Korodi: Contractul cu Rosia Montana are o problema de constitutionalitate

Ministrul Korodi men?ine mega-amenda CET: "Directiva nu permite nicio form? de flexibilitate!"
Korodi: Contractul cu Rosia Montana are o problema de constitutionalitate
Korodi: Contractul cu Rosia Montana are o problema de constitutionalitate

Fostul ministru al Mediului Attila Korodi considera ca solutia gasita de Guvernul Ponta cu privire la exploatarea aurului de la Rosia Montana are probleme de constitutionalitate si sustine ca si acest contract trebuia reziliat demult, la fel ca si contractul Bechtel.

Declaratiile au fost facute pentru Ziare.com in contextul in care Guvernul Ponta a adoptat zilele trecute proiectul de lege prin care va fi demarata exploatarea aurului la Rosia Montana, decizie care a mobilizat opozantii la ample proteste de strada.

„Vom analiza proiectul in cadrul UDMR, dar eu vad cateva probleme. Se pare ca prin acest proiect se doreste ca un proiect privat (pentru ca este privat, indiferent de participatia statului) sa fie categorisit ca fiind de interes national.

Prin acest proiect de lege, localnicii care, pe buna dreptate, nu vor vrea sa vanda proprietatile pe care le au la Rosia Montana vor ajunge, pana la urma, in situatia sa fie obligatoriu stramutati.

Eu cred ca este un lucru foarte periculos, pentru ca aurul in sine nu este o resursa de care depinde viitorul tarii, ci este un bun de care am putea sa profitam, si nu generatia de acum, ci toate generatiile care vin dupa noi (…) De acum incolo orice proiect privat in Romania poate fi catalogat ca proiect de interes national si ceea ce Constitutia stipuleaza la ora actuala cu privire la proprietate, care este sfanta, sa nu mai existe”, a explicat deputatul UDMR.

In loc de decizie administrativa, decizie politica

In plus, Attila Korodi critica faptul ca Guvernul, in loc sa adopte o decizie administrativa, asa cum ar fi trebuit in acest caz, a impins problema catre Parlament, care o va solutiona prin decizie politica.

„Sunt convins ca dupa decizia Parlamentului, imediat Ministerul va emite autorizatia de mediu, pentru ca va spune ‘Da, tine de interesul national, Parlamentul a decis’, iar responsabilitatea institutionala va scadea. Sau va fi o presiune foarte mare asupra specialistilor de a se emite o decizie pozitiva pentru ca ‘interesul national asa dicteaza’ „, a completat Attila Korodi.

Pe de alta parte, nici din punct de vedere economic propunerea legislativa adoptata de Guvernul Ponta nu este satisfacatoare, deputatul UDMR nefiind singurul nemultumit de rezultatul negocierilor purtate de Guvern cu RMGC.

„Nici pe departe, fata de ce ma asteptam eu personal. Eu cred ca aceste negocieri sunt grele, dar vorbim de o resursa strategica din punct de vedere al beneficiului”, a punctat acesta.

Rezultatul unui referendum ar fi distorsionat

Attila Korodi nu sustine varianta organizarii unui referendum pe aceasta tema, argumentand ca o eventuala campanie finantata de Rosia Montana Gold Corporation ii va distorsiona rezultatul. In opinia sa, specialistii sunt cei care trebuie sa se pronunte.

„Intotdeauna in chestiunile de care depinde foarte mult protectia mediului referendumurile nu sunt intotdeauna bune, pentru ca sunt foarte multe lucruri tehnice. Avem si argumentatia Academiei Romane, care spune ca in cazul acesta riscurile sunt prea mari, iar ele nu au fost diminuate prin reproiectarea acestui proiect.

O tara intreaga nu are cum sa emita un punct de vedere foarte obiectiv, ci plin de subiectivisme, de aceea rezultatul va fi distorsionat. Cu o campanie finantata intens de compania RMGC, va spun sincer ca ar fi inutil”, a argumentat fostul ministru.

Nu mai suntem in anii ’90

Intrebat daca nu cumva guvernantii ar fi trebuit sa rezilieze contractul semnat cu RMGC in urma cu aproape 15 ani, dupa modelul Bechtel, Attila Korodi s-a aratat de acord cu aceasta idee.

„Trebuia reziliat demult contractul acela pentru ca nu mai suntem in situatia anilor ’90 si capacitatea statului roman de a duce la bun sfarsit un proiect tehnic a crescut mult mai mult.

Insa eu sunt convins ca poate fi atras un partener privat care sa asigure o rigurozitate pe partea tehnica, dar asta inseamna o participatiune minoritara, nu majoritara, si care poate sa presupuna un management, dar nu mai mult”, a precizat acesta, recunoscand ca nu se asteapta la asa ceva.

„Ati vazut dumneavoastra un partid mare din Romania care venind la guvernare sa isi puna aceasta problema? Nu…”, a conchis deputatul UDMR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *