Ipotecile pentru cladirile eficiente energetic sau ‘verzi’ reprezinta o oportunitate pentru Romania

Ipotecile pentru cladirile eficiente energetic sau 'verzi' reprezinta o oportunitate pentru Romania

Ipotecile pentru cladirile eficiente energetic sau ‘verzi’ reprezinta o oportunitate pentru Romania de a fi printre primele tari din regiune care introduce un instrument financiar inovativ ce tine de reducerea costurilor la energie, imbunatatirea securitatii energetice si accelerarea adoptarii unor tehnologii, materiale si tehnici de constructii mai bune, considera Romania Green Building Council.

Aceasta, impreuna cu WWF Romania, au reunit, marti, reprezentanti ai BNR, bancilor comerciale, dezvoltatorilor imobiliari, ai mediului academic, dar si ai institutiilor publice pentru a le solicita un punct de vedere cu privire la mecanismele financiare existente in Romania ce incurajeaza sustenabilitatea in constructii, cum ar fi programul ‘Ipoteca Verde’, informeaza Agerpres.

Acest proiect pilot urmareste obtinerea unui mediu controlat prin consortiul dintre o banca, un dezvoltator imobiliar si un auditor energetic care sa implementeze conceptul de ipoteca verde si sa demonstreze beneficiile financiare, sociale si de mediu ale acesteia.

Totodata, s-a pus problema introducerii unui produs financiar de tipul acesta, care se coordoneaza foarte bine cu regulamentele privitoare la cladiri eficiente din punct de vedere energetic din Uniunea Europeana.

„Un fel de ipoteca verde ar insemna un prim pas intr-un proces mult mai lung, pentru ca a avea bancile in a ne ajuta sa facilitam oamenilor credite mai convenabile si o viata mai buna este un prim pas. In acelasi timp, noi trebuie sa ne gandim ca trebuie sa convingem si Guvernul sa investeasca exact in zonele unde putem sa generam mai multe locuri de munca, unde putem sa generam politici mai verzi, in acelasi timp sa crestem eficienta, iar asta va fi parte dintr-un proces pe termen mediu si lung”, a declarat, marti, directorul de tara al WWF Romania, Csibi Magor, intr-o conferinta de presa.

La randul sau, presedintele Romania Green Building Council, Steven Borncamp, a subliniat ca ipoteca verde echivaleaza cu economisirea de costuri cu energie, pentru ca nu toate casele sunt la fel.

„Poti face investitii diferite, unele se amortizeaza intr-o anumita perioada de timp, iar altele nu. De aceea, am rugat BNR si celelalte banci sa faca parte din acest eveniment pentru a creste interesul in acest domeniu al eficientei energetice in contextul eliminarii subventiilor la energie. Consideram ca este pasul corect pe care trebuie sa-l facem atat din punct de vedere economic, cat si social. Ce mai mare amenintare a acestei initiative este sa creasca foarte mult costul cu energia, in perioada urmatoare, dar ar fi in dezavantajul acestui tip de produs”, a spus acesta.

Borncamp a tinut sa precizeze ca ideea cu care cele doua organizatii vin pe piata este aceea ca nu toate cladirile sunt la fel.

„Daca se fac investitii inteligente de la inceput, daca se aplica tehnologii diferite de la inceput, va exista beneficiu financiar referitor la acea cladire in ceea ce priveste consumul de energie, deci cladirea va fi mai eficienta din punct de vedere energetic si cladirea va avea un ciclu de viata mult mai mare. Acest lucru nu a fost luat in considerare foarte mult in trecut, insa nu va trebui sa fie trecut cu vederea pe viitor pentru ca costurile cu energia cresc si acest aspect nu va fi mult mai important decat alti factori implicati. Deci, acest produs este diferit, pentru ca pune intrebarea ce va face cladirea respectiva daca pretul la energie va creste. Noi vrem sa recompensam riscurile scazute, asadar un produs din partea bancii care ofera conditii de creditare mult mai avantajoase”, a subliniat el.

Potrivit lui Csibi Magor, in cadrul intalnirii de marti intre factorii implicati in acest proiect s-a prezentat un studiu concret in care un bloc nou construit, cu o eficienta energetica mare, conducea la o reducere cu 18 euro a cheltuielilor lunare, ceea ce conduce la 20 – 25% mai mult capacitate de imprumut.

Prezent la discutii, viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a precizat ca, pentru o regandire a reglementarilor prudentiale ale Bancii Centrale, este nevoie de calcule, simulari din care sa rezulte aceste reduceri ale costurilor de intretinere lunare.

„Ei trebuie sa ne puna la dispozitie niste calcule, niste simulari din care sa rezulte cum s-a intamplat in alte tari, unde sigur exista mai multe experiente, si cum s-a intamplat in cele cateva cazuri de la noi, sa ne puna la dispozitie evaluari ale expertilor care sa certifice ca un anumit mod de constructie reduce cheltuielile de intretinere cu atat, astfel ca noi sa putem gandi si eu sa pot propune colegilor mei de specialitate o regandire a reglementarilor prudentiale ale bancii ca sa ia in considerare si acest element. Daca iti construiesti o locuinta medie din punct de vedere al costurilor de intretinere, atunci iti vei putea permite rata calculata potrivit reglementarilor in vigoare, iar daca iti construiesti o locuinta de varf din punct de vedere al economiei de energie, atunci, probabil, iti vei putea permite rata mai mare, deci iti vei putea permite sa imprumuti o suma mai mare, deci fie te incadrezi in suma care sa-ti permita sa cumperi o locuinta, fie iti poti cumpara o locuinta mai mare”, a aratat Bogdan Olteanu.

In opinia sa, acesta este atat un beneficiu individual, dar si unul social.

„Daca aceste cifre se vor confirma, atunci sunt doua beneficii sociale pe care noi le putem urmari. Primul beneficiu este o alocare mai eficienta a resurselor. Este important ca banii sa mearga catre acele proiecte care costuri mai bine folosite, care permit economii de energie in viitor – si preturile la energie pe termen lung vor creste la nivel global. Pe de alta parte, exista responsabilitate sociala si trebuie sa fim responsabili si sa asiguram o crestere si o dezvoltare sustenabila, iar consumul redus de energie la nivelul gospodariilor, ca si la nivel macro, este o parte a unei dezvoltari sustenabile si acestea sunt cel putin doua argumente macro economice pentru care cred ca putem intra in acest proiect. Suntem in stadiul in care ascultam argumentele celor interesati si specialistilor si asteptam din partea lor cifrele care sa ne convinga, pentru ca reglementarea este o reglementare in mare masura contabila, bazata pe cifre”, a mai spus Bogdan Olteanu.

„Ipotecile verzi” este un concept folosit in Australia, Japonia, Marea Britanie, Canada SUA. De exemplu, Bank of Montreal ofera ipoteca verde, numita „Energy Plus”, un sistem de cofinantare preferentiala a locuintei care indeplineste toate cerintele de eficienta energetica, pentru a minimiza impactul asupra mediului inconjurator. Astfel, produsul bancar poate incuraja cetatenii la un stil de viata responsabil fata de mediu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *