Izolatie ecologica din lana de oaie pentru termoizolarea blocurilor din Cluj

Izola?ie ecologic? din lana de oaie pentru termoizolarea blocurilor din Cluj
Izolatie ecologica din lana de oaie pentru termoizolarea blocurilor din Cluj
Izolatie ecologica din lana de oaie pentru termoizolarea blocurilor din Cluj

Doi arhitecti din Cluj au o propunere inedita pentru izolatia blocurilor. Acestia vor sa transforme blocurile gri din oras in gradini verticale si propun un sistem de termoizolatie inedit, cu lana de oaie sau canepa.

Pentru noul sistem, oamenii nu ar trebui sa scoata foarte multi bani din buzunar, iar cladirile verzi ar spori calitatea vietii in cartierele din Cluj-Napoca. Arhitectul Horatiu Racasan a prezentat proiectul consilierilor locali si doreste ca acesta sa fie inclus in strategia municipiului.

De ce lana de oaie

Lana de oaie si canepa au o sumedenie de avantaje, dintre care amintim: sunt materiale organice ieftine, de provenienta locala, cu o capacitate de izolare termica superioara polistirenului. In plus, lana de oaie este folosita cu succes de multi ani in Germania.

Dupa blocurile gri, gradini verzi

Pentru un aspect verde, dar si pentru imbunatatirea calitatii vietii, fatadele si acoperisurile blocurilor ar trebui umplute de vegetatie. Astfel, va fi creat un climat foarte placut.

Care sunt avantajele

Sistemul de executie propus, coroborat cu procesul de termoizolatie a blocurilor, ar injumatati timpul de executie, la fel si finantarile necesare si costurile de executie. In plus, prin folosirea fatadelor vegetale se poate interveni asupra raportului dintre dioxidul de carbon si oxigenul din aerul urban, scrie ZiardeCluj.

Un alt avantaj tine de izolatie, stratul vegetal actionand ca un strat izolator nu doar termic, ci si acustic, avand capacitatea de a absorbi si de a reflecta sunetul. Un alt avantaj ar fi faptul ca noul sistem lupta impotriva razelor ultraviolete si a ploilor acide.

Trebuie spus ca un metru patrat de fatada inverzita ar costa 108,85 de lei. O varianta de finantare pentru acest proiect ar putea fi fondurile de mediu.

Gradinile de pe acoperisurile blocurilor

Prin implementarea unui astfel de proiect, s-ar incuraja si dezvolta agricultura urbana. Arhitectii clujeni si-au imaginat blocurile gri din oras acoperite cu fel de fel legume, pe acoperis. Astfel, s-ar incuraja si agricultura urbana.

Primarul Emil Boc a fost deschis propunerii, si a spus ca va incuraja demararea unui proiect-pilot in Cluj-Napoca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *