Inundatiile-instant incep turul Romaniei

Fenomenul inundatiilor masive formate pe cursuri de apa mici (flash flood) va incepe luna aceasta.

De la jumatatea acestei luni, riurile din judetele Suceava, Bacau si Neamt vor da bataie de cap autoritatilor. „Se va produce fenomenul de flash flood, precipitatii extreme de 100-200 de litri pe metru patrat ce vor cadea in scurt timp. Dupa 15 februarie vor fi afectate de acest fenomen riurile Suceava, Moldova, portiunea riului Siret care traverseaza judetul Bacau si Trotusul”, a declarat Petre Stanciu, director in cadrul Institutului National de Hidrologie. Si centrul tarii va fi afectat luna aceasta de fenomenul flash flood, care face ca piraie aparent inofensive sa se umfle neasteptat si sa inunde suprafete mari. Vor fi afectate bazinele superioare ale riurilor Mures, Olt, Iza, Viseu si Jiu. „Am cerut autoritatilor locale o verificare a cursurilor de apa, in special de la munte si deal. Toate cursurile de apa trebuie curatate pentru a preintimpina inundatiile in localitatile de deal si munte”, a explicat Marius Postelnicu, directorul general al Institutului.

Potrivit lui Petre Stanciu, si in luna martie, si in aprilie, riurile mici vor iesi din matca. Luna viitoare, pericolul de inundatii se va extinde si in nordul, tot vestul si in partea de sud-est a tarii. „Din cauza topirii zapezii si a precipitatiilor abundente vom avea luna viitoare depasiri ale cotelor de aparare. Cele mai importante cresteri vor fi pe Aries, Prahova. Afectate vor fi zonele Valea Azuga, Sinaia, Busteni, unde debitele vor ajunge si vor depasi cotele de inundatie”, a precizat hidrologul Petre Stanciu. Potrivit acestuia, si Somesul Mare, Muresul si Bistrita vor crea probleme. In luna aprilie, sudul tarii nu va mai fi amenintat de inundatii. „La jumatatea lunii, vestul, centrul si nordul tarii vor fi amenintate in continuare de viituri. Crisurile vor pune mari probleme, dar si cursul riurilor Timis, Birzava, Ialomita si Prahova ar putea iesi din matca”, a explicat Petre Stanciu.

Potrivit hidrologilor, pericolul cel mai mare va fi la deal si la munte, unde se vor produce viituri puternice intr-o perioada scurta de timp. „Vom da avertizari de inundatii inainte cu 72 de ore. Problema este ca, in cazul producerii fenomenului de flash flood, prognoza poate fi emisa inainte cu maxim sase ore, pe motiv ca este un fenomen care se formeaza din senin si se propaga foarte rapid”, a explicat directorul Institutului de Hidrologie. Autoritatile au in lucru elaborarea unui studiu privind remodelarea cursurilor de apa. „S-a construit foarte mult in zona inundabila. Am dispus o verificare si vom propune stramutarea celor care locuiesc acolo sau construirea de baraje pentru protejarea lor”, a explicat Marius Postelnicu. Potrivit acestuia, sint zone unde locuitorii au ajuns cu gardul pina in albia majora, lucru inadmisibil, potrivit hidrologilor.

Autoritatile au identificat aproximativ 11.000 de case amplasate in zone inundabile. Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC) a initiat un proiect ce prevede demolarea caselor din aceste zone. Pina in prezent, ISC a primit aviz favorabil de la ministerele Mediului, Administratiei, Muncii si Transporturilor. Terenurile supuse riscului inundatiilor ocupa o suprafata de aproximativ 3,5 milioane de hectare, arealele cele mai intinse fiind situate in lungul Dunarii si al riurilor principale din Cimpia Romana. Potrivit hidrologilor, multe poduri sint subdimensionate, iar la o viitura puternica ar putea ceda. „Vom finaliza un studiu care ne va indica sectiunile unde podurile construite dau bataie de cap”, au explicat reprezentantii Apelor Romane.

Sursa: Cotidianul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *