Intr-o lume postapocaliptica sobolani uriasi ar stapini planeta

Într-o lume postapocaliptic? ?obolani uria?i ar st?pîni planeta
Intr-o lume postapocaliptica sobolani uriasi ar stapini planeta
Intr-o lume postapocaliptica sobolani uriasi ar stapini planeta

In cazul in care in viitor se va produce un eveniment care va antrena inca o disparitie in masa a speciilor, si a oamenilor ca specie dominanta, planeta ar putea sa ramina sobolanilor care sint considerati drept animalele care au printre cele mai mari sanse de a rezista unui astfel de eveniment apocaliptic si care au capacitatea de a-si reface foarte rapid populatia, putind ajunge specia dominanta, de la capatul noului lant trofic, conform unui material publicat de LiveScience.com.

In plus, dupa ce evenimentul apocaliptic si efectele sale vor trece, sobolanii, odata ajunsi la capatul lantului trofic, cind nu vor mai avea pradatori, vor incepe sa creasca in dimensiuni.

Fauna si flora terestra au fost afectate de fenomene de disparitie in masa de cel putin 5 ori in istoria geologica, cel mai recent astfel de fenomen producindu-se in urma cu 65 de milioane de ani, cind au disparut dinozaurii. In absenta dinozaurilor, mamiferele au profitat de nisa trofica eliberata, au repopulat planeta si au ajuns sa domine lumea vie.

Unii cercetatori avertizeaza ca un nou fenomen de disparitie in masa ar putea sa “bata la usa”, urmind sa se produca in urmatoarele citeva secole din cauza distrugerilor antropice asupra mediului, conform lui Jan Zalasiewicz, geolog la Universitatea din Leicester, in Marea Britanie. In plus, la fel ca si in trecutul Pamintului, in ultimele decenii mii de specii de animale sint amenintate cu disparitia, iar alte sute au disparut deja, multe din cauza distrugerii, de catre oameni, a mediului lor natural.

Jan Zalasiewicz si colegii sai au conceput un experiment teoretic prin care si-au propus sa identifice care animale ar avea cele mai mari sanse de supravietuire si de repopulare a planetei, in cazul unui eveniment de disparitie in masa — si au ajuns la concluzia ca sobolanii sint marii favoriti la supravietuire.

Cercetatorii isi fundamenteaza concluzia pe faptul ca sobolanii si-au demonstrat abilitatea de a ajunge pe orice masa de pamint a planetei, fie ea continentala sau insulara, si reusesc sa prolifereze ca populatie, in pofida eforturilor coordonate pentru eradicarea lor.

Alte animale, asa cum sint spre exemplu pisicile sau porcii, se descurca foarte bine in ecosisteme diverse, dar nu sint atit de raspindite pe planeta precum sint sobolanii. In cazul producerii unui eveniment de disparitie in masa, fie din cauze antropice fie in urma unei catastrofe naturale, din punct de vedere teoretic, sobolanii sint mamiferele cu cele mai mari sanse de a supravietuire, ca specie, datorita raspindirii lor la scara planetara si a abilitatii lor de a se adapta si de a rezista in cele mai vitrege conditii, ne asigura Zalasiewicz.

Intervalul de timp in care sobolanii ar ajunge regii planetei ar fi de 3 — 10 milioane de ani, in functie de datele de care dispunem privind ratele de repopulare dupa precedentele evenimente de disparitie in masa.

Totusi, nu este cazul sa ne alarmam. Zalasiewicz a reamintit ca acest experiment este unul pur teoretic si nu poate fi verificat direct.

“Este o presupunere. Bazata pe principii stiintifice, dar totusi o presupunere. Am pornit de la analiza acestui tip de evenimente din trecutul planetei si am urmarit care este tipologia fiintelor care au avut succes in situatii similare”, a adaugat el.

Pe masura ce anumite specii ocupa nise ecologice aflate spre capatul lantului trofic, ajung sa creasca in dimensiuni, la fel cum s-a intimplat cu mamiferele, dupa disparitia dinozaurilor. Zalasiewicz si colegii sai sint de parere ca la fel se va intimpla si cu sobolanii care vor creste in dimensiuni de-a lungul mai multor milioane de ani si vor apuca pe cai evolutive inca necunoscute, nefiind exclus ca la capatul acestei evolutii sa apara o specie de rozatoare capabile de gindire rationala si abstracta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *