Japonia va construi o centrala solara spatiala

Japonia, care detine tehnologii de varf, intentioneaza sa construiasca o centrala solara spatiala care sa emita energie pe Pamant, prin intermediul razelor laser sau a microundelor, informeaza AFP.soare

Dupa o licitatie demarata in aceasta vara, statul japonez a desemnat intreprinderile si organismele care vor avea sarcina de a construi acest dispozitiv, considerat esential pentru puterea publica. Dispozitivul va fi plasat, in jurul anului 2030, pe orbita geostationara, la 36.000 km de Pamant, si va fi echipat cu mai multe panouri solare.

Asemeni celor utilizate pe sol, elementele fotovoltaice vor transforma energia provenita de la razele solare in electricitate, urmand sa aiba o capacitate anuala de cinci, pana la zece ori superioara. Acest curent electric va fi transformat in flux energetic si va fi transmis pe Pamant cu ajutorul razelor laser sau al microundelor, dupa care va fi captat de o antena parabolica gigant si retransformat in electricitate.

„Intrucat este vorba despre o forma de energie curata si inepuizabila, credem ca acest sistem poate contribui la rezolvarea problemelor de insuficienta energetica si (a celor reprezentate) de incalzirea climatica a Terrei cauzata de gazele cu efect de sera”, explica cercetatorii de la Mitsubishi Heavy Industries (MHI), un grup specializat in tehnicile aerospatiale.

Ministerele Economiei, Comertului si Industriei (METI) si al Stiintelor si Tehnicii (MEXT) au anuntat, pe 1 septembrie, ca dezvoltarea dispozitivului si a diferitelor elemente experimentale le va fi incredintata MHI si Institutului de cercetare a motoarelor spatiale nelocuite, din care fac parte 17 societati.

Pana la intrarea in exploatare a sistemului, sunt prevazute mai multe etape. In primul rand, „un satelit de demonstratie destinat experimentarii transmiterii prin microunde va trebui plasat pe o orbita joasa de catre o racheta japoneza” in urmatorii ani, a explicat Tatsuhito Fujita, unul dintre responsabilii proiectului.

Cea de-a doua etapa va consta in verificarea fezabilitatii unui ansamblu robotizat in spatiu, pe aceeasi orbita cu Statia Spatiala Internationala (ISS). Ansamblul va fi constituit din mai multe elemente ale unei structuri fotovoltaice flexibile, care va avea o putere de 10 megawati (MW).

Va urma plasarea pe orbita geostationara a unui prototip cu o putere de 250 MW, care va servi la testarea ansamblului dispozitivului si la evaluarea cometitivitatii sale pe plan financiar. Misiunea finala va consta in producerea de electricitate la un cost care sa nu fie prea ridicat fata de cel al altor energii.

Obiectivul cercetatorilor este dezvoltarea unui sistem definitiv de 1.000 MW, care sa permita stabilirea unui cost de 8 yeni (0,06 euro) pe kilowat-ora (kWh). Totusi, chiar daca tariful va fi unul atractiv, mai ramane problema convingerii populatiei, care se teme pentru securitatea sa.

Sursa: Intact News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *