Intr-un sat din Austria, Consiliul Local a adoptat o strategie care sa conduca spre autonomia energetica

Markus Piuk despre solutii locale

In satul meu natal, situat in unul dintre cele mai frumoase, dar si mai sarace, zone din Austria, pe versantul sudic al Alpilor, consiliul local a adoptat o strategie care sa conduca spre autonomia energetica (productia sa depaseasca consumul de curent electric) a satului pana in 2012. Cum ar fi posibil? Cu panouri solare si deseuri biologice (biomass). Energia nu este produsa de o firma mare, ci de fiecare locuitor in parte, mai ales cu panouri de celule fotovoltaice amplasate pe casa lui.

De ce? Bineinteles (si) pentru bani: Austria iti garanteaza pentru urmatorii zece ani un tarif de 0,46 centi pe kW/h. Or, pretul la consumatori captivi (persoane private) este in jur de 0,18 centi pe kW/h. In plus, guvernul local acorda imprumuturi subventionate pentru instalarea celulelor fotovoltaice. Totodata, iluminatul public, atat in cladiri, cat si pe strazi, este asigurat prin puterea soarelui. Ultima tehnologie de celule fotovoltaice nu mai are nevoie de zile insorite pentru a produce energie electrica, undele solare care trec prin nori sunt suficiente pentru a genera curentul folosit noaptea. UE a prevazut ca, pana in 2050, 20% din energia electrica consumata in Uniune sa provina din surse regenerabile. Tarile care acum investesc in aceasta tehnologie vor avea un avantaj competitiv major.

Satul meu are insa un dezavantaj: pozitia geografica, la paralela 46. Zonele din UE cu cel mai mare potential fotovoltaic sunt in sudul Europei, unde, in ciuda acestui avantaj, tehnologia fotovoltaica instalata este mai mica (25% din potentialul fotovoltaic instalat in UE se afla in Germania!). Asta ma duce cu gandul la orasul din Romania printre ai carui locuitori ma numar acum si eu – Bucuresti – si la imprejurimile sale. Ca toata partea sudica a tarii, Capitala are un potential fotovoltaic urias, in totalitate neexploatat. Ca membru UE, Romania este obligata sa atinga tinta minima de 21% privind ponderea energiei din surse regenerabile (E-SRE) in consumul intern brut de energie electrica. Cum proiecte mari hidroelectrice nu sunt in constructie si consumul intern de energie creste repede, marja de siguranta de E-SRE data de energia electrica produsa in hidrocentrale nu va mai fi suficienta. Sistemul actual de promovare a E-SRE adoptat in Romania este bazat pe certificate verzi, un sistem competitiv recomandat pentru piete dezvoltate! In loc sa incurajeze producatorii mici autohtoni de E-SRE, folosind conditiile favorabile din sudul tarii pentru celule fotovoltaice, Romania a ales un sistem care stimuleaza producatorii mari (de obicei cu capital strain). Poate ca locuitorii din sudul Romaniei, printre care ma numar si eu acum, vor sesiza la timp potentialul si avantajele unei strategii energetice bazate pe proiecte mici, astfel incat sa devina independenti energetic.

Articol de Markus Piuk
Markus Piuk este avocat asociat coordonator la Schoenherr si Asociatii

sursa: www.Capital.ro
14 octombrie 2007

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *