Investitie de 90 mil. euro intr-un parc eolian in Suceava

Primarul din Saraiu, Vasile B?jan: „Din totalul de sase investitori interesa?i s? construiasc? eoliene, trei vor începe lucr?rile în aprilie, anul viitor. Cei trei vor ridica, în total, 144 de turbine eoliene”
Investitie de 90 mil. euro intr-un parc eolian in Suceava

Firma Wind Energy Management, controlata de investitori francezi, si la care presedintele APIA Virgil Ernest Popovici are o participatie minoritara, a primit de la Agentia de Mediu Suceava autorizatia pentru constructia unui parc eolian in valoare de 90 milioane de euro.
O asigurare de viata e ca un „Te iubesc” pentru familia ta. Fa-le o declaratie acum!

„Proiectul are o capacitate instalata de 54W, iar investitia se ridica la 90 milioane de euro”, a declarat Virgil Ernest Popovici, citat de Mediafax.

Popovici, presedinte al Consiliului Director al Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Autorurisme (APIA), detine 1% din capitalul Wind Energy Management.

Firma este controlata in proportie de 99% de Eolenvest Bucuresti, detinuta indirect de investitori francezi.

Parcul eolian va fi construit langa localitatea Ilisesti din judetul Suceava pe o suprafata de teren de 14 hectare.

Popovici a adaugat ca firma Wind Energy Management intentioneaza sa dezvolte mai multe parcuri eoliene atat in Romania, cat si in alte state, fara sa ofere detalii.

Investitiile in parcuri eoliene au atras in ultimii ani interesul investitorilor, romani si straini, datorita sprijinului acordat de autoritati unor astfel de proiecte prin sistemul certificatelor verzi. Producatorii de energie regenerabila primesc certificate verzi pentru energia produsa si livrata in retea, pe care le vand furnizorilor, obligati sa le cumpere anual in limita unor cote stabilite de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei.

Astfel, producatorii de energie regenerabila castiga de doua ori, prin vanzarea enegiei electrice produse, dar si din certificatele verzi.

Pe de alta parte, Transelectrica, operatorul sistemului national de transport al energiei, care in ultimii ani a acordat autorizatii de racordare pentru mai multe proiecte eoliene decat permite fizic reteaua existenta, a incetinit ritmul de avizare, ca urmare a volumului foarte mare de cereri.

Acordul Transelectrica pentru racordarea la retea a unui proiect eolian este esential pentru dezvoltarea acestuia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *