Invata de la unguri cum sa protejeze natura

Un grup de 20 de copii din Banat au plecat astazi in Ungaria pentru a vedea ce inseamna un parc natural protejat prin lege. Ei vor avea ocazia sa se plimbe prin parcul Koros-Maros si sa compare situatia de acolo cu situatia dintr-un parc natural in curs de declarare din Vestul Romaniei.

O echipa de biologi timisoreni a initiat un proiect prin care sa ii invete pe cei mici cum sa protejeze natura din mijlocul ei. Cei de la Bio-Team au organizat anul acesta doua tabere in Parcul Cefa, din judetul Bihor, finantate de Guvernele Islandei, Principatului Liechtenstein si Norvegiei. Micutii din localitatea Cefa au invatat cum sa construiasca adaposturi pentru animale si cum sa pastreze habitatul natural.

Ecologie ungureasca

Astazi, cei 20 de mici ecologisti au luat drumul Ungariei, in Parcul Natural de la Koros-Maros, la granita cu Parcul Cefa. „Copiii vor avea sansa sa compare cele doua zone, sa vada cum se poate proteja natura, sa vada ca acolo exista o comunitate care nu afecteaza cu nimic parcul”, a spus Iulian Boboescu, membru Bio-Team. Obiectivul principal al excursiei este acela de a-i invata pe cei mici cum pot ei mentine un spatiu natural. „Cu copiii ai toate sansele sa schimbi ceva in bine. Ei sunt viitorul si e important ca inca de acum sa fie educati in spiritul ecologist”, a spus Iulian Boboescu.

In mijlocul naturii

Timp de doua zile, copiii de gimnaziu vor avea sansa sa studieze speciile de animale si pasari de acolo si sa le compare cu cele de acasa. Elevii vor merge pe teren cu rangerii din parcul unguresc si vor innopta la centrul de informare, unde isi vor satisface orice curiozitate legata de speciile noi vazute, de zona protejata si de ecologie. „Urmarim educarea comunitatii locale in directia protectiei mediului, pentru a se putea realiza o convietuire durabila om-natura”, a precizat Milca Petrovici, coordonatorul proiectului.

Au acumulat experienta

Proiectul derulat de membrii Asociatiei Bio-Team din Timisoara a inceput in luna aprilie cu o tabara eco in Parcul Natural Cefa din judetul Bihor si a continuat cu una la finalul lunii iunie. „In prima tabara au construit si au montat adaposturi pentru lilieci, parsi, vanturei si pentru dumbraveanca, specii rare sau amenintate, despre care au invatat in tabara”, a povestit Iulian Boboescu, organizator.

In cadrul celei de-a doua tabara eco, micutii au verificat daca eforturile lor au avut succes. „In cuiburile facute de micuti, pentru prima oara dupa 20 de ani, in zona a aparut dumbraveanca. A fost un urias succes pentru ei”, a mai spus Iulian Boboescu. Proiect amplu de educatie ecologica are menirea de a oferi copiilor ocazia sa studieze natura chiar din mijlocul ei.

Ideea a primit o finantare europeana de aproximativ 17.000 de euro, bani care au fost investiti si in materiale pe care elevii sa le foloseasca pentru a construe adaposturi pentru animale si pasari, dar si in instrumente care sa ii ajute sa studieze mai bine natura. Mai mult, cei care au participat la tabere au construit un ecosistem acvatic si au plantat copaci in zonele defrisate pentru a face noi habitate. „Asa o sa aiba o viziune exacta despre cat de importanta este educatia ecologica”, a mai spus biologul.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *