Iubitorii calatoriilor in natura pot merge saptamanal in excursii prin judetul Bihor, pentru a vizita Tara Beiusului si Muntii Apuseni

Iubitorii calatoriilor in natura pot merge saptamanal in excursii prin judet, pentru a vizita Tara Beiusului si Muntii Apuseni
Iubitorii calatoriilor in natura pot merge saptamanal in excursii prin judet, pentru a vizita Tara Beiusului si Muntii Apuseni

Oradenii care s-au saturat sa stea duminica in oras au o noua alternativa. In schimbul unor sume modice, pot face excursii in zonele turistice ale Bihorului, agentia de turism Euromaidec Touring organizand astfel de iesiri cu regularitate.

Cel mai mare avantaj e ca turistii sunt insotiti de ghizi avizati, asa ca pot nu doar sa vada, ci si sa afle.

La „Ursi”

15_calin_pacurar_bihoreanul.jpgOfertele agentiilor de turism pentru calatorii intre granitele judetului nu sunt prea bogate, desi potential exista din plin. Majoritatea se ocupa in special cu organizarea de sejururi in tara ori peste hotare, nefiind preocupate sa plimbe excursionisti in Bihor. E drept, nici doritori pentru asa ceva nu sunt din cale-afara de multi. O recunoaste si Calin Pacurar (foto), managerul Euromaidec Touring, singura agentie care organizeaza in mod regulat excursii in Bihor, cu convingerea ca, totusi, aici sunt o multime de locuri fara egal, ce merita promovate si cunoscute.

Ca urmare, in fiecare duminica dimineata, de la ora 9.30, din Centrul Civic un autocar porneste spre una din cele mai cunoscute pesteri din Romania, Pestera Ursilor din Chiscau. „Vizitam pestera, apoi toata lumea are program liber, sa se plimbe, sa ia masa”, spune Calin despre programul pentru acest traseu. Pe drumul de intoarcere spre Oradea, excursionistii fac insa alte doua popasuri. Unul la Muzeul Etnografic „La Fluturi” din Chiscau, unde pot vedea o multime de obiecte manufacturate artizanal, de la atelaje la vase de ceramica.

Cea de-a doua oprire este la biserica de lemn din Bratesti (comuna Rabagani), sfintita in anul 1738, unul dintre cele mai frumoase si bine intretinute monumente de acest fel, daca nu chiar cel mai cel, din Bihor. Revenirea in oras are loc in jurul orei 18.30, iar excursia costa 45 lei pe persoana, suma la care se adauga taxa pentru vizitarea Pesterii din Chiscau (un bilet costa 15 lei pentru adulti si 10 lei pentru copii). „Aceasta excursie este cautata, cei mai multi doritori fiind turistii din Bai”, spune Calin Pacurar.

O zi cu de toate

Lunar, Euromaidec mai organizeaza o excursie de-o zi, dar mai mare, prin jumatate de judet. Cu pornire de dimineata, de la ora 8, excursionistii ajung prima oara la Vadu Crisului, la o familie de olari care le arata „live” cum se fac vasele de ceramica alba, specifice locului. Urmatoarea oprire e in satul vecin, la Suncuius, la Pestera Ungurul Mare, iar dupa o pauza de masa in Balnaca, turistii parcurg drumul prin munti spre Rosia, unde viziteaza moara de apa.

15_meziad_bihoreanul.jpgCalatorii vad apoi biserica reformata din Remetea, constructie gotica ridicata in secolul XV, si un stejar urias aflat de cateva sute de ani la iesirea din sat. Excursia continua la Pestera Meziad (foto), pentru vizitarea impresionantelor galerii care au ajuns faimoase mai degraba printre straini decat printre bihoreni.

Tot aici, amatorii de senzatii tari se pot da pe tiroliana, trecand in zbor, pe o franghie speciala, peste valea din fata pesterii. Fireste, asigurandu-li-se echipamentul necesar la fata locului. Ultima oprire e tot la biserica din Bratesti, iar in aceasta varianta excursia costa 55 lei pentru o persoana.

Unii vad, altii cunosc

Deocamdata, acestea sunt singurele excursii pe care Euromaidec Touring le organizeaza cu regularitate pe timp de vara, dar la cerere agentia poate duce grupuri organizate in multe alte locuri din Bihor. „Se pot face excursii in zona Remeti, la castelul Zichy din Poiana Florilor, la Vartop-Arieseni, in Padis. O alta varianta ar fi Stana de Vale, dar din pacate turistii nu prea mai urca acolo pentru ca nu au ce face”, spune Calin Pacurar. Doritorii ar mai putea vizita zona Diosig-Sacueni-Sinteu, unde sunt de vazut multe case specific slovace, sau lacul Vida din Dobresti, a carui apa se scurge printr-un „sifon” natural in subteran, creand o imagine aproape incredibila.

Bineinteles, peste tot bihorenii ar putea ajunge pe cont propriu, dar avantajul excursiilor organizate e dat de serviciile ghidului asigurat de Euromaidec, cunoscator al tuturor locurilor, care ofera excursionistilor informatii avizate. „Una este sa vezi, alta sa cunosti”, explica managerul.

Cei care doresc sa faca o astfel de excursie pot gasi informatiile de care au nevoie pe site-ul agentiei, www.euromaidec.ro. Apoi, o data ce aleg o destinatie, nu mai au nevoie decat de voie buna. De vazut, au ce, asta e limpede!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *