Inspectorii sanitari veterinari avertizeaza fermierii sa se ocupe atent de adaparea animalelor in zile caniculare

Inspectorii sanitari veterinari avertizeaza fermierii sa se ocupe atent de adaparea animalelor in zile caniculare

Inspectorii sanitari veterinari avertizeaza fermierii sa se ocupe atent de cresterea animalelor, in special in aceste zilele caniculare. Toti crescatorii de animale trebuie sa le asigure un adapost corespunzator, care sa poata oferi protectie fata de actiunea directa a razelor ultraviolete nocive. Totodata, trebuie sa asigure animalelor cantitati suficiente de apa si hrana; verificarea bunei functionari a echipamentelor de adapare, de furajare si a sistemelor de ventilatie, precum si a generatoarelor de energie electrica. Atentie la animalele folosite pentru tractiune sau alte activitati de povara! Acestea nu vor fi exploatate in miezul zilei daca temperatura exterioara, la umbra, depaseste 25ºC. In perioadele caniculare fermierii se vor asigura ca animalele sunt protejate impotriva razelor ultraviolete severe si ca hrana si apa sunt disponibile in permanenta. Este important sa se asigure, in cazul in care animalele sunt tinute in afara, ca exista umbrare, precum si jgheaburi de apa, iar daca sursele de apa sunt greu accesibile sau blocate, trebuie administrata manual in mod regulat, pentru a reduce riscul de deshidratare. Administratiile locale, pe teritoriul carora exista animale in transhumanta, trebuie sa cunoasca situatia reala si sa informeze detinatorii de animale despre fenomenele prognozate. Consiliile locale si fermierii trebuie sa se asigure ca exista posibilitati de colectare si neutralizare a deseurilor animaliere, precum si asigurarea unor locuri prestabilite pentru retragerea animalelor in cazuri exceptionale.

Eforturi mari pentru asigurarea apei

In judetul Constanta, alimentarea efectivelor mari de animale „este o problema delicata“, asa cum a numit-o presedintele Sindicatului National al Crescatorilor de Ovine si Caprine, filiala Constanta, Iancu Polifronie. Potrivit lui Polifronie, sunt foarte multi crescatori in judet care le asigura animalelor apa cu mari eforturi. „Este un chin sa adapi animalele. Inainte existau sistemele de irigatii care asigurau, pe langa udarea plantelor, si apa animalelor iesite la pascut. Acum aceste sisteme au disparut!“, a precizat Polifronie. Potrivit acestuia, fermierii cu dare de mana au un sistem aparte de adapare a animalelor: iau un tractor cu o cisterna plina cu apa si se deplaseaza pe camp, in urma animalelor. Ceilalti sunt nevoiti ca la miezul zilei sa revina cu animalele in ferma pentru a le adapa. „Crescatorii de animale stiu si le-am tot repetat ca in intervalul 12.00 – 16.00 sa se retraga cu animalele la umbra“, a mai declarat Polifronie. Indiferent de posibilitatile fiecaruia de a asigura necesarul de apa al animalelor, directorul adjunct al D.S.V. Constanta, Gheorghe Dinca, a declarat ca vor monitoriza situatiile din teritoriu prin medicii veterinari zonali, iar acolo unde nu sunt respectate conditiile vor fi sanctiuni.

Atentie la animalele de companie!

Si animalele de companie necesita ingrijiri speciale in perioadele caniculare. In cazul in care cainii, pisicile, iepurii etc. sunt tinute afara, este important sa se asigure o sursa de apa potabila, precum si adapost corespunzator impotriva razelor solare. Proprietarii care obisnuiesc sa isi plimbe animalul de companie cu masina trebuie sa stie ca expunerea animalului la caldura pe o perioada indelungata ii creeaza mari probleme de sanatate. Toti detinatorii de animale au obligatia legala de a lua toate masurile necesare astfel incat sa asigure cel putin standarde minime privitoare la bunastarea animalelor detinute.

Ioana PAIDOS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *