Iranul si-a incetinit productia de uraniu slab imbogatit

Iranul si-a incetinit productia de uraniu slab imbogatit si a permis accesul inspectorilor ONU la reactorul de cercetare de la Arak, pe care acestia il solicitau de mult timp, a anuntat vineri Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA).reactor-arak-iran

„Este pentru prima data cand se vede o reducere” a productiei iraniene de uraniu imbogatit, a declarat un oficial de rang inalt al AIEA, care a solicitat anonimatul.

Iranul continua sa instaleze centrifuge la centrala de la Natanz, insa numarul celor aflate in activitate a scazut, au constatat inspectorii agentiei.

In total, 4.592 de centrifuge sunt in activitate, fata de 4.920 la momentul ultimului raport al AIEA din iunie. In total 8.308 centrifuge sunt instalate, ceea ce inseamna cu circa o mie mai multe decat in iunie.

Uraniul imbogatit poate fi folosit atat pe post de combustibil nuclear pentru a produce energie, cat si pentru o arma atomica.

Iranul este suspectat de tarile occidentale ca are un program nuclear secret cu scopuri militare, ceea ce Teheranul dezminte ferm, insistand ca are toate drepturile sa dezvolte un program nuclear pasnic, in scopuri energetice.

Teheranul a raspuns de asemenea favorabil la cererile de monitorizare mai minutioasa a centralei sale de imbogatire a uraniului de la Natanz, potrivit unui raport confidential al AIEA. Urmatoarea inspectie trebuie sa aiba loc in noiembrie.

De altfel, Iranul a permis inspectorilor Agentiei ONU sa examineze un reactor de cercetare de la Arak.

„La 17 august, dupa cereri repetate, Iranul a acordat agentiei acces la reactorul IR-40 de la Arak. Agentia a efectuat o verificare” de tip DIV (design information verification), precizeaza raportul. Inspectorii „au putut verifica faptul ca este in curs constructia acestei instalatii”.

Acolo nu exista un rezervor si, potrivit Iranului, acesta este inca in constructie si trebuie instalat in 2011.

Intrebat cu privire la motivele care au determinat republica islamica sa faca acest pas si daca acesta reprezinta o schimbare in atitudinea Iranului fata de AIEA, din cauza situatiei politice interne tensionate, oficialul AIEA citat a refuzat sa faca vreun comentariu.

In pofida acestor semne de bunavointa si a acordurilor intre Teheran si AIEA privind transmisia imbunatatita de informatii si vizitele inopinate, Iranul nu a raspuns la intrebarile referitoare la natura militara presupusa a programului sau.

„In mod regretabil, Agentia nu a putut angaja discutii substantiale privind aceste probleme de importanta maxima de peste un an”, mentioneaza AIEA in raportul sau, apreciind ca este „decisiv” ca Iranul sa aduca toate clarificarile cerute.

Raportul AIEA trebuie sa reprezinte baza discutiilor celor sase state care vor studia la 2 septembrie posibilitatea adoptarii unor sanctiuni mai severe in cadrul ONU.

Sursa: Mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *