Institutiile publice din Romania sunt obligate sa colecteze deseurile selectiv

Toate birourile si holurile din institutiile publice vor trebui sa fie dotate, incepand din data de 6 august, cu recipiente de colectare selectiva a gunoiului, imediat ce Legea privind acest gen de activitate va intra in vigoare, a declarat comisarul-sef al Garzii Nationale de Mediu, Silvian Ionescu.colectare selectiva

„Aceasta lege care a aparut, Legea 132 din 30 iunie 2010, in ceea ce priveste colectarea selectiva a deseurilor in institutiile publice, a venit relativ tarziu fata de Directiva europeana. Oricum, s-a reusit publicarea ei si, deci, intrarea ei in vigoare din 6 august (…) In fiecare institutie publica din Romania trebuie sa existe cosurile de colectare selectiva, macar pentru hartie si plastic”, a spus seful Garzii de Mediu, intr-o conferinta de presa.

Potrivit comisarului-sef al Garzii Nationale de Mediu, Romania nu este intr-o situatie foarte rea in privinta colectarii selective, iar aceasta activitate poate aduce bani in industrie.

„Noi nu stam foarte rau la colectarea selectiva. Chiar as zice ca 2010 este anul in care recuperam intarzierile si la sticla, dar nu asta e important. Colectarea selectiva este sursa de bani, este resursa materiala pentru industrie. Ori atingerea unor teluri care au fost mici teluri de conformare, nu inseamna ca trebuie sa ne multumim cu ele”, a atras atentia Silvian Ionescu

Oficialul a explicat ca operatorul de salubritate din fiecare localitate este cel care trebuie sa se ocupe de nou forma de colectare selectiva impusa de lege. Intrebat ce se va intampla in comunele si satele care nu au contract cu un operator de salubritate, oficialul a punctat faptul ca o astfel de situatie nu are cum sa se intample.

„Nu mai exista comuna in Romania care sa n-aiba operator de salubritate. Cel putin pe hartie, va spun. Toate comunitatile locale din Romania au fost obligate pana anul trecut sa aiba contracte pentru colectarea deseurilor. Altfel, nu functioneaza agentia aceea de dezvoltare regionala care are in subordine operatorul de apa si operatorul de salubritate”, a mai spus Silvian Ionescu, citat de Agerpres.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *