Kamikatsu, un oras fara gunoaie

Oraselul Kamikatsu este o adevarata raritate pe mapamond, fiind de departe cea mai curata localitate din lume si un loc in care societatile de salubritate sunt mereu in pierdere.

Daca in calatoriile dumneavoastra aveti ocazia sa ajungeti in Kamikatsu, un oras cu doar 2.000 de suflete, din insula japoneza Shikoku, veti avea impresia, pentru cateva momente, ca ati ajuns pe alta planeta. In timp ce pe meleagurile mioritice, cosurile de gunoi sunt fie o raritate, fie dispar la doar cateva minute dupa ce au fost montate, pe strazile din micuta localitate nipona, ghenele si pubelele sunt ceva de neconceput pentru localnici, din cu totul alte motive. Aici, pur si simplu, nu exista cosuri pentru reziduuri si nici celebrele masini care ridica la intervale regulate de timp gunoiul. Localnicii sunt obligati sa trieze gunoiul pe 34 de categorii diferite si sa il transporte in centre speciale de reciclare, numite in mod elocvent Zero Waste Centre. In plus, locuitorii orasului sunt obligati sa separe manual chiar si deseurile organice. In acest mod, fiecare locuitor face tot posibilul sa produca mai putin gunoi si devine mai atent la ceea ce arunca. De voie, de nevoie, oamenii din zona au invatat sa utilizeze resturile de mancare, ajungand sa creeze retete fanteziste pentru a-si goli frigiderul.

Bilete la loterie in schimbul sortarii deseurilor

Pentru orice tip de ambalaj si rezuuri neorganice este prevazut transportul la un depozit local, nu inainte insa de a spala si usca respectivele deseuri acasa. Etichetele trebuie scoase rand pe rand, ulterior deseurile fiind impartite pe mai multe categorii. In schimbul muncii lor, localnicii din Kamikatsu primesc bilete la loterie. Cum este de inteles, aceasta munca de sortare a deseurilor nu este deloc usoara, insa locuitorii afirma ca implicarea in astfel de activitati ii ajuta sa isi dea seama de importanta problemei reciclarii. Potrivit unui sondaj, 60 la suta dintre localnici afirma ca sunt extrem de multumiti de aceasta initiativa si nu au probleme in a accepta munca pe care aceasta o presupune. Pentru a rezolva si problema celor 40% de locuitori, care isi fac datoria stramband din nas, primarul Kasamatsu Kasuichi intentioneaza sa ii convinga de utilitatea operatiunii. In opinia sa, o masina de transportare a gunoiului este mult mai poluanta decat „excursiile” scurte ale fiecarui individ la locul de depozitare, ca sa nu mai vorbim de consecintele utilizarii unui incinerator. Kasuichi este convins ca dragostea de tara ii va ajuta chiar si pe cei mai indolenti sa participe cu trup si suflet la actiune. Nu este deloc intamplator ca acest experiment, studiat si in alte tari, a dat roade in Japonia, stat cunoscut pentru strictetea sa in materie de curatenie. De altfel, aici exista cele mai severe legi cu privire la reciclare. Aici, gunoiul trebuie lasat in locuri prestabilite, la o data anume si in saci speciali, care trebuie sa aiba anumite culori, pentru fluidizarea procesului.
Sursa: Gazeta de Sud

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *