Jumatate din fructele si legumele de pe piata sunt pline de pesticide

Întâlnire pe tema pie?ei produselor "ecologice ?i de calitate", la Expo Transilvania
Jumatate din fructele si legumele de pe piata sunt pline de pesticide

Romanii mananca 80% din import

Cele mai afectate sunt strugurii (71% nivel de contaminare), bananele (56%), ardeiul gras (46%)

Produsele alimentare de pe piata europeana contin 354 de pesticide diferite, iar cinci, cele mai folosite dintre acestea, sunt clasificate la categoria de risc de mutatii, cancer sau dereglari hormonale. Informatiile provin de la Pesticide Action Network (PAN) Europe, o organizatie de mediu care sustine ca jumatate din fructele, legumele si cerealele de pe piata europeana contin un numar ridicat de pesticide. Reprezentantii ONG-ului spun ca au constatat o crestere a pesticidelor din vegetale cu cel putin 20 de procente fata de anul 2003.

„Acestea sunt cele mai proaste rezultate pe care le-am vazut vreodata. Peste 20 de pesticide sunt la un nivel atat de mare incat depasesc orice limita de siguranta impusa de UE. Parlamentarii europeni trebuie, mai mult ca oricand, sa gaseasca alternative mai sigure la folosirea de pesticide”, sustine Elliot Cannell, coordonator PAN Europe. Organizatia a constatat ca peste 10 la suta din fructele si legumele de pe piata contin cel putin patru pesticide. Cele mai afectate sunt strugurii (71 la suta nivel de contaminare), bananele (56 la suta contaminare), ardeiul gras (46 la suta contaminare). In plus, cercetatorii au descoperit ca una din 20 de vinete contine pesticide peste limita maxima admisa.

Raportul PAN Europe a aparut cu cateva zile inainte ca la Comisia Europeana sa faca public Raportul Anual de Monitorizare a Pesticidelor. Unii parlamentari europeni considera ca informatiile prezentate de PAN Europe reprezinta scurgeri din raportul Comisiei.

Cancer, infertilitate, obezitate sau copii nascuti cu malformati

„Intr-adevar, majoritatea fructelor, legumelor si cerealelor au un nivel de toxicitate ridicat. Explicatia pentru care unele vegetale contin mai multe pesticide este aceea ca fiecare planta acumuleaza aceste substante intr-un anumit procent, iar cu cat sufera mai multe tratamente cu pesticide cu atat este mai nociva. In plus, pe langa aceste substante, alimentele pot contine si reziduuri de ingrasaminte chimice- azotati, metale grele, E-uri de suprafata. In aceste conditii, recomandarea de cinci portii zilnice cu fructe si legume isi pierde valoarea. Cei mai expusi la riscuri sunt copiii, gravidele, femeile care alapteaza si suferinzii de diferite afectiuni, insa toti suntem expusi. Ne putem imbolnavi de cancer, infertilitate, disruptori hormonale, obezitate, sau se pot naste copii cu malformatii”, explica prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Acesta spune ca unele dintre aceste pesticide sunt biodegradabile in cateva luni, dar pot trece si 120 de ani, pentru formele mai rezistente.

Banii de subventii – bagati in pesticide

In Romania, 80 la suta din fructele, legumele si vegetalele de pe piata sunt de import. „Aceste produse arata bine pentru ca producatorii europeni isi permit sa foloseasca multe ingrasaminte, ei fiind subventionati de stat si cu 300-400 euro pe hectar. Fiecare vrea productivitate cat mai mare si chiar daca pesticidele sunt scumpe, ei isi permit sa le foloseasca in cantitati mari. Si producatorii autohtoni folosesc ingrasaminte, dar nu atat de multe pentru ca nu isi permit financiar. In plus, mai avem cel mult 200.000 hectare pentru legume, fata de un milion de hectare care era in 1990, de aceea, toata iarna mancam legume importate. Insa, la nivel european este o batalie intre producatori, iar consumatorul este la mijloc”, explica Stefan Nicolae, presedintele Agrostar.

Hotarare de Guvern pentru incurajarea agriculturii eco

Alternativa ar fi produsele ecologice, insa acestea sunt mult mai scumpe si abia patrund pe piata romaneasca. Stefan Nicolae spune ca Guvernul a emis o hotarare prin care vrea sa incurejeze productia ecologica, promitand subventii de 425 lei pe hectar arabil si 700 lei pentru culturile de vita-de-vie, in limita a 20 de hectare pentru fiecare producator. Insa costurile sunt de cel putin doua-trei ori mai mari decat pentru culturile traditionale, iar aceste produse vor fi oricum mai scumpe.

In Romania exista cativa importatori de produse ecologice, majoritatea avand magazine online. Foarte rar se gasesc fructe sau legume proaspete, care sunt mai greu de depozitat si de vandut. „Cred ca 95 la suta din produsele eco de pe piata sunt de import. Producatorii autohtoni nu stiu sa se promoveze, ambalajele au un aspect neplacut. Cel mai bine se vand produsele cosmetice, iar din cele alimentare- siropul de artar, laptele de soia si de orez. Pot fi facute mult mai multe pentru aceasta piata, insa produsele vor fi mereu mai scumpe decat cele traditionale”, spune Dan Nastase, director comercial Naturashop.

Info plus:

Cum recunoastem produsele eco

Produsele ecologice autohtone trebuie etichetate cu o stampila care sa contina literele AE- aliment ecologic, si insemnul organismului care certifica aceasta calitate. Cele din import au pe eticheta floarea europeana, cu sigla E in mijloc, inconjurata de stelute, sau inscriptia „Organic Farming”.

„Acestea sunt cele mai proaste rezultate pe care le-am vazut vreodata. Peste 20 de pesticide sunt la un nivel atat de mare incat depasesc orice limita de siguranta impusa de UE“ – Elliot Cannell, coordonator PAN Europe

„Recomandarea de cinci portii zilnice cu fructe si legume isi pierde valoarea. Cei mai expusi la riscuri sunt copiii, gravidele, femeile care alapteaza si suferinzii de diferite afectiuni, insa toti suntem expusi” – prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *