Insula Samso¸, model de localitate „verde”

Insula daneza Samso¸ a reusit, in numai zece ani, sa-si obtina energia necesara doar cu ajutorul turbinelor eoliene. Cei 4.300 de locuitori ai micului orasel danez folosesc doar combustibili ecologici.insula Samso

Turbinele eoliene au facut insula Samso¸ independenta energetic Foto: Reuters Capitala Danemarcei, Copenhaga, nu a fost aleasa intamplator pentru a gazdui conferinta internationala din decembrie, pe tema schimbarilor climatice. Tarile nordice dau tonul in ceea ce priveste masurile viabile pentru protectia mediului.

Insula daneza Samso¸ este un exemplu. Situata in Stramtoarea Kattegat din Marea Baltica, a devenit, in doar 10 ani, un model de succes in materie de energie regenerabila. Totul a pornit de la un concurs al Ministerului danez al Energiei si Mediului, prin care regiunile tarii erau motivate sa investeasca in energie curata.

Astfel, Samso¸, o insula cu 4.300 de locuitori, urma sa devina prototipul danez de localitate care isi asigura necesarul de energie din surse alternative. So¸ren Hermansen, un localnic care preda ore de protectia mediului, s-a aratat extrem de entuziasmat de aceasta idee si a reusit sa-si convinga concetatenii de beneficiile unui mediu curat si de independenta fata de petrol.

Ambasadorul energiilor curate

Pe rand, localnicii si-au inlocuit centralele termice care functionau cu combustibili fosili cu altele ecologice, care utilizau paiele si rumegusul. Companiile de instalatii de pe insula sunt acum toate specializate in folosirea de tehnologii „verzi”. A urmat investitia in actiuni pentru instalarea a 11 turbine eoliene uriase pe sol. Acestea asigurau tot necesarul de energie electrica pe plan local.

Au mai amplasat un grup de zece turbine si pe mare, astfel incat acum pot vinde energie „verde” . So¸ren Hermansen a devenit si un ambasador al localitatii, calatorind in multe tari pentru a impartasi din experienta insularilor din Samso¸. Pentru eforturile sale, va fi rasplatit, la sfarsitul lunii noiembrie 2009, cu Premiul Goteborg, acordat pentru merite deosebite in dezvoltarea durabila. Premiul a fost castigat, in 2007, de fostul vicepresedinte al SUA, Al Gore.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *