Intentia Bulgariei de a depozita deseuri radioactive la 4 km de Dunare, un risc

Intentia Bulgariei de a depozita deseuri radioactive la 4 km de Dunare, un risc

Deputatul PSD Valeriu Zgonea ii atrage atentia Comisarului european pentru Mediu, Janez Potocnik, printr-o scrisoare deschisa, asupra intentiei Guvernului bulgar de a construi un depozit de deseuri radioactive in apropiere de Kozlodui, la doar 4 kilometri de Dunare si de granita cu Romania.

Vicepresedintele PSD isi exprima opozitia fata de proiectul autoritatilor bulgare si cere o analiza atenta din partea institutiilor europene cu privire la impactul pe termen lung pe care constructia depozitului ar putea sa il aiba asupra sanatatii populatiei din zona, a mediului inconjurator si asupra economiei regiunii, se arata intr-un comunicat al PSD.

„Am trimis aceasta scrisoare pentru ca actualii guvernanti nu par deloc preocupati de faptul ca bulgarii construiesc o potentiala bomba ecologica foarte aproape de granita cu Romania. Sunt foarte multi oameni din localitatile aflate in apropierea Dunarii care se opun acestui proiect si care cer Guvernului sa ia atitudine. In urma cu o saptamana, am trimis o interpelare la adresa premierului Boc pe aceasta tema, in care am cerut o pozitie oficiala din partea guvernului nostru. Nu am primit niciun raspuns si niciun fel de date cu privire la impactul estimat al acestui proiect”, precizeaza Zgonea. El isi argumenteaza demersul catre institutiile europene prin faptul ca proiectul bulgarilor „prezinta foarte multe riscuri” si priveste toata comunitatea europeana.

Potrivit datelor oficiale transmise de Guvernul Bulgariei catre Ministerul Mediului din Romania, 350 de mii de tone de deseuri nucleare urmeaza sa fie depozitate la Kozlodui pana in anul 2075.

In depozitul de la Radiana, autoritatile de la Sofia vor sa aduca deseurile de la centrala nucleara de la Kozlodui si de la viitoarea centrala din Belene, unde este planificata constructia a altor doua reactoare nucleare. Peste 30.000 de oameni locuiesc in cele 23 de localitati romanesti care vor fi afectate de construirea depozitului de deseuri radioactive, se arata in comunicat.

Scrisoarea social-democratului a fost transmisa si membrilor Comisiei de Mediu, sanatate publica si siguranta alimentara din cadrul Parlamentului European, precum si tuturor europarlamentarilor romani de la Bruxelles.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *