Institutiile de mediu din Romania ar putea fi chemate in fata Curtii Europene de Justitie pentru distru­gerea habita­telor naturale protejate

Num?rul dosarelor privind acreditarea generatoarelor eoliene a cunoscut o substan?ial? reducere
Institutiile de mediu din Romania ar putea fi chemate in fata Curtii Europene de Justitie pentru distru­gerea habita­telor naturale protejate

Proiectul de amenajare a plajei Sulina, numarul prea mare al eolienelor din Dobrogea si o cariera de piatra din Parcul Natio­nal Muntii Macinului au fost su­biectele abordate de reprezentantii Comi­siei Europene. Cei cinci membri ai CE, aflati martila Bucuresti, au cerut explicatii sefilor de in­sti­tu­tii din Tulcea in legatura cu aceste proiecte contestate de or­ganizatiile nonguvernamentale de mediu si care se presupune ca ar afecta zonele naturale protejate. Raspunsurile vor fi prezentate ulterior Romaniei si pot fi sau in favoarea tarii noastre sau, dimpotriva, institutiile de mediu vor fi chemate in fata Curtii Europene de Justitie. Cel mai defavorabil raspuns ar fi ca Romania sa fie sanctionata pentru ca a favorizat distru­gerea habita­telor naturale protejate sau fondurile europene pe acest domeniu vor fi blocate.

Liderii Agentiei de Protectie a Mediului au dat socoteala pentru eolienele din Dobrogea

Una dintre temele aflate pe ordinea de zi a fost numarul prea mare al turbinelor eoliene din Dobrogea, chestiune contestata de repre­zentantii organizatiilor nonguverna­mentale de mediu. In opinia acestora, eliberarea de acorduri de mediu si autorizatii de construire in ariile protejate contravine legislatiei nationale si comunitare de mediu.

Reprezentantii CE au solicitat institutiilor statului roman explicatii, iar in cazul in care ipotezele reprezentantilor ONG-urilor de mediu se vor dovedi reale, probabil ca se va cere demontarea turbinelor deja amplasate. Potrivit declaratiei directorului APM Tulcea, Nicolae Gheorghe, Comisia Europeana nu a formulat inca un raspuns in legatura cu eolienele din Dobrogea si nici in legatura cu o cariera de piatra deschisa in perimetrul Parcului National Muntii Macinului.

„ARPM Galati a prezentat subiectul eolie­nelor din Dobrogea si este vorba de toate parcurile si nu doar de unele. Am participat la discutii, dar deocamdata reprezentantii CE nu si-au spus punctul de vedere. S-au depus anumite materiale si s-a prezentat procedura parcursa pana acum si vom sta la dispozitie cu alte documente daca sunt solicitate.

Punctul sustinut de noi se refera la cariera de piatra Cavalu din zona Greci – Parcul National Muntii Macinului. Incepand cu 2010, s-au trimis toate documentelela Agentia Nationalade Protectie a Mediului prin care am raspuns sesizarilor ONG-urilor dar si la observatiile facute de Comisia Europeana. Docu­mentele se refera la monitorizare si la situatia sitului respectiv, urmand ca membrii CE sa decida daca cele prezentate de noi sunt conform reglementarilor si conform procedu­rilor si legis­latiei si sa ia o hotarare. Cariera aceasta nici nu a functionat, ci doar a primit un aviz si nu a luat acord de mediu si nu a fost autorizata”, a declarat directorul APM Tulcea, Nicolae Gheorghe.

Amenajarea plajei Sulina, un alt proiect contestat

Un alt proiect contestat de Comisia Europeana se refera la proiectul de amenajare a plajei Sulina, proiect realizat de Consiliul Judetean Tulcea si finantat de ministerul Turismului, cu sprijinul fostului ministru Elena Udrea. Reprezentantii orga­ni­za­tiilor de mediu spun ca prin amenajarea plajei au fost afectate spe­cii protejate si ca toate acele constructii ar trebui demolate. Nici in cazul acestui proiect Comisia Europeana nu a dat inca un ras­puns, dar a solicitat noi documente si explicatii de la repre­zenzantii Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii.

„A fost o intalnire de maxim 15 minute in care doamna guvernator a prezentat ce s-a facut de la ultima scrisoare de aviz motivat trimisa in martie 2011, specificandu-se ca intre timp s-au facut monitorizari si ca plaja a trecut dela AZLla Primaria Sulina. Le-am prezentat niste fotografii cu plaja inainte de con­structie, in timpul constructiilor si cum arata acum zona. Le-am prezentat si masurile de conservare a volburei de nisip care nu este pe amplasamentul proiectului, ci mai departe. Dumnealor au spus ca mai au nevoie de anumite lamuriri si ca vor trimite o scrisoare”, a declarat Ion Munteanu, sef serviciu Administrare Patrimoniu Natural din cadrul ARBDD.

In acelasi timp, guvernatorul RBDD, Viorica Bisca, a spus ca se asteapta raspunsul Comisiei Europene:

„Noi am prezentat reprezentantilor Comisiei Europene con­cluziile ultimului studiu de impact realizat de Asociatia Hidrologilor, studiu care arata ca habitatele protejate nu au fost afectate in urma constructiilor din zona plajei Sulina. Acum se va transmite avizul motivat suplimentar la care noi vom raspunde cu acel studiu pe care l-am prezentat acum si vom transmite si rapoartele de monitorizare. Daca nici acum nu vom fi suficient de convingatori, urmeaza Curtea de Justitie. In ceea ce priveste consecintele unui astfel de proces, ar putea fi vorba de infringement, dar pana acolo este o cale foarte lunga”, a declarat guvernatorul Deltei Dunarii.

ONG-istii, mai putin optimisti

In timp ce liderii de mediu se declara oarecum optimisti in legatura cu raspunsurile Comisiei Europene, reprezentantii socie­tatii civile, care au fost prezenti la intalnirile dela Ministerul Mediului, sustin ca liderii europeni nu au incredere in studiile de evaluare a impactului asupra mediului realizate de catre expertii romani si de aceea au solicitat o expertiza care sa fie realizata de o firma din Belgia. Expertiza vizeaza parcurile de turbine eoliene din Dobrogea.

„Reprezentantii Comisiei Europene au cerut o evaluare, care este realizata de experti din Belgia pentru unele parcuri eoliene si au cerut anumite completari de la institutiile de mediu din Romania. Se pare ca informatiile furnizate de institutiile chematela Bucurestiau au fost suficiente si de aceea au solicitat noi date. Firma din Belgia efectueaza o evaluare tehnica si este in Romania de anul trecut si stiu ca le-a furnizat deja celor din Co­mi­­sia Europeana un raport pentru care au fost solicitate com­ple­tari. Este destul de greu sa afli mai mult pentru ca toate aceste contracte sunt confidentiale. Unele plangeri se refera si la faptul ca multe eoliene dela Tulceasunt de calitate foarte proasta si apoi ei isi dau seama foarte bine ca lipsesc foarte multe date din studiile de impact asupra mediului. Toate aceste date ar putea fi fo­lositela Curteade Justitie, daca va fi cazul”, a declarat biolo­gul Marina Cazacu, reprezentanta Societatii Ornitologice Romane.

In ceea ce priveste proiectul de amenajare a plajei Sulina, Marina Cazacu a spus ca „cel mai posibil este ca vor cere masuri compensatorii, adica refacerea unui habitat similar. Este doar un lucru probabil si este doar o presupunere a noastra. Toate aceste proceduri nu sunt divulgate decat foarte tarziu”, a declarat reprezentanta SOR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *