Intre 1990 si 2006, in Uniunea Europeana s-au pierdut definitiv cel putin 275 hectare de sol pe zi

Raportul stiintific "Starea solului in Europa" a fost publicat de Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europen in colaborare cu Agentia Europeana de Mediu

Un fenomen ingrijorator in Uniunea Europeana este degradarea solului.

Conform datelor publicate astazi de Comisia Europeana, intre 1990 si 2006 s-au pierdut definitiv cel putin 275 hectare de sol pe zi prin impermeabilizarea solului, adica acoperirea terenurilor fertile cu material impermeabil.

“Eroziunea solului cauzata de apa afecteaza 1,3 milioane km² in Europa, o suprafata de 2,5 ori mai mare decat teritoriul Frantei. Degradarea solului afecteaza capacitatea noastra de a produce alimente, de a preveni seceta si inundatiile, de a opri pierderea biodiversitatii, precum si de a combate schimbarile climatice.

Acestea sunt cateva dintre principalele constatari formulate in doua noi rapoarte prezentate de Comisia Europeana privind aspecte stiintifice si de politica legate de solul european”, se arata in comunicat.

Comisarul european pentru mediu, Janez Potočnik, a declarat ca “aceste rapoarte evidentiaza importanta conservarii solurilor europene, daca dorim sa avem la dispozitie in continuare alimente de calitate si apa subterana curata, spatii de agrement sanatoase si emisii de gaze cu efect de sera mai reduse.

Trebuie sa utilizam in mod mai sustenabil resursele provenind din solurile noastre si acest lucru s-ar realiza cel mai bine printr-o abordare comuna in intreaga UE. Comisia a prezentat propuneri legislative si sper ca noile noastre rapoarte vor ajuta Consiliul si Parlamentul sa treaca la actiune”.

Eroziunea, impermeabilizarea solului si acidificarea s-au intensificat in ultimul deceniu, iar tendinta va continua daca nu sunt abordate provocari precum exploatarea in crestere a terenurilor, utilizarea ineficienta a resurselor naturale si conservarea materiei organice in sol, sustin specialistii.

Raportul stiintific “Starea solului in Europa” a fost publicat de Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene, in colaborare cu Agentia Europeana de Mediu, si ofera o imagine cuprinzatoare a cunostintelor de care dispunem in prezent despre resursele solului si procesele de degradare, concluzionand ca este nevoie de cercetari suplimentare si de colectarea mai buna a datelor pentru a ne imbunatati cunostintele si a sensibiliza publicul cu privire la importanta solului.

In cele ce urmeaza, Parlamentul European si Consiliul sunt invitate sa isi prezinte punctele de vedere cu privire la raportul de politica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *