Isi merita produsele bio pretul piperat?

Isi merita produsele bio pretul piperat?
Isi merita produsele bio pretul piperat?

Tot mai multe persoane aleg in ultima vreme produsele bio. Insa ofera acestea avantajele care se tot vehiculeaza? Si isi merita pretul piperat?

Traim timpuri in care orice produs care include titulatura „natural”, „eco”, „bio”, „organic” are mai multa credibilitate in randul consumatorilor, chiar daca nu sunt accesibile oricui. Insa este oare justificata ceasta incredere? Doctorul Serban Damian ne-a explicat faptul ca „alimentele bio sau organice nu sunt un mit, insa calitatile lor sunt de multe ori exagerate, existand tendinta sa li se atribuie proprietati benefice pentru sanatate, care nu au putut fi dovedite prin studii stiintifice.
Realitatea este ca nu s-a putut arata ca alimentele bio contin mai multi nutrienti esentiali pentru sanatate fata de alimentele obisnuite. Nici macar in privinta substantelor toxice (cum ar fi metalele grele, cadmiu, arsenic), studiile nu au putut demonstra ca alimentele bio aduc un beneficiu semnificativ”. Pentru ca un aliment sa poata fi comercializat ca fiind „bio”, acesta trebuie sa obtina, ne mai explica medicul specialist, o certificare din partea unui organism guvernamental care verifica si stabileste daca sunt respectate anumite norme legale (in Romania, acest organism este Ministerul Agriculturii, care aplica normele stabilite de Uniunea Europeana).

Ce presupune procesul…

In principiu, un aliment bio sau organic este acela care a fost cultivat sau crescut fara a se folosi niciun pesticid, fertilizator chimic, antibiotic sau hormon. Aici sunt incluse toate elementele ciclului natural de crestere – solul, apa folosita la irigare, mediul inconjurator (in sensul ca un aliment nu are cum sa fie bio, daca la 2 km de cultura este amplasata o rafinarie sau o fabrica ce polueaza). De asemenea, conteaza si metodele de prelucrare ale produsului finit: nu se pot folosi aditivi sau conservanti chimici ori metode fizice ca iradierea.
Asadar, marca „bio” de pe un produs ar trebui sa ne dea certitudinea ca sunt respectate toate aceste norme. De exemplu, un iaurt bio cu o valabilitate de 3 saptamani poate fi cu adevarat bio daca metodele de preparare si conservare se incadreaza in normele amintite anterior. Pasteurizarea este o metoda de conservare care mareste substantial durata de viata a produselor lactate.
Gustul mai bun, o autosugestie

Noi, in calitate de consumatori, nu avem cum sa facem diferenta dintre un produs bio si unul obisnuit, pentru ca din punct de vedere organoleptic (gust, textura, aspect, miros) produsele sunt identice. Chiar daca unii consumatori au tendinta sa considere produsele bio ca fiind mai gustoase, s-a aratat ca aceasta este mai mult o problema de autosugestie si nu un adevar care poate fi demonstrat stiintific. Dar, in definitiv, care sunt avantajele pe care ni le confera alimentele bio?
„Este greu de raspuns la aceasta intrebare”, spune nutritionistul. „O metaanaliza realizata in 2012 si publicata in Annals of Internal Medicine concluziona ca nu exista la ora actuala un studiu serios care sa compare doua populatii: una care mananca bio si una cu alimentatie obisnuita. In lipsa unei astfel de cercetari nu avem date concrete pe baza carora sa se poata emite o concluzie clara care sa sustina ideea ca alimentele bio ar fi mai bogate in nutrienti si astfel ar aduce un beneficiu real pentru sanatate.”

Sanatos poate fi si fara „bio”

„Alimentatia recomandata pentru o viata sanatoasa nu e musai sa fie organica. Pentru orice aliment exista niste norme, care chiar daca nu sunt atat de stricte ca in cazul produselor certificate bio, le dau siguranta consumatorilor ca vor beneficia de alimente hranitoare si care nu le pun sanatatea in pericol. In conditiile in care deocamdata nu exista o dovada ca produsele bio sunt cu adevarat mai valoroase decat cele obisnuite, pretul mult mai mare nu se justifica. Iar ceea ce ar trebui sa includa meniul este de fapt «alimentatia omului sanatos, nu un anumit aliment sau meniu». Cu alte cuvinte, trebuie respectat un echilibru firesc intre produsele consumate.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *