Judetul Galati ar putea produce din energie eoliana cat doua unitati de la Cernavoda, potrivit sefului ANRE

Judetul Galati ar putea produce energie cat doua unitati nucleare de la Cernavoda, daca toate solicitarile de infiintare de parcuri eoliene s-ar materializa, a declarat presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Petru Lificiu.
energie eoliana
„Exista un potential dat de Dumnezeu judetului Galati aproape incredibil, si anume potentialul eolian. Au venit oamenii din Germania cu GPS-uri si au zis unde bate vantul si au nimerit la Beresti-Meria, la trei kilometri de casa mea si au plantat un stalp. A costat 60.000 de euro plantatul stalpului si masuratul vitezei vantului timp de un an. Au constatat ca vantul este aur, nu fiindca este intens, ci fiindca e foarte constant”, a spus Lificiu.

Potrivit presedintelui ANRE, investitorii au depus deja solicitari de infiintare a unor parcuri eoliene in judetul Galati. Zonele cu potential de exploatare ridicat sunt municipiile Galati si Tecuci cu imprejurimile acestora, jumatatea sudica a luncii Prutului si axa NE-Centru-SV a judetului.

Daca toate aceste proiecte de parcuri eoline s-ar materializa, ele ar putea produce o cantitate de energie electrica egala cu cea produsa de doua unitati de la Cernavoda. „Puterea instalata activa acum in Romania e de 7.000 de megawati. Numai cererile de la Galati sunt cat doua unitati de la Cernavoda, 1.400, deci sunt practic 20% din total putere instalata, daca aceasta putere va porni in judetul Galati”, a spus presedintele ANRE.

Totusi, oficialul a atras atentia ca, pentru infiintarea parcurilor eoliene, este nevoie si de contributia comunitatii locale si a societatii Electrica, pe langa cea suportata de investitori. „Pe Prut, Electrica trebuie sa faca o linie de 400 kilovolti dublu circuit pentru ca altfel nu am decat o linie de 20 de kilovolti care nu primeste decat 100 de megawati. Daca pornesc un singur parc eolian si il descarc pe aceasta linie se topesc firele. Sunt investitii mari, care intra in costul de electricitate”, a spus presedintele ANRE.

Oficialul a subliniat ca statul roman incurajeaza investitiile in energia verde, in contextul in care rezervele interne de gaz sunt extrem de limitate, iar procentul de exploatare a surselor de energie regenerabila este foarte scazut.

„Daca in tara noastra consumul de gaz continua in ritmul de astazi, cam in 20 de ani e gata rezerva interna de gaz. Trebuie sa gasim variante sa iesim din criza combustibililor fosili. Si acestea sunt energia eoliana, energia solara, energia geotermala, microhidrocentralele, biomasa. (…) De exemplu, ca sa incurajez energia eoliana, pe langa pretul de vanzare pe care il obtine pe piata libera megawatt-ul de putere a vantului, il incurajez cu certificate verzi, vandabile si pe plan international. Un magawatt ora produs cu energie eoliana primeste doua certificate verzi. Pretul unui certificat verde este intre 27 si 55 de euro. Energia solara, care e mai complexa si mai scumpa, este bonificata cu patru certificate verzi pe fiecare megawatt ora”, a declarat presedintele ANRE, Petru Lificiu.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *