Intr-un raport publicat luni, Comisia Europeana atrage atentia asupra importantei reciclarii deseurilor

Intr-un raport publicat luni, Comisia Europeana atrage atentia asupra importantei reciclarii deseurilor

Un raport publicat luni de Comisia Europeana releva ca o combinatie de taxe si interdictii legate de depozitarea si incinerarea deseurilor, scheme de responsabilizare a producatorilor si sisteme de plata in functie de deseurile generate s-a dovedit a fi instrumentul cel mai eficace pentru indreptarea fluxurilor de deseuri in directii mai sustenabile.

Aceste instrumente economice vor trebui introduse in mai mare masura in toate statele membre, pentru ca UE sa-si indeplineasca obiectivul reducerii la zero a depozitarii deseurilor la gropile de gunoi, maximizarea reciclarii si reutilizarii si limitarea recuperarii de energie la deseurile nereciclabile.

In privinta gestionarii deseurilor urbane, un studiu al Biroului de statistica al UE, publicat la finalul lunii martie, releva diferente semnificative intre statele membre. Astfel, cele mai avansate sase state membre – Belgia, Danemarca, Germania, Austria, Suedia si Olanda – depoziteaza in gropi de gunoi mai putin de 3% din propriile deseuri din mediul urban.

La polul opus, 9 state membre (printre care Romania) continua sa depoziteze in gropi de gunoi peste 75% din propriile deseuri urbane. In cazul Romaniei, 99% din deseurile urbane sunt depozitate in gropi de gunoi, in timp ce in Bulgaria toate deseurile urbane sunt depozitate in astfel de locuri. In UE, media este de 38%, iar 22% din deseurile municipale sunt incinerate.

Un sfert din deseurile municipale din Uniunea Europeana sunt reciclate, proportiile cele mai mari inregistrandu-se in Germania (45%), Belgia (40%) si Slovenia (39%). Germania si Olanda au renuntat complet la depozitarea deseurilor urbane in gropi de gunoi.

Comisia Europeana incurajeaza statele membre sa aplice cu eficienta sporita legislatia existenta referitoare la deseuri. Sectoarele industriale din UE care se ocupa cu gestionarea deseurilor si cu reciclarea au avut in 2008 o cifra de afaceri de 145 de miliarde de euro, reprezentand aproximativ 2 milioane de locuri de munca. Punerea integrala in aplicare a politicii UE in domeniul deseurilor ar putea crea inca 400.000 de locuri de munca in UE si o cifra de afaceri anuala suplimentara de 42 de miliarde euro. AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *