduce poluarea cu plastic de unică folosință Sarah Baulch, de la Environmental Investigation Agency, a declarat în numele coaliției Rethink Plastic: „Comisia a răspuns apelului cetățenilor europeni care cereau abordarea impactului devastator pe care îl are poluarea cu…

Citește mai departe
energie din deșeuri vs zero waste

9 motive pentru a renunța la transformarea deșeurilor în energie și a îmbrățișa principiul Zero Waste

Incinerarea este adesea prezentată ca o soluție inteligentă pentru a scăpa de problema deșeurilor și chiar de producere a energiei din acest proces. Însă studiile ne arată că lucrurile nu stau deloc așa. În acest moment, în Europa se ard peste 80 de milioane de tone de gunoi. Pentru că UE face presiuni în direcția…

Citește mai departe
REMAN Day Tureal Steering Solutions

Reparatorii se pregătesc de Ziua internațională a Re-manufacturii. Li se alătură un atelier din România

În data de 12 aprilie, zeci de asociații, companii și ateliere de recondiționare din întreaga lume vor sărbători REMAN Day, Ziua Internațională a re-manufacturii. Prin diverse evenimente, aceștia vor încerca să atragă atenția asupra modului în care activitățile lor protejează mediul înconjurător. Tureal Steering Solutions, un atelier de reparații de casete de direcție pentru mașini,…

Citește mai departe

Cadouri Zero Waste pentru primăveri „geroase”

Cadouri din textile reutilizate, create folosind un ac vechi de 100 de ani cu garanţie pe viaţă. Tradiţii străvechi din Munţii Apuseni şi dor de bunici. Visul oricărui român în vremuri geroase.  Sunt botoşei, cioci sau cipici, coloraţi, călduroşi şi croşetaţi de mâinile talentate ale bunicii Elisabeta în Apuseni.  Sunt încălţări de purtat prin casă, ce…

Citește mai departe

Primăria Sălacea vrea să trimită cu 80% mai puține deșeuri la groapa de gunoi, până în 2019

Angajamentul face parte dintr-o strategie asumată recent de Primăria Sălacea, prin care comuna bihoreană se alătură rețelei internaționale „Orașe Zero Waste”. Deocamdată, deșeurile sunt colectate separat doar la nivel redus, căci locuitorii nu sunt motivați să sorteze. Însă, prin introducerea unui tarif diferențiat, lucrurile s-ar putea schimba. Până în 2020, Primăria vrea să adopte și…

Citește mai departe

Dell se alatura pionierilor in mineritul urban prin reciclarea aurului din deseuri electronice

Dell se alatura pionierilor industriei in mineritul urban, un concept promovat de Zero Waste Romania ca fiind una dintre solutiile integrate in strategia „zero deseuri”, prin care resurse precum metalul, lemnul, combustibil sau resurse fosile pot fi conservate prin recuperarea si reintroducerea lor in sistemul economic, in timp ce risipa altor produse si materiale poate fi redusa…

Citește mai departe

Central District, un ansamblu rezidential „invadat” de spatii verzi

În căutările noastre de locuințe mai bune și mai performante, am ajuns la ansamblul rezidențial Central District din București, la recomandarea România Green Building Council. Elena Rastei, coordonatorul certificării GREEN HOMES pentru Forty Management, ne-a prezentat proiectul ca fiind un model de bune practici în sectorul rezidențial: „Certificări precum GREEN HOMES/LEED/BREEAM și altele similare evaluează…

Citește mai departe

Comisia Europeana NU SUSTINE INCINERAREA deseurilor

Comisia Europeana a publicat in 26 ianuarie o comunicare cu privire la rolul energiei din deseuri in economia circulara. Textul ofera clarificari cu privire la implementarea ierarhiei deseurilor si ghidare pentru statele membre in scopul evitarii unor probleme precum supracapacitatea de incinerare si reducerea ratelor de reciclare cu care se confrunta in prezent, in special, statele…

Citește mai departe

Parma, model de bune practici in gestionarea deseurilor pentru Oradea

In cautarea unor solutii si modele de bune practici in gestionarea deseurilor si pentru a intelege cum se poate aplica instrumentul financiar „platesti pentru cat arunci” autoritatile publice si operatorii de salubritate bihoreni au ajuns in Parma, Italia. Orasul Parma este situat in nordul Italiei si are o populatie de circa 200.000 locuitori, similara cu…

Citește mai departe

Zero Waste Romania se delimiteaza de proiectul “Scoala Zero Waste” finantat de catre Continental Automotive Corporation

Zero Waste Romania se delimiteaza de proiectul “Scoala Zero Waste” finantat de catre Continental Automotive Corporation, unul dintre cei mai mari poluatori din Romania, implicat in poluarea cu emisii toxice rezultate din productia si tratarea termica a anvelopelor. “Zero Deseuri/Zero Waste” este o metodologie formata dintr-un set de solutii care includ sortarea la sursa, colectarea…

Citește mai departe

Iasi, primul mare municipiu din Romania care si-a asumat tranzitia catre economia circulara

Municipiul Iasi se alatura retelei internationale „Orase Zero Deseuri” (”Zero Waste Municipalities”) si devine primul municipiu din Romania, cu o populatie de peste 350.000 de locuitori, care se angajeaza sa implementeze solutiile „zero deseuri”, cu impact dovedit in alte peste 350 de orase europene, in tranzitia catre economia circulara. Mihai Chirica, primarul Iasului, a semnat…

Citește mai departe

COMUNICAT: Cantitatea de gunoaie din Cluj poate fi redusa cu 58%

La prima sedinta a Consiliului Consultativ pe tema gestionarii deseurilor in jud. Cluj au fost identificate urmatoarele solutii: separarea deseurilor la sursa pe trei fractii (biodegradabil, reciclabil, rezidual), colectarea separata a acestor deseuri, in zile diferite, implementarea sistemului PAYT (platesti-pentru-cat-arunci), tratarea fractiei biodegradabile colectate separat, prin compostare si/sau digestie anaeroba pentru producerea de biogas. Totodata,…

Citește mai departe

Apel pentru economie circulara din partea a peste 30 de ONG-uri din Romania

Peste 30 de de organizatii non-guvernamentale si grupuri de actiune, din Romania si diaspora, au solicitat azi europarlamentarilor romani sa sustina raportul “Eficienta Resurselor: Tranzitia catre Economia Circulara (Resource Efficiency: Moving Towards a Circular Economy)[1] elaborat de Sirpa Pietikainen, Grupul Partidului Popular European (Christian Democrats), care va fi votat maine, 8 iulie, in plenul Parlamentului European. Europarlamentarii…

Citește mai departe

San Francisco este cel mai mare oras Zero Waste/Zero Deseuri din lume

Miscarea Zero Waste trece dincolo de granite fiind sustinuta de oameni cu etnii, culturi, religii, stari materiale diferite. Oameni a caror viziune este transmiterea catre noile generatii a unei planete curate, sanatoase, fara deseuri. Oameni care cred cu adevarat in principiul sustenabilitatii si, din acest motiv, vor sa mentina capitalul natural al planetei, astfel incat…

Citește mai departe