Iubitorii de drumetii vor putea parcurge baltile Bezdin pe un traseu eco format din poduri

Cea mai importanta arie protejata din Vestul Romaniei este „victima” unui numar tot mai mare de vizitatori. Parcul Natural Lunca Muresului va putea fi parcurs, in anumite zone, pe poduri care nu vor permite accesul in ariile protejate.traseu eco

Proiectul, pentru care au fost pusi la bataie 40.000 de euro, va cuprinde printre altele un ponton suspendat de circulatie.
„Va fi organizat un traseu care va lega baltile Bezdin, singurul loc unde creste nufarul alb in Arad, de Mures. Ieri, a fost stabilit traseul cu pricina, urmand ca impreuna cu studentii de la arhitectura sa fie facute propuneri pentru realizarea acestuia”, a declarat coordonatorul proiectului, Rusu Raluca, inginer in cadrul Asociatiei Peisagistilor din Romania.

Protejarea habitatelor

Prin acest proiect, initiatorii si-au propus sa scada impactul negativ pe care il are turismul in zona baltilor Bezdin din cadrul Parcului Natural Lunca Muresului, dar si sa promoveze materialele autohtone eco-friendly.

„Lungimea totala a traseului va fi de aproximativ un kilometru, proiectul propunandu-si realizarea a jumatate din acesta. La construirea structurilor din proiect se va folosi lemn din specia autohtona. In prezent interventiile construite in parc (observatoare, pontoane, panouri, poteci) au o arhitectura rigida, nefiind integrate in peisaj, chiar daca materialele folosite sunt ecologice”, a spus Ovidiu Parv, seful Administratiei Parcului Natural Lunca Muresului.

Pentru realizarea acestuia si-au dat mana Asociatia Peisagistilor din Romania – Asop, Administratia Parcului Natural Lunca Muresului, Asociatia Altitudine Arad, Asociatia de la 4, Primaria localitatii Pecica, Primaria localitatii Felnac, Primaria localitatii Secusigiu si Grupul Scolar Forestier Arad. Lucrarile la respectivul ponton vor incepe de abia in luna iulie.

Banii investiti in rezervatie

Pe langa proiectul traseului suspendat, administratorii parcului si-au propus si intocmirea hartii speciilor si habitatelor amenintate din Lunca. „Prin acest proiect ne-am propus ca dupa trei ani, sa avem o baza stiintifica mai bogata a speciilor si habitatelor cuprinse in parc”, a spus Ovidiu Parv.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *