Intrunire a proprietarilor de paduri si pasuni din Romania

Intrunire a proprietarilor de paduri si pasuni din Romania

La Manastirea Putna a avut loc joi, 15 martie, intrunirea Consiliului Reprezentantilor Federatiei Proprietarilor de Paduri si Pasuni din Romania NOSTRA SILVA. Intrunirea, ce a avut drept scop pregatirea Congresului National ce se va organiza in luna mai, s-a desfasurat cu binecuvantarea si participarea Inalt Preasfintitului Pimen, Arhiepiscop al Sucevei si Radautilor.

Federatia Proprietarilor de Paduri si Pasuni din Romania este o structura infiintata la sfarsitul anului trecut, ce-si propune a uni intr-un organism viabil toti proprietarii de padure si pasune din tara in scopul reprezentarii acestora in fata autoritatilor locale, nationale si internationale, promovarii comunitatilor istorice de proprietari, sprijinirii lor in perioada de legiferare si de aplicare a legilor pentru reconstituirea dreptului de proprietate, influentarii legislatiei pentru realizarea unui cod silvic modern, ferm si eficient care sa respecte dreptul la proprietate.

Sedinta Consiliului Reprezentantilor a fost organizata la initiativa P.C. Pr. Viorel Ilisoi, vicepresedinte al federatiei si reprezentant al Asociatiei Unitatilor de Cult Ortodoxe Proprietare de Padure din Protopopiatul Suceava si cu sprijinul P.C. Sale, Arhimandrit Melchisedec Velnic. La sedinta au participat reprezentanti ai proprietarilor individuali, ai obstilor, ai composesoratelor, ai unitatilor de cult, din toate provinciile tarii.

In cuvantul de deschidere Inalt Presfintitul Arhiepiscop Pimen a precizat importanta proprietatii din punct de vedere cultural, cu referire la ingrijirea monumentelor istorice si la problemele sociale, adica la ajutorarea celor aflati in lipsuri, aceasta proprietate constituind singura si acoperitoarea sursa financiara si materiala pentru activitatile mai sus mentionate.

Presedintele federatiei, Bogdan Ioan Tudor Tudoran, a facut o radiografiere a proprietatii in Romania, prezentand greutatile intampinate de proprietari – taxe, impozite, imposibilitatea dobandirii proprietatii din cauza proceselor interminabile sau a lipsei de reactie din partea statului la punerea in aplicare a sentintelor judecatoresti etc. –, precum si faptul ca unii dintre acestia au fost determinati sa vanda dreptul la proprietate sau proprietatea in sine.

Toate acestea fac imposibila realizarea unui plan de dezvoltare pentru proprietatea privata pe termen mediu sau lung si determina elaborarea doar a unor planuri de supravietuire. Federatia se doreste a fi cea care, folosind si sprijinul acordat de alti parteneri, sa reprezinte pe cei ce doresc sa foloseasca pamantul in mod judicios si sa-l predea din generatie in generatie.

Domnul conf. dr. ing. Marian Dragoi, cadru didactic la Facultatea de Silvicultura Suceava, avand calitatea de invitat la reuniune, propune derularea unor proiecte intre federatie si institutia de invatamant, proiecte menite sa pregateasca proprietarii pentru a face fata situatiei existente.

Presedintele executiv al federatiei, domnul Istvan Toke, tinand cont de optiunea exprimata de membri, propune editarea unei reviste, expunerea punctelor de vedere si in spatiul virtual printr-o pagina web, infiintarea unei societati care sa se ocupe cu accesarea fondurilor europene pentru membri, precum si acordarea de consultanta pentru proiecte, realizarea de amenajamente, audit forestier la preturi mai mici decat cele de pe piata.

Dna Doina Sofia Barnetiu – presedinte al Asociatiei Proprietarilor de Paduri si Pasuni Private din judetul Arad, arata faptul ca mediul economic nu trebuie sa rupa omul de spiritualitate, fondurile obtinute de pe proprietatea comuna trebuind sa asigure coeziunea si comuniunea membrilor. Biserica, in calitatea sa de comunitate dar si ca loc, Casa a lui Dumnezeu, reprezinta in ansamblul sau icoana acestei comuniuni. Domnia sa propune ca patron spiritual al federatiei pe Sf. M.Mc. Mina, iar Inalt Preasfintitul Arhiepiscop Pimen este propus si ales presedinte de onoare al federatiei.

Arhimandritul dr. Androni Valeriu Vartolomeu si arhimandritul Constantin Vantu, in calitate de reprezentanti ai Manastirii Cozia (Valcea) si, respectiv, Manastirea Saraca (Timis), prezinta (la randul lor) particularitatile si problemele cu care se confrunta.

Dl ing. Catalin Tobescu, invitat la reuniune in calitatea sa de reprezentant FORDAQ, propune sprijin pentru membrii federatiei in desfacerea pe piata, la preturi corecte, a produselor de pe proprietate, precum si initierea unui proiect de sustinere a silvo-turismului.

Ca reprezentant al Asociatiei Nationale a Proprietarilor Funciari si Imobiliari din Romania, dl Marin Fenes, invitat la conferinta, prezinta problemele de interes pentru membri asa cum sunt percepute la nivel guvernamental si european. De asemenea, a precizat faptul ca multe probleme exista in teritoriu nerezolvate deoarece nu a avut loc inca reorganizarea cadastrului romanesc.

In conformitate cu statutul federatiei, toti cei care doresc sa adere la aceasta pana la Congres vor fi considerati membri fondatori cu drepturi depline. Se lanseaza, totodata, o invitatie tuturor ce simt si doresc sa actioneze conform celor prezentate de a deveni membri ai federatiei. Pentru judetul Suceava reprezentantul federatiei este P.C. pr. Viorel Ilisoi, care poate fi contactat la tel. 0745508812 sau la www.padureabucovinei.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *