Infricosatorul erbivor: Expertii au descoperit o noua specie de dinozaur cu coarne

Infricosatorul erbivor: Expertii au descoperit o noua specie de dinozaur cu coarne

O noua specie de dinozaur cu coarne, care a trait in Canada in urma cu 78 de milioane de ani, este cea mai veche reptila de acest gen descoperita pana acum in America de Nord.

Noul dinozaur erbivor a fost denumit Xenoceratops foremostensis, dupa micutul oras canadian unde au fost gasite cateva fosile de Xenoceratops in 1958, Foremost.

Precum varul sau celebru, Triceratopsul, mai tanar cu 15 milioane de ani decat el, Xenoceratopsul avea coarne lungi deasupra ochilor si un „scut” in spatele capului. Dar fata de Triceratops, Xenoceratopsul avea coarne si pe scutul sau.

Noua specie de dinozaur este cunoscuta din fragmentele unui craniu fosilizat si ale unui corn, gasite in Alberta, Canada. Biologul Michael Ryan si echipa sa au desoperit ramasitele vechi de 78 de milioane de ani recent si au cautat apoi fosile din aceeasi perioada in Muzeul Naturii din Ottawa. Acolo, echipa a gasit fosilele din 1958, care datau din aceeasi perioada cu cele ale lui Ryan si apartineau aceleasi specii neindentificate, potrivit National Geographic.

Xenoceratopsul avea circa 6 metri lungime si cantarea peste 2 tone, fiind de marime medie pentru un dinozaur cu coarne.. Insa, noul dinozaur era cel mai mare din familia sa in perioada in care a trait, acum 80 de milioane de ani.

Potrivit analizelor, subfamiliile din care faceau parte Xenoceratopsul si Triceratopsul, Centrosaurinae si Chasmosaurinae, respectiv, nu erau atat de diferite la inceputul evolutiei lor.

„Xenoceratopsul ofera noi informatii despre evolutia ceratopsilor, grupul care includea si Triceratopsul. Nu exista prea multe fosile de la inceputul evolutiei lor, iar aceasta descoperire arata cat de multe mai trebuie sa aflam despre originea grupului” a declarat co-autorul studiului, David Evans.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *