Inventie – Hy, hibridul care a uimit Constanta!

Cu un motor smuls de la o motocicleta veche si cu doua roti luate de la un Trabant, studentii Facultatii de Inginerie Mecanica, Industriala si Maritima de la Universitatea Ovidius au realizat in trei ani un triciclu hibrid, pe care l-au botezat Hy.hibridul Hy

In afara de faptul ca este echipata cu doua motoare diferite, elementele din care a fost fabricat provin in mare parte de la alte vehicule.

„Partea din spate a masinii si motorul cu ardere interna sunt luate de la o motocicleta atat de veche incat nici macar nu am reusit sa ne dam seama ce model era. Rotile le-am luat de la un Trabant. Ce nu reuseam sa gasim, faceam noi”, spune Mihai Moroianu, unul dintre studentii care au participat la realizarea ei.

Autovehicolul este echipat cu doua motoare. Motorul electric este amplasat in fata masinii si este actionat de 4 baterii iar celalalt motor, dispus in spate, este bazat pe combustie interna. In mediul urban vehiculul poate atinge viteze de 50 km/h iar in exteriorul orasului poate atinge viteza de 80 km/h. Deplasarea se face perfect silentios in momentul folosirii motorului electric.

Trei ani a durat constructia

Constructia vehiculului a durat trei ani. La ea au participat studenti cu diverse specializari. Mihai Moroianu si-a vazut visul implinit dupa ce a terminat facultatea. „La inceput au fost doi colegi care au realizat partea mecanica apoi eu si inca un coleg am pornit lucrul la caroserie. Am realizat o mare parte din elemente din fibra de sticla. A fost foarte greu deoarece materialele se gasesc cu dificultate. Sunt tare curios daca au schimbat ceva la masina in ultimul an”, spune el.

Laurentiu Manea este profesorul care i-a indrumat pe studenti atat in timpul procesului de proiectare cat si in timpul constructiei. „Masina este realizata de studentii nostri. Au reusit sa construiasca un vehicul care se deplaseaza cu 80 km/h in afara orasului”, spune acesta cu mandrie.

„In orice domeniu lucrul la un prototip este cel mai dificil. A fost nevoie de o munca titanica pentru a construi aceasta masina”, declara Stefan Socarici, laborant in cadrul facultatii.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *