Instaleaza-ti propria centrala eoliana

Instaleaza-ti propria centrala eoliana

O centrala eoliana, instalata in varful unui turn inalt, colecteaza energia cinetica a vantului si o converteste in curent electric, care poate fi utilizat pentru necesitatile domestice.

Instalatiile domestice de centrale eoliene includ ca alternativa si cuplarea la sistemul energetic obisnuit, atunci cand viteza vantului scade sub o valoare minima, de obicei de 7-10 m/h. Atunci cand viteza vantului creste peste valoarea minima si aceasta poate produce curent electric, un sistem automat face ca centrala electrica sa preia doar o parte din consumul casnic de curent electric. Daca centrala eoliana produce curent electric mai mult decat necesarul casnic total, energia electrica suplimentara este vanduta sistemului energetic, in tarile in care acest sistem mixt este dezvoltat. Toate aceste procese sunt automatizate.

Centralele eoliene reduc costurile cu energia electrica de la 50 pana la 90%, in functie de zonele in care sunt amplasate.

Nevoile domestice de energie sunt de cca 9.400 kWh pe an (cca 780 kWh pe luna). In functie de viteza vantului, o centrala eoliana cu o putere de 5-15 kW este suficienta pentru aceste necesitati.

O centrala eoliana rezidentiala este o instalatie relativ mare, neadecvata zonelor urbane sau caselor cu suprafata mica a terenului. Cu exceptia microcentralelor eoliene (cu rotoare cu diametrul sub 1 m) si turnuri foarte mici, este necesara alocarea unui teren de minimum 5 mp pentru fiecare centrala eoliana montata.

Eficienta unei centrale eoliene depinde foarte mult de viteza medie a vantului din zona, ca si de costul curentului electric traditional. Pentru ca o centrala eoliana sa fie eficienta este nevoie de o viteza medie minima a vantului de cca 10 m/h, si un cost al curentului electric de minimum 0,3 lei/kWh.

Centralele eoliene nu polueaza mediului. Dimpotriva, folosirea acestora reduce foarte mult poluarea generata de utilizarea unor sisteme clasice de producere a curentului electric.

Pentru a vedea daca viteza vantului este suficienta pentru o centrala eoliana domestica eficienta, se poate masura viteza vantului timp de un an sau, mai simplu acolo unde este posibil, se apeleaza la datele statiilor meteorologice din zona. In zonele de dealuri sau de munte este bine sa se faca oricum masuratori inainte de a cumpara un astfel de sistem, pentru a va asigura ca nu montati centrala intr-o zona nepotrivita.

O centrala eoliana domestica produce in timpul functionarii zgomot, dar intensitatea acestui zgomot este destul de mica pentru a nu deranja, mai mica decat a unei masini de spalat. Centralele eoliene nu interfera cu receptia canalelor TV.

In cazul instalarii unei centrale eoliene, nu este necesara o noua cablare a casei, putandu-se folosi instalatia de curent electric existenta.

O centrala eoliana domestica are nevoie de obicei de un turn de cca 25 – 35 m, pentru a ridica turbina centralei peste turbulentele generate de obstacolele terestre si copaci. Viteza vantului, si deci performantele centralei eoliene, cresc cu altitudinea.

La nivel mondial, pretul unei centrale eoliene mici este intre 6.000 si 22.000 USD, in functie de marime, utilizare si serviciile oferite de fabricant.

Cele mai multe centrale eoliene mici au foarte putine componente care se misca, si deci nu necesita o intretinere regulata. Viata unei centrale eoliene este de pana la 20 ani, si operarea acesteia este complet automatizata.

Amortizarea investitiei se face intre 6 si 15 ani, dupa care electricitatea produsa de aceasta este oferita practic gratuit. Deci centralele eoliene sunt o investitie foarte buna pe termen lung.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *