Justitia cerne semintele-mutant

Un grup de ecologisti a impus ca pe etichete sa fie precizat daca semintele vandute sunt modificate genetic. Curtea de Apel Cluj a anulat partial doua ordine ale Ministerului Agriculturii, care permiteau amestecul produselor pure cu cele obtinute prin inginerii genetice.agricultorii eco

La solicitarea Clubului Ecologic Transilvania (CET), magistratii clujeni au decis saptamana trecuta sa anuleze cate un capitol din doua ordine ale Ministerului Agriculturii care se refereau la comercializarea semintelor de cereale si de plante oleaginoase. Este vorba de prevederi care permiteau prezenta semintelor modificate genetic (OMG), in soiuri non- OMG, in proportie de 0,3 – 0,5 la suta, fara a fi necesar avertismentul pe eticheta. Decizia mai poate fi atacata la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Agricultura traditionala, in pericol

Dan Craioveanu, vicepresedintele CET, a explicat ratiunile care au dus la atacarea acestor acte normative. Pentru cultivatorii de plante care nu doresc OMG ar fi o contaminare involuntara, deoarece chiar daca pare mic, procentul permis a nu fi semnalat se poate extinde in cultura prin polenizarea naturala.

„Ar putea fi compromise eforturile agricultorilor eco si bio, iar controalele sunt extrem de stricte si un procent oricant de mic de OMG ar fi imediat depistat de analizele de laborator”, spune Craioveanu. Efectul imediat al sentintei Curtii de Apel va fi ca semintele destinate vanzarii vor trebui marcate in cazul prezentei OMG in orice procent. „Cultivatorii vor decide in cunostinta de cauza achizitia sau nu a semintelor”, a precizat Craioveanu.

Reprezentantii Ministerului Agriculturii ne-au transmis doar ca vor ataca la Inalta Curte de Casatie si Justitie decizia instantei clujene. In procesul de la Curtea de Apel, pozitia ministerului a fost palida.

Ministerul a lipsit de la proces

Prezenta autoritatii centrale s-a simtit doar printr-un fax, prin care se mentiona faptul ca reprezentantii Comisiei Europene sunt la curent cu normativele romanesti, dar fara a se face vreo dovada privind aceasta corespondenta cu autoritatile de la Bruxelles.

Maine in „Adevarul”

Cititi unde si in ce cantitate se cultiva OMG-uri in Romania

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *