Jandarmii vor asigura paza fondului silvic, potrivit unei modificari a Codului Silvic, adoptate de Senat

Jandarmii vor asigura paza fondului silvic, potrivit unei modific?ri a Codului Silvic, adoptate de Senat
Jandarmii vor asigura paza fondului silvic, potrivit unei modificari a Codului Silvic, adoptate de Senat
Jandarmii vor asigura paza fondului silvic, potrivit unei modificari a Codului Silvic, adoptate de Senat

Senatorii au adoptat, marti, in plen, un proiect de lege privind modificarea si completarea Codului Silvic in care se prevede, printre altele, infiintarea unei structuri specializate de jandarmerie forestiera in cadrul Jandarmeriei Romane, care sa protejeze fondul forestier impotriva furtului de material lemnos. Decizia a fost luata cu 107 voturi pentru, 13 impotriva si o abtinere.

De asemenea, legea stabileste ca din fondul forestier national pot fi scoase definitiv terenurile necesare explorarii si exploatarii carbunilor, rocilor utile, agregatelor minerale, minereurilor, apelor minerale, surselor de energie alternativa, JANDARMIpetrolului si gazelor naturale. Aceste terenuri pot fi scoase din fondul forestier national doar cu conditia compensarii lor, cu plata anticipata a obligatiilor banesti.

“Compensarea se realizeaza fizic cu un teren care are de cinci ori valoarea terenului care se scoate definitiv din fondul forestier national, iar suprafata terenului dat in compensare nu poate fi mai mica decit de trei ori suprafata terenului care face obiectul scoaterii din fondul forestier national”, se mai arata in proiectul adoptat de Senat.

Ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, Lucia Varga, a explicat ca acest proiect reprezinta o necesitate. “Taierile ilegale si defrisarile masive sunt principalele probleme pe care le constatam in acest moment. Ele sunt cauzate de lipsa unor reglementari clare si actualizate, precum si prin complicitatea si iresponsabilitatea celor care ar trebui sa protejeze padurea in loc sa asiste la taieri ilegale”, a spus Varga.

Ministrul a aratat ca modificarile Codului Silvic vizeaza schimbarea modului de vinzare a masei lemnoase, in sensul ca lemnul se va vinde masurat, nu estimat, dar si inasprirea pedepselor pentru furtul de lemn si respectarea dreptului la proprietate. Totodata, potrivit Luciei Varga, proiectul de lege prevede masuri de sprijin pentru operatorii din industria mobilei si industria de prelucrare a lemnului pentru a avea prioritate in achizitionarea masei lemnoase.

De cealalta parte, senatorul PDL Gheorghe Flutur a declarat ca schimbarea modului de vinzare a lemnului ar putea sa aiba efecte inverse si sa incurajeze infractionalitatea. “Padurile, in general, si masa lemnoasa pentru nevoi locale in apropierea localitatilor se vindea oamenilor pe picior. Daca vom vinde in depozite sau in platforma finala sau in platforma primara inseamna ca lemnul va fi trecut prin cote, deci va fi mult mai scump. Atrag atentia asupra acestui lucru pentru ca este vorba de o posibila cresterii a infractionalitatii, a furtului. Daca lemnul e mai scump, ca-l cumperi din depozit, si tu ai acasa animal de tractiune cu care lucrezi din tata in fiu, se poate sa avem o consecinta inversa decit ne asteptam”, a sustinut Flutur.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *