Jean Valvis vrea sa schimbe legea apelor astfel incat continutul de nitrati sa fie trecut pe eticheta produselor

Romania are o bogatie uriasa de ape minerale naturale pe care, daca autoritatile o vor asocia la nivel de imagine cu celelalte bogatii naturale specifice Muntilor Carpati, de la padurile virgine la ursul brun, ar putea sa isi creeze un brand puternic, care sa ii aduca statutul de tara apelor pure.

O strategie in acest sens lipseste iar legislatia in domeniul apelor minerale este extrem de laxa si autoritatile nu dau semne ca ar intentiona prea curand sa o modifice.

„Apa provenita din natura neprihanita de om are o concentratie de nitrati cuprinsa intre 0 si 3 mg/litru. Elementul major de poluare a apelor din Europa nu sunt nici hidrocarburile, nici detergentii, ci nitratii folositi intensiv in agricultura”, explica omul de afaceri Jean Valvis, fondatorul brandului Aqua Carpatica. Nitratii (NO3) sunt o sursa esentiala de azot pentru plante. Cand fertilizatorii cu azot sunt folositi pentru imbogatirea solului, nitratii pot fi purtati mai departe de ploi, irigatii si alte ape de suprafata. Nitratii sunt componenti chimici fara culoare, miros sau gust.

Periculosi pentru bebelusi si gravide
Consumul acestora in exces este foarte periculos, cei mai expusi fiind bebelusii si femeile insarcinate. Pana in 2001, legea prevedea ca o apa minerala dezirabila pentru alimentatia sugarilor sa aiba maximum 10 mg/l nitrati. |n 2005 insa s-a revocat legea, iar Romania a preluat normativa europeana pentru ape, care are o limita foarte permisiva pentru nitratii din apele minerale sau imbuteliate, de 50 mg/l. Spre deosebire de Romania, alte tari au redus limita de nitrati. AFSSA (Agence Francaise de Securite Sanitaire des Aliments) a stabilit un nivel maxim de contaminare cu nitrati de 10 mg/l pentru siguranta apei potabile. Elvetia a redus limita maxima a continutului de nitrati la 25 mg/l, iar Italia, Germania sau Austria au o limita de 10 mg/l. Mai mult, legea apelor nu ii obliga pe imbuteliatori sa treaca pe eticheta nivelul de nitrati continut de apa, fie ea minerala, de izvor sau de masa.

Potrivit medicilor, apa poluata cu nitrati si nitriti poate provoca intarzieri mintale la copii, cancer la colon si probleme de circulatie la adulti. |n cazul bebelusilor poate duce la deces. Nitratii care provin din apa si alimente se reduc in nitriti. Acestia din urma duc la producerea unei boli foarte grave: methemoglobinemia. Practic, transportul oxigenului in sange e ingreunat. La copiii sub 6 luni, afectiunea e cunoscuta sub numele de „boala albastra”.
Pentru copiii mai mari, nitritii pot produce intarziere mintala. La adulti pot aparea disritmii, atacuri de apoplexie si stari comatoase. Femeile insarcinate sunt supuse si ele riscurilor unor nasteri cu probleme.

Campanie pentru legea apei
„Acestea sunt argumente puternice pentru care nivelul nitratilor ar trebui sa fie trecut obligatoriu pe eticheta apelor minerale si naturale. Daca autoritatile nu vor sa se implice, societatea civila le poate aduce in atentie acest subiect”, spune Valvis. Pe site-ul www.legea-apei.ro se strang semnaturi pentru modificarea legii si introducerea continutului de nitrati si nitriti pe eticheta apelor de consum. Din cele 100.000 de semnaturi necesare pentru sustinerea proiectului legislativ, pana la inchiderea editiei se stransesera peste 34.000. Valvis se declara un sustinator al proiectului, spunand ca este o initiativa de tip CSR (responsabilitate sociala corporatista).

„Cu riscul ca unii sa zica «uite ce idee de marketing are Valvis», am decis sa ma implic in aceasta campanie. Sanatatea copiilor si a mamicilor este mult mai importanta, iar cand aceasta initiativa legislativa v-a fi adoptata voi simti o satisfactie morala”, spune Valvis. De altfel, Valvis ii invita pe toti producatorii de apa sa faca parte din aceasta miscare si sa afiseze ei insisi datele despre concentratia de nitrati si nitriti, indiferent daca produselor lor sunt ape minerale, ape de izvor sau ape de dozator.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *