Inima Padisului, vanduta pe bucati

    Padis

    Ecologistii au descoperit ca terenul viitoarei statiuni de schi a fost deja parcelat si instrainat.
    Razboiul de uzura dintre Compania de Hoteluri si Restaurante (CHR) Padis si Centrul Regional de Supraveghere Ecologica (CRSE) „Muntii Apuseni” a ajuns intr-un punct critic.
    Aceasta dupa ce ecologistii au obtinut de la Oficiul de Cadastru Beius indicii ca proiectul statiunii de schi din Padis ar fi doar un paravan pentru un „tun imobiliar”, dupa cum l-a apreciat Mihai Togor, membru al CRSE.

    Astfel, terenul de 85,7 hectare a fost deja facut bucati si vandut la o suta de persoane fizice si la inca zece persoane juridice, dintre care Poiana Padis este detinuta de un off-shore din Cipru.

    Oameni cheie penali

    Mai mult, omul din spatele CHR Padis este Viorel Popa, cel care, ca fost director al firmei Cibela, a facut inchisoare dupa ce a fost condamnat la zece ani de inchisoare pentru inselaciune cu prejudiciu de 3,5 milioane de dolari.

    O alta piesa cheie este topograful oradean Calamar Francisc, tocmai judecat pentru o mega-frauda imobiliara, si care a parafat o harta ce a scos practic terenul CHR Padis din zona de conservare speciala.

    „E o nenorocita de harta care, din pacate, cu sprijinul unor institutii sau functionari a produs deja efecte, stand la baza demersurilor intreprinse de CHR Padis. A fost intocmita inabil, dovada ca potrivit acestei harti, zona Biserica Motului, care este rezervatie conform legii, nu face parte din zona protejata. Harta in cauza a fost inregistrata pe 23 februarie 2007 la OCPI Bihor cu stampila vicepresedintelui CJ Bihor, Stefan Seremi, si a directorului Silviu Megan din Ministerul Mediului. Acest domn Megan a sustinut fatis si repetat interesele CHR Padis nesocotind Ordinul de Ministru 552/2003 si trei adrese ale ministrului Mediului, date pe 30 ianuarie 2008, 13 februarie 2008 si 21 iunie 2010, care consfintesc statul de zona de conservare speciala a terenului respectiv”, a precizat ieri Mihai Togor.

    De notat ca topograful Calamar s-a ales si el, in 29 decembrie 2006, cu o parcela din terenul in cauza.

    Un alt membru al CRSE, Paul Iacobas, precum si biologul Anna Marossy de la Muzeul Tarii Crisurilor au mai declarat ieri ca au fost si ei intrebati de reprezentantii CHR Padis daca nu vor terenuri in zona. „Viorel Popa m-a asigurat la telefon ca daca nu ma opun proiectului voi avea pe viata un apartament rezervat in viitoarea sa statiune si ca voi fi consultantul ei stiintific. L-as fi palmuit daca mi-ar fi stat in fata”, a completat Marossy.

    Paul Iacobas a mai punctat ca Stefan Seremi, ca fost vicepresedinte al CJ Bihor, a sustinut continuu compania CHR Padis si proiectul ei.

    In vizor (inter)national

    „Ca si Rosia Montana, Padisul e in atentia ecologistilor din toata tara, si urmeaza sa fie sesizate si organismele europene de mediu daca lucrurile nu vor reintra in normal dupa inaintarea memoriului nostru catre Presedintie si prim-ministru”, a concluzionat Mihai Togor, reprezentantul CRSE.

    Togor a mai explicat ca toate demersurile legale privind dosarul Padis sunt sustinute financiar printr-un proiect de mediu, la fel ca in cazul Rosia Montana, si a pus la dispozitia mass-media intreaga documentatie adunata de CRSE.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *