Uranus a fost respinsa de Jupiter si Saturn de mai multe ori in doar 100.000 de ani.

Uranus a fost aruncat inainte si inapoi, intre Jupiter si Saturn, inainte sa ajunga in pozitia sa din prezent, potrivit unei noi simulari. Modelele anterioare au aratat ca Jupiter si Saturn s-au deplasat de pe orbitele lor initiale din sistemul solar, imprastiind alte obiecte din apropierea lor.

Potrivit newscientist.com, in unele simulari, aceasta trazitie a facut ca Uranus sa treaca foarte aproape de Saturn care impins planeta catre Jupiter, care a facut acelasi lucru si a trimis planeta gazoasa inapoi spre Saturn. Acest proces s-a intamplat de cel putin trei ori inainte ca Uranus sa ajunga dincolo de Saturn, acolo unde se afla in prezent.

Simularile realizare de Alessandro Morbidelli de la Co´te d’Azur Observatory din Franta sugereaza acest joc de „pinball”, care a durat doar 100.000 de ani. Intr-un scenariu alternativ, Jupiter si Saturn au ajuns pe orbitele lor in cinci milioane de ani, fara sa interactioneze cu nimic. Ar fi trebuit insa sa se vada mai multe urme ale acestei deplasari in centura de asteroizi. „Evolutia planetelor mari a fost mult mai violenta decat ne-am fi putut inchipui”, a declarat Morbidelli.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here