Investitorii raman conectati la regenerabile si in 2013

Upetrom renun?? la inten?ia de a produce piese pentru eoliene ?i revine pe zona de utilaj petrolier
Investitorii raman conectati la regenerabile si in 2013

Cu sprijin din partea statului, energia eoliana va continua sa domine in regenerabil. Investitorii vin cu planuri noi

Romania va continua sa fie, in urmatorii ani, o tara atragatoare pentru cei care vor sa faca investitii in domeniul energiilor regenerabile. Energia eoliana, cea solara si biomasa se vor afla in topul investitorilor. „Daca acum trei ani tara noastra era un eldorado al investitiilor si al investitorilor, 2013 va fi un an in care experienta, strategia si finantarea isi vor spune cuvantul si vor imparti piata. Dezvoltarea proiectelor se apropie de final. Acum, industria este concentrata asupra constructiilor de parcuri eoliene si fotovoltaice si a operarii acestora pentru o perioada cat mai lunga de timp“, spune Sebastian Enache, director pentru dezvoltarea afacerilor la Monsson Group, controlat de familia Muntmark. Drept urmare, vom fi martorii unei incetiniri a numarului de megawati instalati intr-un an, ceea ce se si observa din statistici. Insa, un fapt foarte important, major chiar pentru dezvoltarea industriei, crede Enache, este ca nivelul de investitii in reteaua de transport a energiei electrice sa creasca treptat, intr-un ritm apropiat cu instalarea de noi capacitati de producere a electricitatii.

Acum, cei mai multi investitori sunt in regenerabile, datorita certificatelor verzi. „Mai existau vreo sapteproiecte PPP intre Termoelectrica si privati pentru centrale termo, mai sunt reactoarele nucleare 3 si 4 si niste proiecte greenfield, anuntate cu tamtam acum cativa ani. Un investitor fara relatii speciale pur si simplu nu poate razbi de interesele protejate prin preturile reglementate sau contracte cu dedicatie“, spune si Otilia Nutu, specialist in probleme energetice al Expert Forum, pentru a nuanta si mai bine locul energiei verzi in industrie.

Dar, pana la „investitii majore si in altceva“, este clar ca, in urmatorii ani, energia eoliana va avea o pondere insemnata in balanta de energie a Romaniei, chiar daca nu este predictibila. „De asemenea, va fi nevoie de unele schimbari importante si in ce priveste programarea si dispecerizarea in sistemul energetic. Va fi obligatorie introducerea pietei intrazilnice. Cred ca energiile regenerebile, in general, vor pune o presiune si pe pretul din piata angro, in sensul scaderii acestuia“, explica Ion Lungu, CEO al CEZ Trade Romania, care detine cel mai mare parc eolian din regiune, Fantanele-Cogealac, cumparat de la Monsson.

Transelectrica:„Nu vom putea prelua toata energia“

In alta ordine de idei, dupa ce s-a spus in piata ca au aparut foarte multi producatori de energie regenerabila, Octavian Lohan, director general adjunct al Transelectrica, vine cu o precizare: „Nu sunt prea multi producatori, ci capacitatea sistemului nostru de a consuma energia fluctuanta este prea mica si nu o sa functioneze toti. Nu vom putea prelua toata energia si va incepe o concureta care va reduce pretul energiei, dar certificatul verde le va permite sa-si recupereze investitiile“. Altfel, cu o putere instalata mare, un producator poate produce atat cantitati mari, cat si mici de energie regenerabila. In schimb, o putere mica instalata poate produce doar cantitati mici.

Acum, pe langa marii investitori – CEZ Group, EDPR, Enel Green Power, OMV Petrom Wind sau Romconstruct apar si nume mai putin cunoscute, precum Corni Eolian, Braila Winds sau Ewind, care duc, impreuna, capacitatea instalata la aproape 1.900 MW, potrivit datelor centralizate de Transelectrica. Grosso modo, pana acum s-au investit peste 2,5 miliarde de euro in tot ce inseamna eolian, in total fiind 29 de parcuri eoliene, in functiune sau in probe.

Practic, in patru ani, energia eoliana a crescut de la zero la aproape 1.900 MW instalati. „Consumul de energie noaptea si in weekend limiteaza natural investitiile in regenerabile, prioritare de altfel, la un nivel de 3.000-3.500 MW instalati. Atingerea tintelor de energie regenerabila va insemna reducerea drastica a pretului certificatelor verzi si, implicit, a planurilor de afaceri. Finantatorii vor deveni cu atat mai circumspecti in a acorda credite, cu cat ne vom apropia de limita mentionata“, spunea Adrian Borotea, director de afaceri corporatiste al CEZ Romania, intr-un interviu anterior pentru Capital. Potrivit lui, Romania se afla acum in pragul unei crize energetice, majoritatea capacitatilor termo avand durata de viata expirata si functionand cu costuri ridicate. Seceta a redus productia hidro la mai putin de jumatate, iar investitiile in producerea energiei electrice lipsesc sau sunt amanate. Si atunci, nu mai mira pe nimeni ca tot mai multe companii anunta investitii pe segmentul eolian, sprijinit de stat. „In cadrul CEZ, exista o competitie regionala intre proiecte. Grupul nostru a anuntat investitii in energie eoliana de 3.000MW in aceasta perioada, in Germania, Polonia si Romania“, mai puncta Borotea.

Monsson va dezvolta in continuare parcuri eoliene

La nivel local, cel mai mare dezvoltator privat de parcuri eoliene, Monsson, are la ora actuala un portofoliu de peste 2.400 MW, din care proiecte insumand mai mult de 850 MW au fost deja vandute catre companii precum CEZ, OMV Petrom, ButanGas sau STEAG. „Dezvoltarile si investitiile noastre sunt facute in marea lor majoritate in domeniul surselor regenerabile de energie. Am instalat prima turbina eoliana la malul Marii Negre si am instalat primele turbine eoliene noi din Romania, la Toplet, la o inaltime de 600 de metri. Astfel, noi ne dedicam dezvoltarii durabile si sustenabile a domeniului, gasind solutii si adaptand investitiile la conditiile locale. Vrem sa dezvoltam in continuare parcuri eoliene si ne propunem sa avem in proprietate, pe termen mediu, pana la 200 MW“, mai spune Sebastian Enache, despre intentiile grupului.

Asa ca, mai departe, investitiile in energia verde din Romania vor fi atrase, ca si pana acum, de schema de sprijin relativ generoasa, chiar daca investitorii sunt precauti. Ei se tem de instabilitatea legislativa si posibilele amendamente la legea privind resursele regenerabile. Cu mentiunea ca, in perioada 2008-2012, legislatia primara referitoare la schema-suport s-a modificat de patru ori. „Spre deosebire de feed-in tariffs, care garanteaza preturi fixe ale energiei electrice pe o perioada determinata de 10-15 ani si preluarea acesteia, schema-suport cu certificate verzi aleasa de Romania este un mecanism de piata, care ofera mai putin confort bancilor finantatoare si respectiv investitorilor“, mai spunea Adrian Borotea. Pentru urmatorii patru ani, exista mai multe scenarii de evolutie, situate intre depasirea cu mult a tintelor de energie verde si neatingerea acestora. In consecinta, evolutia pretului certificatelor verzi poate fi extrem de diversa, intre valoarea minima si cea maxima din lege.

Cele 240 de turbine eoliene instalate de grupul CEZ la Fantanele-Cogealac constituie cel mai mare parc continental din Europa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *