Ingineria genetica in domeniul agroindustrial duce la imbolnavirea organismului in timp

Ingineria genetica in domeniul agroindustrial duce la imbolnavirea organismului in timp

Ingineria genetica, folosita pe scara larga pentru cresterea substantiala a productiei de alimente necesare consumului, are si reversul medaliei: imbolnavirea organismului in timp

Doctorii Ana Maria Mihalache, Mihaela Vicol, Teodora Manea explica:

Beneficiile obtinute prin tehnicile de inginerie genetica in domeniul agroindustrial pot fi clasificate astfel:

  • plante rezistente la seceta si daunatori;
  • cereale cu continut crescut de proteine;
  • cereale fara gluten;
  • orez cu un continut ridicat de vitamina A;
  • seminte de rapita cu acizi grasi care pot fi utilizati in regimurile dietetice;
  • plante fara proteina, provocatoare de alergii (cum ar fi kiwi);
  • rosii cu coacere in timpul transportului;
  • soia cu o cantitate crescuta de lecitina (prezenta in mod obisnuit in galbenusul de ou), care e emulgator pentru margarina, ciocolata si alte produse alimentare.

De asemenea, tehnica se aplica in productia de branzeturi, in hrana pentru dieta pasarilor si a porcilor, in obtinerea unor vitamine si arome alimentare.

Aceste interventii umane in structura naturala a alimentelor se intoarce impotriva omului, deoarece apar efectele adverse ale eliberarii in mediu a organismelor modificate genetic.

Specialistii enumara cateva:

  • boli umane (efecte toxice sau alergice);
  • efecte negative asupra dinamicii si diversitatii genetice a populatiilor de specii din mediul respectiv;
  • aparitia infertilitatii si, implicit, scaderea natalitatii;
  • diminuarea rezistentei organismelor la microbi (cresterea bolilor infectioase);
  • rezistenta la antibiotice atat la oameni, cat si la animale.

Efectul asupra mediului nu este de neglijat – un exemplu in acest scop ar fi modificarea descompunerii in sol a materialului organic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *