Intarzieri in inchiderea platformelor de gunoi

Desfiintarea platformelor de gunoi este intarziata in multe localitati din judetul Braila, din cauza lipsei de fonduri pentru implementarea acestui proiect, scrie Agerpres.
platforme de gunoi
Lipsa banilor pentru inchiderea platformelor de gunoi din mediul rural pune in dificultate unele primarii din judet, in cateva comune ele fiind deja inchise si ecologizate, dar in cele mai multe actiunea este in lucru, termenul final fiind 16 iulie.
Primarul comunei Ciocile, Elisabeta Coman, spune ca autoritatile s-au grabit in privinta aprobarii acestui act normativ, mai ales ca populatia nu este instruita cu privire la sortarea deseurilor.

„Avand in vedere ca nu se mai poate depozita gunoiul pe platforme, impreuna cu cativa localnici am facut containere din plasa pentru reciclarea deseurilor. Probleme se pun la depozitarea deseurilor care provin din demolari, dar si a aparaturii electrice si electrocasnice”, a declarat Elisabeta Coman, citata de Agerpres.

Colectare selectiva

In comuna Ulmu, o platforma a fost inchisa, iar alte doua sunt in lucru, in fiecare sat component punandu-se tarcuri din plasa, pentru selectarea gunoiului menajer, in special a peturilor.

„Lucram in prezent la alte tarcuri pentru hartie, carton si alte astfel de deseuri. In ceea ce priveste informarea cetatenilor despre selectare, incercam, pe cat posibil, sa le oferim cat mai multe date in acest sens”, a spus primarul comunei Ulmu, Marian Iconaru. La nivelul judetului, din cele 40 de comune, doar 15 au implementat, la aceasta data, proiectul privind desfiintarea platformelor de gunoi.

Sanctiuni de la UE

Comisarul general al Garzii Nationale de Mediu, Silvian Ionescu, declara, recent, ca problema gropilor de gunoi neecologice ar putea atrage sanctiuni de sute de mii de euro pe zi pentru Romania. De asemenea, ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a sustinut, inca de la preluarea mandatului, ca neindeplinirea obligatiilor asumate fata de Uniunea Europeana, in domeniul deseurilor, ar putea duce la declansarea procedurii de infringement (incalcarea Tratatului de
aderare).

15 comune din cele 40 ale judetului Braila au reusit sa inchida, pana in prezent, platformele neecologice de gunoi.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *