Irosim tone de alge!

In alte tari, costurile curatarii plajelor sunt amortizate prin valorificarea acestor plante

Munti de alge au fost adunate de pe litoralul romanesc in ultimele doua zile. Desi au utilitate industriala, peste 260 de tone de plante au ajuns la gunoi in acest an.

Plajele romanesti au fost invadate de alge. In primele doua zile din aceasta saptamana, s-au adunat 255 de tone de plante. Cea mai mare cantitate, 75 de tone, s-a strans, in noaptea de luni spre marti, de pe plaja de la Mamaia.

Cu multiple utilitati

Litoralul nostru se confrunta cu fenomenul denumit „inflorire algala”. Atunci, aceste plante napadesc plaja. „Recolta” de alge este stransa si aruncata la groapa de gunoi.

In alte tari, acest lucru este considerat o crima, aceste plante avand utilitatea lor. „Algele pot fi folosite in industria alimentara si in cea farmaceutica, dar si ca ingrasamant in agricultura.

Aceste plante, uscate si tratate, sunt utilizate ca material pentru constructii, la izolarea caselor”, a explicat purtatorul de cuvant al Administratiei Nationale „Apele Romane” Directia Apelor Dobrogea – Litoral (DADL), Catalin Anton.

El spune ca, deocamdata, nu exista alta posibilitate decat neutralizarea lor. „In primavara a avut loc o intalnire cu o firma din Franta interesata de prelucrarea algelor de la noi. Speram ca acest parteneriat se va concretiza”, a spus purtatorul de cuvant al DADL.

Cauzele abundentei plantelor

Cauza aparitiei algelor este eutrofizarea, un fenomen care apare in timpul verii. „Cand temperatura atmosferica este ridicata, creste nivelul concentratilor de nutrienti din apa. Cantitatile mari de substante nutritive prezente in apa, in asociere cu diferiti poluanti, au un efect negativ, de reducere a biodiversitatii”, a mai spus Catalin Anton.

Unul dintre primele semne ale prezentei unei cantitati mari de nutrienti este dezvoltarea abundenta a algelor, fenomen cunoscut sub denumirea de „inflorire algala”. Aceasta determina reducerea transparentei apei si a oxigenului, cu impact negativ asupra faunei.

Peste 87.000 de tone, in cinci ani

In 2004, DADL a recoltat aproximativ 8.500 de tone de alge
In 2005 s-au strans aproape 15.000 de tone de plante
In 2006 s-au adunat 23.500 tone de alge
In 2007, recolta a fost de 40.000 de tone
In 2008 s-au strans, pana acum, 262 de tone de plante

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *