Investitie de 1,1 mld. euro in noi proiecte eoliene in judetul Constanta

In prezent, in Romania sunt functionale turbine eoliene de circa 200 de MW

Mai multe firme detinute de sotii Emanuel si Maria Muntmark solicita Agentiei pentru Protectia Mediului Constanta avize de mediu pentru realizarea unor parcuri de turbine eoliene de pana la 664 MW, capacitate apropiata de puterea unui reactor de la centrala nucleara de la Cernavoda, ce ar necesita investitii de circa 1,1 mld. euro, scrie Mediafax.

Firmele Vulturu Wind Farm, Energo Wind Prod si Vulturu Power Park au solicitat obtinerea acordului de mediu pentru constructia a trei parcuri eoliene in localitatile Vulturu, Crucea si Pantelimon, toate din judetul Constanta.

Cele trei parcuri eoliene ar urma sa aiba instalate turbine eoline cu capacitati de pana la 342 MW.

De asemenea, firmele Saraiu Wind Farm Parc si Crucea Wind Farm vor sa construiasca parcuri eoliene de cel mult 322 MW in extravilanul comunelor Vulturu, Crucea, Saraiu si Pntelimon.

Constructia celor 664 MW ar putea presupune investitii de 1,1 miliarde euro, avand in vedere costul mediu de 1,7 milioane euro pentru constructia unui MW eolian.

Potrivit datelor Registrului Comertului, fiecare dintre firmele mentionate au aceeasi structura a actionariatului, respectiv Maria Muntmark controleaza cate 70%, Emanuel Muntmark, cetatean suedez nascut in Romania, are o participatie de 5%, iar firma Templum Plus din Bucuresti detine 25% din actiuni.

Templum Plus este detinuta integral de Gabriela Alina Ionescu, aceasta fiind, pe langa Emanuel Muntmark, unul dintre cei doi administratori ai firmelor.

Directortul executiv din cadrul APM Constanta Senol Zevri, a declarat pentru MEDIAFAX ca proiectele sunt analizate, iar la inceputul lunii decembrie va fi luata o decizie.

Implicat in mai multe proiecte eoliene in Romania, Emanuel Muntmark a vandut in acest an companiei OMV Petrom un proiect eolian in judetul Constanta, valoare estimata a tranzactiei find cuprinsa intre 7 si 9 milioane de euro.

Muntmark a mai vandut un proiect eolian, de 25 MW, distribuitorului de gaz petrolier lichefiat ButanGas Romania.

Cea mai mare tranzactie in care a fost implicat Muntmark, in parteneriat cu fondul polonez de investitii Continental Wind Partners, a fost incheiata cu grupul ceh CEZ, care a cumparat in 2008 parcuri eoliene de 600 MW in Dobrogea, pentru suma de 300,5 milioane euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *