Jiul Dunare-l faceam

HUNEDOARA. Ieri, la Exploatarea Miniera Uricani s-a pus in functie statia de epurare a apelor menajere, o investitie ce a costat aproximativ 650 mii lei. Conform reprezentantilor Companiei Nationale a Huilei Petrosani, cea care are in subordine Exploatarea de la Uricani si cea care trebuie sa rezolve problemele de mediu ale Companiei, realizarea obiectivului face parte din Programul de etapizare si conformare privind pastrarea autorizatiei de mediu, fiind interzisa evacuarea apelor uzate menajere in emisar (in acest caz, Jiul de Vest), fara a fi tratate, epurate.
Directorul Companiei Nationale a Huilei Petrosani, Daniel Surulescu, a declarat ca investitia pusa, ieri, in functiune, la Uricani, reprezinta o continuare a investitiilor realizate atat in subteran, cat si la suprafata, pentru a diminua impactul activitatii companiei asupra mediului. „In cursul acestei luni am realizat doua obiective de mediu. Este vorba despre statia de epurare ape menajere de la Uricani si statia de epurare ape de mina de la Lupeni. Concentrarea Companiei in acest an va fi pe problemele de mediu, urmand a da in folosinta alte doua statii de epurare a apelor menajere la Paroseni si Lonea. Investitiile acestea totalizeaza undeva la 3 milioane de lei. Odata cu finalizarea acestor obiective, CNH-ul va putea fi considerat prietenos cu mediul. Aceasta actiune a inceput inca din anii 2004-2005, cand s-a oprit deversarea apelor rezultate in urma spalarii carbunelui in Jiu, acesta devenind mai curat. In urma unui raport, s-a stabilit ca Jiul (foto), cel putin in partea superioara, este cea mai curata apa din tara, calitate la care a contribuit mult si Compania Nationala a Huilei, prin investitiile realizate in domeniul protectiei mediului”, a declarat Daniel Surulescu, directorul CNH. Acesta a mai precizat ca statia de epurare a apelor menajere de la EM Uricani este prima de acest gen din tara, fiind data in folosinta inainte de termen, data-limita fiind ziua de 1 septembrie 2008.
Statia de epurare a apelor menajere de la mina Uricani are un debit maxim de apa uzata de 140 mc/zi si functioneaza 24 de ore din 24. Puterea instalata este de 11 KW. Functioneaza pe baza de microorganisme ce curata apa, pentru aceasta, cultura de bacterii avand nevoie de o apa cat mai murdara, pentru „a-si putea face treaba”. Proiectantul lucrarii a fost Hydro Expert Timisoara, constructor – Consmin SA Petrosani, iar furnizor al echipamentelor necesare – Epurom Baia Mare.

Sursa: 24h online

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *