Japonia se “reimprieteneste” cu energia nucleara, la trei ani dupa Fukushima

Japonia se “reimprieteneste” cu energia nucleara, la trei ani dupa Fukushima
Japonia se “reimprieteneste” cu energia nucleara, la trei ani dupa Fukushima

La trei ani dupa distrugerea centralei Fukushima-Daiichi (in urma unui devastator cutremur urmat de tsunami), Administratia conservatoare a lui Shinzo Abe a decis sa suspende proiectul ce viza inchiderea definitiva a centralelor nucleare din Japonia (proiect ce a fost lansat de puterea centrista anterioara), pentru a inlocui nuclearul din centrul politicii energetice a Arhipelagului nipon.

Consiliul Ministrilor din Japonia a redefinit viitorul energetic al tarii si a decretat ca nuclearul va redeveni “o sursa importanta de energie”. Guvernul a reamintit ca va sustine repornirea in lunile ce urmeaza a centralelor ale caror standarde de securitate vor fi validate de autoritatea pentru reglementare a sectorului si chiar a dat de inteles ca nu se va opune construirii de eventuale noi reactoare. Dupa distrugerea centralei nucleare din Fukushima si oprirea altor 48 de reactoare nipone, ecuatia energetica s-a complicat in mod considerabil in Japonia. In prezent, energiile regenerabile genereaza, alaturi de hidro-electricitate, doar 10% din electricitatea consumata in arhipelag.

Prin urmare, 90% din energie provine de la centralele termice care functioneaza pe gaz natural, carbon si petrol. Cumparate din strainatate, cu un yen din ce in ce mai depreciat, aceste resurse dezechilibreaza balanta comerciala a statului nipon. In 2010, Japonia a cheltuit 18.100 de miliarde de yeni (128 de miliarde de euro) pentru a se aproviziona cu energii fosile. Anul trecut, aceasta factura a depasit 27.400 de miliarde de yeni (194 miliarde de euro). Pentru a finanta aceste achizitii, dupa 2011 companiile electrice au majorat facturile in medie cu 20%, spre marea nemultumire a gospodariilor si intreprinderilor nipone.

Expertii estimeaza ca doar circa 20 de reactoare vor fi repornite in viitorul apropiat. Cele mult prea vechi, cele situate intr-o zona seismica prea sensibila sau care necesita costuri prea mari de modernizare ar putea fi definitiv condamnate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *