Jumatate din padurile Olteniei au disparut

Padurile Doljului reprezinta 8% din suprafata totala a judetului, continuand sa fie taiate fara mila. In ultimii 30 de ani, proportia suprafetelor impadurite s-a redus aproape la jumatate.

Specialistii apreciaza ca in mai putin de 50 de ani situatia poate deveni dramatica, implicand pierderi insemnate in agricultura si zootehnia judetului. Reimpaduririle ar putea dura peste 20 de ani. In plus, alte 9.000 de hectare de padure au fost defrisate intre Sadova si Corabia pentru sistemele de irigatii.

Peste 100.000 de hectare de teren din sudul Doljului au devenit aride din cauza defrisarilor masive de padure. Taierile irationale determina amploarea catastrofelor naturale. Specialistii silvici spun ca atunci cand ploua, padurile sunt precum un burete. Acestea absorb apa si impiedica formarea torentilor pe versanti.

Desi Doljul este unul dintre cele mai sarace judete in ceea ce priveste suprafata impadurita, foarte multi proprietari continua sa taie copacii fara mila

Peste 100.000 de hectare de teren din sudul Doljului au devenit aride din cauza defrisarilor masive de padure.

Suprafata impadurita din Dolj reprezinta 8% din suprafata totala a judetului. Padurile sunt taiate in continuare fara mila, mai ales cand se apropie iarna si lumea are nevoie de lemne pentru incalzire. La Dolj, in ultimii 30 de ani proportia suprafetelor impadurite s-a redus aproape la jumatate. Aici, padurile de salcam plantate inainte de 1990 pentru fixarea dunelor au fost taiate dupa retrocedari de catre actualii proprietari de terenuri.

Specialistii apreciaza ca in mai putin de 50 de ani situatia poate deveni dramatica, implicand pierderi insemnate in agricultura si zootehnia judetului, iar impaduririle ar putea dura peste 20 de ani. In plus, alte 9.000 de hectare de padure au fost defrisate intre Sadova si Corabia pentru sistemele de irigatii.

Seceta a compromis in primul rand productia vegetala, iar in functie de durata si intensitatea acestui fenomen, efectele negative se vad si in zootehnie. Cele mai importante pierderi sunt legate de calamitarea culturilor de cereale, de care depinde in cea mai mare masura securitatea alimentara a populatiei.

Copacii se taie mai ales in perioada toamnei pentru lemne de foc

Terenuri aride din cauza defrisarilor

Peste 100.000 de hectare de teren din sudul Doljului, in trecut cultivabile, au devenit aride din cauza defrisarilor masive de padure. Cele mai mari probleme au aparut in arealul cuprins intre localitatile Calafat – Poiana Mare – Sadova – Bechet – Dabuleni si fluviul Dunarea, care are o suprafata de 104.600 de hectare.

Prezenta unor soluri nisipoase care nu retin apa imprima partii sudice a Doljului caracterul de zona semiarida, cu accente de aridizare (adancirea nivelului freatic) si chiar de desertificare, arata specialistii. Din acest motiv zona a fost supranumita „Sahara Olteniei”.

Studiile au aratat ca in Campia Olteniei frecventa anilor cu recolte slabe, ca efect al secetelor, este cuprinsa intre 36% si 39%, iar unul dintre factorii desertificarii este scaderea dramatica a suprafetelor impadurite.
„Putini sunt cei care au inceput sa inteleaga importanta impaduririi mai ales in zonele cu soluri nisipoase.

Aproximativ o treime din suprafata judetului Dolj sunt soluri nisipoase”, a afirmat purtatorul de cuvant al Directiei Silvice Craiova, Alchiu Caraghiaur.

Padurea – arma verde impotriva dezastrelor

„Padurile reprezentau un scut impotriva dezastrelor. Oamenii nici acum nu-si dau seama cu exactitate de acest lucru. Cand bate vantul, nisipul se ridica in aer.

Este ca o furtuna de nisip. Daca nu se pun la punct sistemele de irigatii si se mai taie abuziv padurea, in 50 de ani, situatia poate deveni dramatica”, a declarat Valentin Bulumaci de la Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Dolj (DADR). Specialistii silvici spun ca atunci cand ploua, padurile sunt precum un burete.
Acestea absorb apa si impiedica formarea torentilor pe versanti. In plus, ofera stabilitate solului.

Zeci de mii de hectare de pamant au devenit aride din cauza defrisarilor masive

8%

– reprezinta suprafata impadurita din intreg judetul Dolj

20 de ani pentru impaduriri

Printr-un program cu fonduri guvernamentale se estima plantarea de puieti pe 5.000 de hectare, in zonele Daneti si Marsani.

Calculele nu dau insa mari sperante agricultorilor pentru ca va fi nevoie de 20 de ani pentru impadurirea intregii zone.

Pentru a preveni desertificarea terenurilor Ministerul Agriculturii vrea sa extinda suprafata forestiera a Romaniei la 12%.

Initiativa este privita cu suspiciune, mai ales ca multe dintre terenurile propuse spre impadurire sunt in proprietate privata.

Suprafata ce poate fi impadurita in Dolj este estimata la 30.000 de hectare, ceea ce ar duce la o suprafata impadurita de pana la 16% din judet.

Desi Oltenia este codasa in ceea ce priveste suprafata impadurita, romanii defriseaza intregi areale forestiere. Media de copaci pe judetul Dolj este cu mult sub cea na

S-au plantat copaci in zona Cernele

Un program intensiv de atenuare a efectelor desertificarii a fost promovat de catre o societate din Craiova. Prima etapa a campaniei de reimpadurire de catre echipa Elpreco a inceput de curand prin plantarea a peste 20 de mii de puieti de plop alb pe o suprafata de circa 12 hectare, in zona Cernele. Zona face parte din fondul forestier proprietate publica a statului si intra in amplul proiect de regenerare a Directiei Silvice Dolj.

Reprezentantii societatii si-au propus, ca pe parcursul a trei ani, sa fie plantati circa 1 milion de puieti cu sprijinul si sub indrumarea autoritatilor locale.

Oltenia trebuie sa redevina verde

„Prin aceasta actiune vrem sa cream un precedent ca Oltenia sa redevina si sa ramana verde!”, ne-a declarat directorul general al companiei craiovene, Dan Caprioara. Din pacate, spun inginerii silvici, este prea putin pentru a acoperi suprafetele de padure ce au fost taiate fara cap.

Potrivit Ministerului Agriculturii, in topul defrisarilor abuzive din regiunea Olteniei se afla: Doljul cu 5.230 ha, Mehedinti cu 1.638 ha, Olt cu 303 ha si Valcea cu 205 ha. Suprafetele despadurite abuziv din padurile predate la Legea 1/2000 totalizeaza la Dolj (248 ha), Mehedinti (384 ha) si Valcea (102 ha). Neoficial insa, suprafetele sunt mult mai mari.

Putini sunt cei care au inceput sa inteleaga importanta impaduririi mai ales in zonele cu soluri nisipoase. Aproximativ o treime din suprafata judetului Dolj sunt soluri nisipoase
Alchiu Caraghiaur,purtatorul de cuvant al Directiei Silvice Craiova

Drujbele au culcat la pamant mii de copaci batrani

Codasi la suprafata impadurita

Doljul este unul dintre cele mai sarace judete din tara in ceea ce priveste suprafata impadurita.

In 1970 padurile ocupau 12% din suprafata judetului, acum sunt sub 7%.

Media la nivel national este de 26-31%, iar in Europa, de 37%.

Dupa „90, circa 21.000 hectare au intrat in proprietate privata, iar 64.000 de hectare au ramas in proprietatea statului.

Autoritatile se confrunta in continuare cu furtul de lemne.

Cetatenii trebuie sa fie de acord cu impadurirea terenurilor lor.

Lipsa de interes a proprietarilor de paduri creeaza probleme de mediu in zonele in care s-au efectuat taieri nejustificate.

Procesul de impadurire este de durata, iar fenomenele meteorologice „ciudate” afecteaza din ce in ce mai des Romania.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *