Ingrijorare in Ungaria, din cauza unor aditivi alimentari

Autoritatile ungare au initiat o serie de controale pentru depistarea unor aditivi alimentari importati de curind din India, deoarece exista suspiciunea ca ar contine o substanta toxica, relateaza cotidianul „Nepszabadsag”.

Vinerea trecuta, consumatorii din Ungaria au fost avertizati sa evite produsele care contin guma guar (E412), deoarece ar putea contine o substanta cu potential toxic si cancerigen. Miklos Suth, seful Autoritatii Sanitar-Veterinare, i-a indemnat pe producatorii de medicamente sa nu utilizeze guma guar daca nu pot demonstra ca nu contine acea substanta toxica. Autoritatile sanitare au dat asigurari ca testele efectuate pe marfa din magazine nu au indicat prezenta substantei toxice.

Controale asemanatoare au fost initiate in Germania si Franta, numeroase supermarketuri retragind de la vinzare produse alimentare care contin respectivul aditiv alimentar. Potrivit estimarilor autoritatilor ungare, aproximativ 200.000 de firme locale au importat guma guar din India. In total, 22 de companii au semnalat ca utilizeaza guma guar in produsele pe care le comercializeaza, printre acestea numarindu-se Coca-Cola, Danone, Fornetti si reteaua Metro. Guma guar este folosita la procesarea carnii si la fabricarea sosurilor alimentare.

Sursa: Telegraf Online

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *